Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Minister Wiebes redt Groningen

'Groningen is af van de NAM!', zegt minister Wiebes bij het praatuurtje van Eva Jinek. Dat klopt, in de nieuwe strategie is de NAM buiten spel gezet. Met als extra voordeel minder stress voor de gedupeerden. Iedere schade zal worden vergoed. Wiebes gaat er alles aan doen om de gaswinning omlaag te krijgen. Zo'n 200 grootverbruikers zullen hun gasgebruik moeten veranderen in alternatieve energievormen. Na jarenlang getouwtrek en gesteggel heeft minister Wiebes het verlossende woord gesproken. Dus niet alle ministers zijn praatjesmakers en huichelaars. Ik vind dat meneer Wiebes een doos Hooghoudt-jenever heeft verdiend! Als geboren Groninger roep ik hierbij mijn mede-Groningers op om er ook te zijn nu de victoriehaan kraait. De burgemeester van Groningen en de directeur van de Hooghoudt-fabriek in het bijzonder.

Eric Derk Wiebes is geboren op 12 maart 1963 in Delft. Hij is momenteel onze minister van Economische Zaken en Klimaat. Een leuk detail is, dat hij van 1987 tot 1989 bij Shell heeft gewerkt. Wouter Bos, Frits Bolkestein en Wopke Hoekstra hebben ook voor Shell gewerkt. Én, heel apart, de schrijver Roald Dahl! De kogel is door de kerk en minister Wiebes is ineens dé politieke held van de Groningers. Nadat Groningen door de NAM en Shell helemaal is leeggezogen, is er eindelijk sprake van logische gerechtigheid. Eindelijk wordt de gruwelijke tirannie van de NAM en Shell een halt toegeroepen. De aardbevingen worden eindelijk als destructief gevolg serieus genomen. Deze overwinning neemt al die tijd van stil lijden natuurlijk niet zomaar weg. Al die dagen van je angstig en onmachtig voelen, terwijl jouw huis kapot scheurt. Je onveilig voelen in jouw eigen huis is echt heel erg. In discussie gaan met onwillige NAM-mannetjes wekt nog meer woede op. Je begint al rap psychosomatische klachten te ontwikkelen, maar door de financiële dip vanwege de scheuren heb je geen geld voor een psychiater en de gemeenten hebben geen geld meer voor psychische hulpverlening, die vergoed wordt. Allemaal wegbezuinigd door die kortzichtige VVD-agenda. Terwijl geestelijk lijden vele malen erger is dan materiëel/financiëel lijden.

Een dag voordat Wiebes bij Jinek was, was de directrice van Shell Marjan van Loon bij Jinek te gast. Johanna Maria Wilhelmina Emma van Loon is geboren op 25 december 1965 in Helmond. Marjan begon haar carrière bij Shell en haar man werkt ook bij Shell. Marjan wist ons te vertellen, dat Shell alle huizenschaden gaat vergoeden. Ze wilde de Groningers graag gerust stellen. Ze was Sir Wiebes net even voor in de goodwill pleging. Hoe dan ook, ze kwam op mij heel sympathiek over en haar aanbod verbaasde me eerst, maar het was wel een pak van mijn hart. Shell nam de verantwoordelijkheid van de NAM ridderlijk over. Of was Marjan al door Eric Derk gebeld over zijn financieringsplannen? Wist ze al dat ze even daarna door de weledele Wiebes zou worden overtroefd? Dan heb je natuurlijk makkelijk praten, maar toch, ze klonk geloofwaardig. Als ze de miljoenenschaden zouden betalen, houden ze natuurlijk nog ontelbare miljarden over. Enfin, het is nu zo, dat de staat garant staat voor uitbetaling inzake de geleden schaden door Groningse huisbezitters. Belofte maakt schuld en zeker als je dat publiekelijk uit. Hier komen ze niet meer onder uit en dat weten ze drommels goed. Nog even op de daadwerkelijke uitvoering wachten, maar dan vind ik het wel redelijk om een buste van Wiebes op het Marktplein van Groningen te plaatsen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 978Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 februari 2018
Ja, het ziet er prachtig uit, dat Grunnigerlaant, en het is nogal wiebes dat de schadevergoeding bij de NAM en de Shell vandaan moet komen. Kwiebes heeft, net als kabouter Wouter indertijd, ons weer met een prachtig hypnotiserend zeepbelletje de wei in gestuurd en laat 'ons' voor de schade opdraaien. Heel genereus van andermans geld. En wie gaat er met een groot deel van de gas-opbrengst vandoor? En wat krijgt die sympathieke Marjan daarvan als Loon? Slim hè, dat geldspelletje!
En van wie was dat gas 'in the first place'?
Enfin, ik waardeer je altijd constante productie, de prettige leesbaarheid van je artikelen en je gloedvolle betogen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)