Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Playboy

Als postbezorger zie je veel en weet je veel minder. Want wat is de reden dat de één een roddelblad en de ander een opinietijdschrift leest? De één zich verheugt op de Flair die wekelijks op de mat valt en de ander die maandelijks uitziet naar 'de cover met inhoud' van de nieuw(st)e uitgave van de Playboy, die lezers veelal voor de inhoud hebben; een reactie die door vrijwel iedereen wordt begrepen. Waarom veel mensen zich bij TV kijken door Veronica laten leiden en maar een enkeling door de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep? Overigens zijn in de regio waar wij wonen de christelijke omroepen leidend. EO, NCRV en KRO, terwijl de VARA hier uitstervend lijkt...! Met een Visie ver voorbij de horizon. Bij mijzelf, in mijn eigen bus, bezorg ik naast de A.V.R.O.-bode eveneens de Groene Amsterdammer, Nederlands oudste magazine. Een, citaat: opinieweekblad, het oudste van Nederland. Sinds 1877 een onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.


Uiteindelijk is een postbode, lees: postbezorger of brievenbesteller de persoon die de laatste handelingen uitvoert van de postbezorging. Tegenwoordig, sinds enige tijd, een deel van de sorteerwerkzaamheden voor zijn of haar rekening neemt om vervolgens daadwerkelijk de betreffende post goed af te leveren, lees: bestellen, is bezorgen van de post in de daarvoor bestemde brievenbus. Een brievenbus of mailbox is een kast met een kleine opening, waardoor brieven, kaarten en brievenbuspakketjes in die betreffende kast gedeponeerd of geschoven kunnen worden. Deze kast is meestal afgesloten en kan slechts door de sleutelhouder worden geopend. Ook bevinden veel bussen zich in de (voor)deur.

In 2020, dus volgend jaar, werkt POSTNL inmiddels 15 jaar met machines die de post op huisnummer kunnen sorteren. Met als functienaam POSTBEZORGER ben ik inmiddels ruim 10 jaar POSTNL'er. Pietje Puk als fictieve- en Piet Kleine als min of meer bekende postbode(s) ga ik in het vervolg van deze beschouwing verdiepen.

Pietje Puk is de hoofdpersoon in de gelijknamige jeugdboekenserie. Het eerste exemplaar is in 1958 gedrukt en verschenen. Deze uitgave is destijds door uitgeverij De Eekhoorn gerealiseerd, van tekeningen voorzien door Carol Voges bij teksten van de auteur Henri Arnoldus. Pietje Puk is postbode van Keteldorp dat bestaat uit 10 straten en zo'n 400 inwoners. Het dorp waar wij wonen, kent 41 straten, inclusief De Waaldijk, heeft momenteel 717 adressen, maar ook hier wordt volop gebouwd, dus binnenkort beslist meer (huis)adressen. Het aantal inwoners schommelt rond de 1700, min of meer gelijkelijk verdeeld over Ons Dorp-Binnen of -Centrum, Ons Dorp-Buiten, inclusief De Waaldijk en Ons Dorp-Buitengebied dat door de autodienst van post wordt voorzien.

Piet Kleine, van 17 september 1951, was een goede Nederlandse schaatser. Onvergetelijk is hij, naast zijn sublieme schaatsprestaties, geworden tijdens de Elfstedentocht van 1997; puur per vergissing is hij een stempelpost voorbij gereden, per abuis sloeg hij deze over. In 2001 heeft Piet Kleine zijn schaatscarrière beëindigd om zich vervolgens toe te leggen, te richten op zijn beroep als postbode. Twintig jaar na de Vergeten Stempel, op 5 januari 2017, mocht Piet Kleine deze te Hindeloopen alsnog op zijn authentieke stempelkaart ontvangen...!

Eind goed, al goed.

Schrijver: Annejan Kuperus, 15 maart 2019


Geplaatst in de categorie: werk

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 485Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)