Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

René Magritte huilde vanwege grote bewondering

(voor Giorgio de Chirico (1888 - 1978))

Je bent geboren op 10 juli 1888 in de belangrijke Griekse havenstad Volos, halverwege Athene en Thessaloníki, aan de Egeïsche Zee. De stad is o.a. gebouwd in het gebied van de oude stad Demetrias, gesticht door Demetrios Poliorketes, de koning van Macedonië (337 - 283 voor Christus), getrouwd met Phila, een dochter van de veldheer Antipater, die ook Alexander de Grote diende. Het verhaal ging dat Antipater Alexander door het dodelijke kruid Veratrum album had laten doden. In feite overleed Alexander aan een koorts in het paleis van Nebukadnezar II in Babylon. Door een pijl in zijn longen kreeg hij een longontsteking. Hij werd 32 jaar.

Je ging naar de kunstacademies in Athene en Florence en vanaf 1906 studeerde je aan de kunstacademie van München, waar je het werk van de Zwitserse, symbolistische schilder/tekenaar/beeldhouwer/graficus Arnold Böcklin (1827 - 1901) ontdekte, die vooral met zijn schilderijenreeks 'Die Toteninsel' faam verwierf. Hitler was een fan van Böcklin en hij was de bezitter van de derde versie van 'Die Toteninsel' uit 1883. Dit 5-delige werk heeft nog steeds veel invloed op de kunst, muziek en film. In 1909 reisde je door Italië en ontdekte je o.a. Milaan, Turijn en Florence. Rond 1910 kreeg je veel interesse voor pleinen en symmetrische gebouwen uit de Renaissance, vanwege hun klassieke vormen. De symmetrische stadsgezichten werden een groot thema in jouw werk.

Je werd beïnvloed door het schrijfwerk van Friedrich Nietzsche en Arthur Schopenhauer. Vanaf 1911 woonde en werkte je in Parijs, waar de kunsthandelaar Paul Guillaume jouw werk verkocht. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin jij ook hebt meegevochten, ging je naar Italië. Jouw werk was van grote invloed op het werk van René Magritte. Over jouw schilderij 'Het liefdeslied' schreef Magritte, dat 'de poëzie boven de schilderkunst uitsteeg', een geweldige ontdekking, die hem deed wenen.

Je schilderde jouw droombeelden als een pre-surrealist en ver voor het surrealistisch manifest uit 1924, genoteerd door André Breton, op 28 september 1966 in Parijs overleden. Hij werd 70 jaar en hij was beïnvloed door de Duitse, romantische filosoof Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling (1775 - 1854), wat best opmerkelijk is, daar deze filosoof weinig succes had en maar wat voortborduurde op zijn leermeester Georg Hegel, eveneens een representant van het Duits idealisme, verbonden met de Romantiek en de Verlichting en een uitvloeisel van het werk van de filosoof Immanuel Kant, die in 1781 zijn belangrijkste werk 'Kritik der reinen Vernunft' schreef, wat Schopenhauer het 'belangrijkste, Europese boek' noemde.

Na jouw surrealistische periode keerde je terug naar een meer academische schilderstijl. Samen met de Italiaanse schilder Carlo Carrà (1881 - 1966) was je de grondlegger van de Pittura metafisica en het futurisme, vanaf 1917. Na 1920 stopten deze bewegingen. Carrà liep al op zijn twaalfde van huis weg om wanddecorateur te worden. In zijn latere werken schilderde hij op dezelfde wijze als de 14-de eeuwse Tommaso Masaccio. Jij hebt ook veel invloed op Paul Delvaux, Salvador Dali, Carel Willink, Yves Tanguy en Max Ernst gehad. In 1929 schreef je jouw roman 'Hebdomeros', metafysisch getint en in 1973 door uitgeverij Meulenhoff in Nederlandse vertaling uitgegeven.

In 1936 ben je door de belangrijke, Amerikaanse fotograaf/schrijver Carl Van Vechten gefotografeerd, die de nalatenschap van Gertrude Stein beheerde. Op 23 maart 1949 maakte hij een iconische foto van Billie Holiday en in 1958 één van de 34-jarige Gloria Vanderbilt, die inmiddels 93 jaar is en van Nederlandse afkomst is. Ze heeft enkele erotische en autobiografische boeken geschreven.
Op 20 november 1978 ben je in Rome overleden. Je werd 90 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)