Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Karen Carpenter - A Song For You

(voor Karen Carpenter (1950 - 1983))

Je bent geboren als Karen Anne Carpenter op 2 maart 1950 in het Grace-New Haven Hospital in New Haven, Connecticut. Jouw moeder was Agnes Reuwer Tatum (1915 - 10 november 1996) en jouw vader was Harold Bertram Carpenter (1908 - 15 oktober 1988), geboren in Wuzhou, China, waar zijn ouders missionarissen waren. Harold werd opgeleid op kostscholen in Engeland en daarna werkte hij in een drukkerij. Jouw oudere broer Richard Lynn (New Haven, 15 oktober 1946) speelde jong al veel piano, terwijl jij honkbal speelde. Op zijn 12-de luisterde Richard o.a. naar Perry Como en Ella Fitzgerald en op zijn 16-de trad hij voor het eerst op.

Op jouw vierde deed jij aan ballet en tapdans. Je was een fan van de New York Yankees. In juni 1963 verhuisden jullie naar Downey in Californië. In 1964 ging je naar de Downey High School en zat je in de schoolband. Je kreeg een Ludwig drumstel en je ging enthousiast aan de slag. Je kreeg zangles van Frank Pooler. Richard studeerde muziek aan de California State University Long Beach. Hij ontmoette de koordirigent Frank Pooler en de tekstschrijver John Bettis. In 1965 ontstond het Trio Richard Carpenter. Richard speelde piano, Wes Jacobs speelde de tuba en de bas en jij speelde de drums. Je studeerde de drums op de middelbare school en je was lid van het koor van Long Beach State.

Met het Trio speelde je in vele nachtclubs en jullie tekenden een contract bij RCA Records. In april 1966 verving je Margaret Shanor Avenell als zangeres en iedereen was betoverd door jouw kenmerkende stem. De bassist Joe Osborn regelde een opnamecontract voor jou bij zijn label Magic Lamp Records. In 1967 verliet Wes Jacobs de band en werd de band Spectrum gevormd, samen met John Bettis, Leslie Johnston, Gary Sins en Danny Woodhams. Met dit sextet speelden jullie andere muziekstijlen. Er werden veel demo's in Osborn's garage-studio opgenomen, die veelal werden afgewezen, omdat hard rock en psychedelische rock destijds populair was.

Op 9 oktober 1969 verscheen het debuutalbum van het duo Carpenters 'Ticket to Ride' bij A & M Records. De titelsong was een cover van The Beatles. In 1970 verscheen het album 'Close to You', met de coversong 'Help' van The Beatles. Het publiek wilde jou zien zingen, dus kwam je achter jouw drumstel vandaan en nam Cubby O'Brien de drums over. Zodoende werd je terecht het middelpunt van de band. Achtereenvolgens verschenen de albums 'Carpenters', 'A Song for You', 'Now & Then', 'Horizon' en 'A kind of Hush'. Je was bevriend met Olivia Newton-John, Dionne Warwick en Petula Clark.

Tot 1974 bleef je bij jouw ouders wonen, met wie je een gecompliceerde relatie had. Ze waren niet voorbereid op jouw succes. Jij leed aan anorexia nervosa en in september 1975 woog je nog maar 41 kilo. Jouw fans reageerden bezorgd en je kreeg hulp van de psychotherapeut Steven Levenkron. Ondanks de behandeling bleef je meer gewicht verliezen. Je werd duizelig en jouw hart sloeg onregelmatig. In 1977 verscheen 'Passage' en in 1978 'Christmas Portrait'.

Op 31 augustus 1980 trouwde jij in het Beverly Hills Hotel met de vastgoed ontwikkelaar Thomas James Burris. Thomas had een 18-jarige zoon uit een eerder huwelijk. Jullie gingen in Newport Beach wonen. Je wilde graag kinderen, maar Thomas wilde zijn sterilisatie niet terugdraaien, waardoor je na 14 maanden gescheiden bent. Verder behandelde hij jou zeer slecht. In 1981 verscheen jouw favoriete en laatste album 'Made in America', met o.a. 'Those Good Old Dreams'. In september 1982 ging je naar het Lenox Hill Hospital in New York, waar je intraveneuze, parenterale voeding kreeg. Je kwam 14 kilo aan, maar daardoor kwam er spanning op jouw hart te staan, die door onjuiste diëten al zwak was.

Je wilde jouw carrière hervatten en een nieuw album met Richard opnemen. Op 11 januari 1983 was jouw laatste, publieke optreden. Op 1 februari 1983 zag je Richard voor het laatst. Op 4 februari 1983 zou je de echtscheidingspapieren ondertekenen, maar kort na het wakker worden, stortte je op jouw slaapkamer in. Dat was bij jouw ouders in Downey. Om 9:51 uur overleed je in het Downey Community Hospital door hartfalen, veroorzaakt door anorexia. Je werd 32 jaar en je bent in het Forest Lawn Memorial Park in Cypress begraven. Thomas gooide zijn trouwring in jouw kist. In 2003 werden jouw overblijfselen naar een mausoleum op het Pierce Brothers Valley Oaks Memorial Park in Westlake Village verplaatst, waar jouw ouders ook begraven zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)