Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ware Renaissance vrouw

(voor Élisabeth Sophie Chéron (1648 - 1711))

Je bent geboren op 3 oktober 1648 in Parijs. Je werd door jouw vader, een artistieke kunstschilder, opgeleid, terwijl je nog steeds oefende in de kunst van het emailleren en miniatuur schilderen. Jouw vader was een strenge, calvinistische despoot. Hij wilde jou sterk beïnvloeden om net als hem streng protestants te worden. Maar jouw moeder was een diep doorleefde rooms-katholiek en zij wist jou te overtuigen om een jaar in een vrouwenklooster te gaan, waardoor je vurig het roomse geloof omarmde. Dat was kiezen uit twee kwaden en van de regen in de drup, maar afijn, het was niet anders.

Jij was een bijzonder begaafde kunstschidelres, een dichteres, zangeres, artieste en academicienne. Op jouw 22-ste werd jij toegelaten tot de Académie Royale de Peinture et de Sculpture in Parijs, in 1648 opgericht door koning Louis XIV, gemodelleerd naar Italiaanse voorbeelden, zoals de Accademia di San Luca in Rome. De alumni waren o.a.: de beeldhouwers Pierre Julien en Jean Guillaume Moitte en Jean-Joseph Foucou. Op de Académie Royale de Peinture et de Sculpture werd je als portretschilderes gesponsord door de invloedrijke kunstschilder/kunsttheoreticus Charles Le Brun (1619 - 1690), die door Lodewijk XIV als 'de grootste, Franse artiest aller tijden' werd verklaard.

Je was de vierde vrouw, die in de Kunstacademie terecht kwam, negen jaar na de bloemen en fruit schilderes Catherine Duchemin (1698 - 1730). Haar vader was de beeldhouwer Jaques Duchemin en haar moeder was Elizabeth Hubault. Zij trouwde met de beeldhouwer François Girardon (1628 - 1715). Sébastien Bourdon (1616 - 1671) schilderde een prachtig portret van jou. Om verliefd op te worden. In 1652 werd Sébastien de eerste hofschilder van Christina, de koningin van Zweden (1626 - 1689).

Je hebt regelmatig op de Parijse Salon schilderijen gepresenteerd. Verder produceerde je veel poëzie en vertalingen. Je sprak vloeiend Hebreeuws, Latijn en Grieks. In 1699 werd je erkend als literair talent, toen je lid van de Accademia dei Ricovrato in Padua werd, wat in 1599 door de Venetiaanse edelman/kardinaal Federico Cornaro (1579 - 1653) is opgericht. Jouw psalmen werden later door Jean-Baptiste Drouard de Bousset en de componiste/zangeres Antonia Bembo op muziek gezet. Antonia was geboren in Venetië en getrouwd met de adellijke Lorenzo Bembo. In 1672 maakte jij een goddelijk onweerstaanbaar, esthetisch gezien allerhoogststaand zelfportret.

Je was zeer loyaal aan jouw ouders en je gaf jouw broer Louis Chéron veel geld om als kunstschilder te kunnen floreren. Louis boerde overigens fantastisch. In 1692, op jouw 60 ste, trouwde je met Jacques Le Hay, de ingenieur van Lodewijk XIV. Op 3 september 1711 ben je in Parijs overleden. Je werd 63 jaar en je bent begraven in de kerk van Saint-Sulpice in Parijs.

Schrijver: Joanan Snowowl Namaste, 18 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)