Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jezelf in de namasté-houding vereeuwigd

(voor Madeline Emily Green (1884 - 1947))

Je bent geboren op 27 augustus 1884 aan Craven Road 3 in Paddington, Londen. Jouw vader Frederick John Green was een slager/landbouwer en jouw moeder was Emily Laura Butler. Je had drie zussen en één broer. Je bent in de St. James Church in Paddington gedoopt. Rond 1889 verhuisde je naar de Silsoe Villa aan Uxbridge Road in Ealing, wat later 40 The Mall werd genoemd. Vanaf jouw negende ging je samen met jouw zussen naar het Princess Helena College in Ealing. Prinses Helena Augusta Victoria, geboren op 25 mei 1846 in Buckingham Palace, was voorzitter van het College.

Prinses Helena overleed op 9 juni 1923 in het Schonberg House, waar ooit de seksuoloog/magnetiseur James Graham woonde, die er om financiële redenen een bordeel anex gokgelegenheid begon, wat door de politie is opgedoekt. Van 31 juli 1906 tot en met juli 1911 studeerde jij aan de Royal Academy of Arts, wat in 1768 door koning George III is opgericht. In november 1910 werd je lid van de Ealing Art Guild, opgericht door John Dovaston en Arthur Robert Sortwell (1890 - 1918). In november 1912 exposeerde je voor het eerst in de Aylesbury Town Hall. In 1913 exposeerde je in Bedford o.a. opmerkelijke tekeningen van paarden. Je exposeerde 24 keer op de zomerexpositie van de Royal Academy.

In 1915 loofde een criticus jouw schilderij 'The Model', wat je in 1915 hebt gemaakt. In 1916 exposeerde je 'The Balloon Girl' in de Royal Hibernian Academy in Dublin. Tijdens Easter Rising in april 1916 werd het academiegebouw verwoest, inclusief jouw schilderij. In 1918 werd jouw schilderij 'The Step Dancer' in Punch Magazine gehekeld. In de Suffolk Street Galleries toonde je in 1921 vijf schilderijen. In december 1924 toonde je drie schilderijen bij de boekhandel/galerij van Mr. F.W. Preece op de King William Street in Adelaide, Australië, te weten 'Remounts', 'On the Balcony' en 'Covent Garden'. In 1927 kocht de kunsthandelaar/baron Sir Joseph Duveen jouw schilderij 'The Future', waarna hij het in de Manchester City Art Gallery toonde. Het gaat om een pas getrouwd stel, dat op zoek naar de toekomst is. Jij hebt zelf voor de vrouw geposeerd.

In 1927 heb je jezelf uit de Society teruggetrokken. In het begin van de jaren veertig verhuisde je naar Sutton Bridge en daarna naar het dorp Melton Constable in Norfolk, waar je twee jaar verbleef. Daarna ging je naar het dorp Felmersham. In 1943 ging je met jouw zus Gladys in Sloley, Norfolk, wonen, op zo'n twintig kilometer afstand van Norwich. Jouw schilderij 'Glasgow' uit 1930 is onderdeel van een privé-collectie geworden. Het toont twee vrouwen in een merkwaardige, raadselachtige pose. Ze zitten schijnbaar afwerend naast elkaar, terwijl hun armen een mysterieus patroon uitbeelden. Mogelijk suggereert het dat zij een lesbische relatie met elkaar hebben. In 1938 schilderde jij het zelfportret 'The Chenille Net', waarbij jij jouw handen in de biddende namasté-stand houdt. Op de Parijse Salon in 1947 won dit schilderij een gouden medaille. Jouw zelfportret 'Honesty' behoort tot een privé-collectie. Andere werken van jou zijn o.a.: 'Two Children in a Stable', 'The Young Man' en 'Kate and Another'.

Jij overleed op 17 februari 1947 in het Norfolk and Norwich Hospital in Norwich. Je werd 62 jaar en je bent op het kerkhof bij de St Leonard's Church in Heston begraven, bij jouw ouders. In die Anglicaanse kerk is een beeldschoon glas-in-lood-raam van Sint-Franciscus en Sint-Clara, gemaakt door de schuwe, levenslange vrijgezel Charles Egemen Kempe. Sint-Leonard de Noblac is de patroonheilige voor de gevangenen. Gladys overleed op 18 mei 1951 in Tring, waar de schatrijke bankiersfamilie Rothschild woonde. Baron Lionel Walter Rothschild reed daar in een rijtuig met zebra's ervoor. Hij is zelfs in een open koets met die zebra's ervoor naar Buckingham Palace gereden. Gladys is bij jou en jullie ouders begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)