Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vermoord uit pure jaloezie en blinde haat

(voor Harvey Milk (1930 - 1978))

Je bent geboren als Harvey Bernard Milk op 22 mei 1930 in New York, in de voorstad Karns. Je was de jongste zoon van Litouwse, Joodse ouders. Je was de kleinzoon van de warenhuiseigenaar Morris Milk, die de eerste synagoge stichtte. Als kind werd je gepest om jouw uitstekende oren, grote neus en grote voeten. Ze beschouwden jou als een typische clown. Als tiener wist je al dat je een homoseksueel was.

In 1947 studeerde je af aan de Bay Shore High School in New York, net als de uitgeefster Judith Regan, de zanger/auteur Ryan Otto Cassata en de journaliste Amy Goodman. Van 1947 tot 1951 studeerde je aan de New York State College voor leerkrachten in Albany, opgericht in 1844 en waar je voor de schoolkrant schreef. Jouw hoofdvak was wiskunde. Toni Morrison zat ook op dit College en zij won in 1993 de Nobelprijs voor de Literatuur. Zij is inmiddels 87 jaar. Na jouw afstuderen ging je bij de United States Navy dienen tijdens de Koreaanse Oorlog. Je was een officier duiken aan boord van het onderzeeër-reddingsschip USS Seagulls (ASR-13). Daarna ging je naar San Diego om als duikleraar te dienen.

In 1955 werd je ontslagen bij de marine, terwijl je luitenant was. Je was leraar aan de George W. Hewlett High School in New York. In 1956 ontmoette je Joe Campbell op het strand van Jacob Rüs Park, een populaire ontmoetingsplek voor homo's. Joe was zeven jaar jonger dan jou en je stalkte hem vurig. Je ging met Joe in Dallas samenwonen en daarna in New York, waar jij actuariële statisticus bij een verzekeringsbedrijf werd. Na bijna zes jaar zijn Joe en jij gescheiden. Dit was jouw langste relatie. Je had het plan om in Miami met een lesbische vriendin te trouwen, maar dat liet je varen en in New York bleef je homoseksuele relaties aangaan.

In 1962 kreeg je een vurige liefdesrelatie met de tien jaar jongere Graig L. Rodwell (1940 - 1993), bekend voor de oprichting van de Oscar Wilde Memorial Bookshop op 24 november 1967, de eerste boekhandel, die aan homoseksuele auteurs gewijd is. Je kreeg een relatie met Jack Galen McKinley, die 16 jaar was. Jack was snel depressief en dreigde zelfdoding te plegen, wanneer jij hem te weinig aandacht schonk. Je nam hem mee naar een kliniek, waar jouw ex-lover Joe ook herstelde van suïcidepogingen, nadat zijn geliefde Oliver Sipple (1941 - 1989) hem had verlaten. Oliver leed aan schizofrenie en zwaar alcoholisme. In 1975 redde Oliver het leven van president Gerald Ford, maar omdat hij gay was, mocht hij niet naar het Witte Huis komen.

Met jouw geliefde Jack Galen McKinley verhuisde je naar San Francisco en in 1969 stopte jullie relatie na 5 jaar. Omdat je jouw lange haren niet wilde knippen, werd je ontslagen. Je ging naar New York, waar je een relatie met de activist voor homorechten Joseph Scott Smith (1948 - 1995) kreeg, die jouw campagnemanager was. In maart 1973 begon je samen met Joseph een fotocamerawinkel aan Castro Street in San Francisco. Je werd een politicus, die tegen overheidsinvloed in privé-seksuele aangelegenheden was en voor de legalisatie van marihuana. Je hield vurige en flamboyante toespraken. Je had veel inzicht in het opbouwen van coalities.

In 1975 knipte je jouw lange haren af, stopte je met het gebruik van marihuana en het bezoeken van homo-badhuizen. Je ging keurige pakken dragen. Je was hyperactief en je had extreme stemmingswisselingen, waardoor je Joseph teleurstelde, die juist op de relaxte, hippie-achtige Harvey verliefd was geworden. Wanneer je manisch was, kon je bergen verzetten en slim media-aandacht versieren.
Senator John Briggs wilde in 1978 gouverneur van Californië worden en hij wilde met een wet alle homo's en lesbiennes het onderwijs en hun seksualiteitsbeleving verbieden. Jij werd toezichthouder op het stadhuis van San Francisco.

Op 10 november 1978 vermoordde het afgetreden gemeenteraadslid Dan White in het stadhuis van San Francisco eerst burgemeester George Moscone en daarna jou. Dan was een homofobe Vietnamveteraan en ex-cop. George werd 49 jaar en jij werd 48 jaar. Dan zat vijf jaar in de gevangenis, wat weinig is voor een dubbele moord. Toen zijn strafmaat bekend werd, braken er rellen uit en de politie bestormde de horecagelegenheden, waar veel homo's waren en ze sloegen de homo's verrot. De schade liep in de miljoenen.

Dan pleegde op 21 oktober 1985 zelfdoding door koolmonoxidevergiftiging. Hij werd 39 jaar.
Na jouw overlijden verviel Joseph in een diepe depressie en op 4 februari 1995 overleed hij door een longontsteking als gevolg van aids.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)