Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eindelijk is dé verraadster van Anne Frank ontdekt

(voor Ans van Dijk (1905 - 1948))

Je bent geboren op 24 december 1905 in Amsterdam. Jouw Joodse ouders waren Aron van Dijk en Kaatje Blik. Je was een moeilijk kind en vanaf jouw vijfde was je in behandeling bij een kinderarts. Je was moeilijk opvoedbaar. Op jouw 14-de overleed jouw moeder, wat jouw vader niet kon verwerken en waardoor hij in een psychiatrische inrichting belandde. Daarna kwam je in een verzorgingstehuis terecht.

In 1927 trouwde je met Bram Querido, wat acht jaar duurde en pas in 1940 vond de officiële scheiding plaats. Na het huwelijk met Bram werd je smoorverliefd op Miep Stodel. Later kreeg je een verhouding met Mies de Regt. Voor de oorlog begon je een hoedenwinkel, 'Maison Evany', aan de Nieuwendijk 151, terwijl jij boven jouw winkel woonde. Je hielp twee Joodse vriendinnen aan een schuiladres in de Marco Polostraat, waar jij ook was ondergedoken, maar zij lappen jou erbij, wanneer ze ontdekt worden.

De zeer gevreesde Pieter Schaap van het Bureau Joodse Zaken van de Amsterdamse politie kwam jou arresteren. Pieter was zeer hardhandig in zijn martelingen om informatie te vergaren. Je besloot om voor de Duitsers te gaan werken en zij geven jou een woning in de Jekerstraat 46-2. Je veinsde een hulp voor onderduikers te zijn, maar in feite verried je de Joden aan de Sicherheitsdienst, die hen meteen naar concentratiekampen liet vervoeren. Jij en jouw vriendin Mies de Regt kregen voor iedere aangegeven Joodse onderduiker 7,50 gulden. Andere vriendinnen gaan ook meedoen voor het geld. Je was een gefrustreerde lesbienne. In totaal verraadde je 200 Joden, waarvan er 133 overleden.

Pieter Schaap was de grootste verrader en misdadiger. Hij werkte in opdracht van Willy Lages, net zo'n grote misdadiger, die de dans wist te ontspringen en in 1971 in vrijheid in Duitsland overleed. In november 1941 stopte jij met jouw hoedenzaak, omdat de Joden geen zaken meer mochten leiden. Jouw minnares Mies en jouw andere, lesbische vriendinnen vonden het prima dat jij voor de SD werkte en ondergedoken Joden verraadde. Je deed ook alsof je valse persoonsbewijzen kon leveren. Miep vluchtte in 1942 naar Zwitserland. In de zomer van 1944 werkte jij samen met de Joodse collaborateur Branca Simons, met wie je in Zeist via een verzetsman enkele onderduikadressen achterhaalde, waardoor er 40 mensen werden opgepakt, waarvan 12 Joden. De meesten overleefden het niet.

De schrijvers Gerard Kremer junior en Sytze van der Zee zijn er van overtuigd, dat jij Anne Frank en de anderen in het Achterhuis hebt verraden. Begin augustus 1944 hoorde de vader van Gerard Kremer jou een adres aan de Prinsengracht aan de SD doorbellen. Het nazi-gebouw, waarin jij vaak verbleef, grensde aan de tuin, die dit met het Achterhuis van Anne verbond. Mogelijk heb je beweging waargenomen of Anne vluchtig achter een raam gezien. Jij kende Anne vanwege jouw hoedenzaak, waar ze geregeld kwam. Op 20 juni 1945 ben jij in het huis van Mies de Regt in Rotterdam gearresteerd. Koningin Wilhelmina weigerde jouw gratieverzoek, ook al had je met doodsangsten getobd en was je misschien ontoerekeningsvatbaar, zoals jouw advocaat dacht.

Otto Frank zou het geweten hebben, dat jij dé verraadster was, maar omdat jij Joods was, heeft hij die wetenschap bewust verzwegen. Het ging zijn voorstellingsvermogen terecht ver te boven. Bovendien moet het hem dubbelgebroken hebben. Je werd op de valreep nog rooms-katholiek. Een laatste poging om jouw hachje te redden. De pastoor heeft jou het sacrament van de stervenen gegeven. Je bent op 14 januari 1948 met een arrestantenwagen naar Fort Bijlmer gebracht, waar je om 9 uur 's ochtends door twaalf soldaten van de marechaussee bent doodgeschoten. Je wilde niet geblinddoekt worden. De pastoor viel flauw en hij mocht niet bij de begrafenis zijn. Je werd 42 jaar en je bent in de laagste klasse van de Noorderbegraafplaats begraven. Je was de enigste vrouw, die na de oorlog voor oorlogsmisdaden is geëxecuteerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 mei 2018


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)