Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Twee adelaars boven het artistieke landschap

(voor Edmond de Goncourt (1822 - 1896))

Je bent geboren als Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt op 26 mei 1822 in Nancy. Jouw ouders waren Marc-Pierre Huot de Goncourt en Annette Cécile Guerin. Jouw familie kwam uit de gemeente Goncourt in de Haute-Marne. Jouw opa Jean-Antoine Huot Goncourt (1753 - 1832) en zijn zonen Pierre-Antoine en Marc-Pierre werden in Goncourt geboren. Jouw jongere broer Jules en jij vierden jullie vakanties tot jullie adolescentie in dit dorp. Jules is geboren op 17 december 1830 in Parijs. Jouw vader was een voormalig officier van Napoléon Bonaparte.

Jij studeerde aan de Lycée Condorcet, net als Jules, op 8, Rue du Havre, opgericht in 1803. Het was een voormalig kapucinessenklooster uit 1781, gebouwd door Alexandre Brongniart. Marcel Proust en Jean Cocteau studeerden ook op deze school. Jean-Paul Sartre en Stéphane Mallarmé waren er professoren. Je was bevriend met Gustave Flaubert, Émile Zola, Alphonse Daudet, Gavarni en Ivan Toergenjev, die van 1847 tot 1851 in Parijs verbleef en in 1864 opnieuw. Jules en jij leefden van het geld wat jullie moeder jullie gaf en in Frankrijk, Zwitserland en Algerije maakten jullie tekeningen. Jullie werden geplaagd door geluiden, maagproblemen, slapeloosheid en neurasthenie.

Je was ook bevriend met de symbolistische kunstschilder/lithograaf Eugène Carrière (1849 - 1906), die een leerling van Alexandre Cabanel was en minstens zeven portretten van jou maakte, in zijn atelier in de Batignolles. In 1890 maakte Eugène een portret van Paul Verlaine en hij was bevriend met Auguste Rodin. Hij hield geregeld bijeenkomsten in zijn atelier, waar jij diverse artiesten ontmoette, o.a. Rodin, Zola, Octave Mirbeau, Léon Daudet, Alphonse Daudet, de schrijver Maurice Barrès, Gustave Geffroy en de kunstcriticus Roger Marx.

Samen met Jules schreef jij vanaf 1851 het dagboek 'Mémoires de la vie littéraire'. Jullie publiceerden samen vijf naturalistische romans, ten eerste 'Soeur Philomène' uit 1861. In 1865 verscheen 'Germinie Lacerteux', over jullie lelijke, schijnbaar onberispelijke dienstmaagd Rose Malingre, die een dubbelleven leidde en bezweek door nymfomanie en nachtelijke orgieën met betalende mannen. Eind 1887 schilderde Vincent van Gogh het boek met een gele omslag, samen met 'Bel-Ami' van Guy de Maupassant. In 1869 verscheen jullie laatste roman 'Madame Gervaisais'. Op 20 juni 1870 overleed Jules op 53, Montmorency boulevard in Neuilly-Auteuil-Passy, Parijs. Hij overleed door een beroerte vanwege syfilis. Hij werd 39 jaar. Jullie waren bijna onafscheidelijk, dus de pijn om het verlies was enorm.

Na het overlijden van Jules bleef je het 'Goncourt Journal' voortzetten. Je schreef een monografie over de Japanse schilder Katsushika Hokusai (1760 - 1849), die o.a. Van Gogh, Gauguin, Monet en Sisley beïnvloedde. En je schreef een monografie over de Japanse schilder Kitagawa Utamaro (1753 - 1806), die vooral mooie vrouwen schilderde, met name in Yoshiwara, een beroemde hoerenwijk in wat nu Tokyo is. In 1877 verscheen jouw zelfstandige romandebuut 'La Fille Élisa'. Er volgden nog vijf romans, waarvan 'Chérie' uit 1884 de laatste was. In 1882 maakte Felix Bracquemond een portretets van jou, die nu in het Van Gogh Museum hangt.

Jij overleed op 16 juli 1896 in Champrosay, Draveil, in de woning van Alphonse Daudet. Je werd 74 jaar en je bent begraven in het Cimetière de Montmartre, bij Jules. De twee medaillons van jullie op de grafsteen zijn door de beeldhouwer Alfred Charles Lenoir gemaakt, de kleinzoon van de neoklassieke schilderes Adelaide Binart, een leerlinge van Gabriel-François Dean, de minnaar van keizerin Catharina II van Rusland, en de minnares van Jacques-Louis David. Op 21 december 1903 werd de eerste Prix Goncourt voor de beste, jaarlijkse roman uitgereikt aan de dichter/schrijver John-Antoine Nau, in zijn geval voor 'Force ennemie'. In 2017 was de beurt aan Éric Vuillard voor zijn roman 'L'Ordre du jour'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)