Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Steeds meer in triestheid en zelfhaat verdronken

(voor Hart Crane (1899 - 1932))

Je bent geboren op 21 juli 1899 in Hiram, Ohio. Jouw ouders waren Clarence A. Crane en Grace Edna Hart. Jouw vader was een succesvolle zakenman in Ohio en de uitvinder van het snoepje 'Life Savers', wat hij in 1912 bedacht, vol kunstmatige fruitsmaken. Daarna had hij succes met andere snoep en chocoladerepen. Als jongen had je een seksuele relatie met een man. Jouw homoseksualiteit koppelde je aan jouw dichtersroeping. In april 1917 zijn jouw ouders gescheiden. Je zat op de East High School in Cleveland, waar je vanaf bent gestuurd. Je ging naar New York City, waar je aan de Columbia University studeerde, opgericht in 1754. Enkele oud-leerlingen zijn o.a. Jack Kerouac, Allan Ginsberg, Langston Hughes, een homoseksuele dichter/schrijver, J.D. Salinger en Upton Sinclair.

Jouw moeder was lid van Christian Science, ontwikkeld door Mary Baker Eddy (1821 - 1910), een excentrieke hysterica met waanideeën, die in 1878 Daniel Spofford vanwege zijn mesmerisme van hekserij beschuldigde, maar de rechter gaf haar ongelijk. Door de negatieve, streng-protestantse invloed van jouw moeder heb je jezelf als homoseksueel altijd als een sociale paria beschouwd. In veel van jouw gedichten worden homoseksuele betekenissen gezocht en gevonden. Je werd o.a. beïnvloed door Allen Tate, Eugene O'Neill, Edmund Wilson, E Kenneth Burke en Robert Lowell.

Je verliet de Columbia University en jouw ouders waren boos op jou, maar ze zaten ook midden in een echtscheidingsprocedure, dus projecteerden ze ook het een en ander. Jij nam diverse banen als copywriter en je woonde bij jouw vrienden in Manhattan. Tussen 1977 en 1924 verhuisde je heen en weer tussen New York en Cleveland, terwijl je werkte in jouw vaders fabriek en als reclame-copywriter. Je voelde jezelf het meeste thuis in New York, waar je het leeuwendeel van jouw poëzie schreef. Begin 1920 publiceerde je jouw teksten in kleine, maar zeer gerespecteerde, literaire tijdschriften.

In 1926 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'White Buildings' bij uitgeverij Boni & Liveright, in 1917 in New York City opgericht door Albert Boni en Horace Liveright.

Jouw poëzie doet sterk denken aan de poëzie van Arthur Rimbaud en de biseksuele Paul Verlaine. Deze bundel bevat o.a. 'For the Marriage of Faustus and Helen', 'My Grandmother's Love Letters', 'Chaplinesque' en 'Voyages', een krachtige serie van erotische gedichten. De inspiratiebron was jouw jonge minnaar Emil Opffer, een Deense zeehandelaar. Je had ook relaties met de schrijver Malcolm Cowley én zijn vrouw Marguerite Frances Baird. Marguerite was jouw eerste, heteroseksuele ervaring, waardoor je het meesterlijke gedicht 'The Broken Tower' schreef.

In 1928 ging je naar New York City terug en woonde je bij vrienden en had je tijdelijk werk als copywriter. Of je leefde van de liefdadigheid van jouw vader en vrienden. Je woonde een tijd op 77 Willow Street in Brooklyn, maar daarna met jouw geliefde Emil Opffer op 110 Columbia Heights in Brooklyn Heights.
In 1930 verscheen jouw lange gedicht 'The Bridge' bij Black Sun Press, opgericht in 1927 door Harry en Caresse Crosby, waarmee je 'The Waste Land' van T.S. Eliot wilde evenaren. Jouw alcoholisme werd alsmaar erger en Harry en Caresse gaven jou onderdak op hun landgoed 'Le Moulin du Soleil' in Ermenonville.

In Marseille dronk je whisky van het merk 'Cutty Sark'. In jouw dronkenschap vocht je met de Franse obers. In Parijs vocht je met de politie en je zat een week in de La Santé-gevangenis.

Op 27 april 1932 pleegde je zelfdoding door van het stoomschip USS Orizaba te springen, wat naar New York voer. Je was zwaar dronken en je was nog geslagen, omdat je flirtte met een mannelijk bemanningslid. Je riep: 'Goodbye, everyone!'.
Je werd 32 jaar en jouw lichaam is nooit terug gevonden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)