Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van kaft-tot-kaft of toch maar E...?

Harim, ofwel De gleuf, deel III, tevens slot.


Gedwongen door niet te plannen omstandigheden en daaruit voortvloeiende situaties ben ik sinds de tweede helft van het eerste decennium van dit nieuw millennium postbode met veel plezier. Officieel postbezorger, maar 'in de volksmond' ofwel op straat, postbode. Aangezien het synoniemen zijn, zou er geen verschil moeten zijn, maar dit is er wel degelijk. Een postbezorger doet niets meer of minder dan post bezorgen in de daarvoor bestemde bussen.

Net zo belangrijk als het besturen van een land, maar dan net even anders; het béstuurde land en de vérstuurde brieven. Besturen en versturen zijn twee werkwoorden die in de kern niets met elkaar te maken hebben, maar toch gerelateerd zijn. Na een jaar als archivaris op het Provinciehuis van de provincie Fryslân gewerkt te hebben, kom je erachter hoeveel post er ontvangen, verstuurd en opnieuw ontvangen wordt. Sinds jaren gaat er veel en steeds meer digitaal, dus ook de meeste, zo niet alle archieven zullen inmiddels voor 100% zijn gedigitaliseerd. Wat eigenlijk nog niet? Mijzelf heb ik inmiddels maar tot de ouderwetse lezer gebombardeerd, want ik lees graag, maar wel letterlijk van kaft-tot-kaft, terwijl mijn zwager zweert bij de E-reader. Waarschijnlijk doet u dat als lezer van mijn beschouwingen ook, hoewel ik mij niet kan voorstellen dat ik in deze de laatste der Mohikanen ben. Lees(t) u/jij van kaft-tot-kaft of lees(t) u/jij lekker E?
Misschien vanuit milieuoverwegingen E, maar vanuit nostalgie van kaft-tot-kaft? Als liefhebber van gevulde, bij voorkeur goedgevulde boekenkasten, heeft van kaft-tot-kaft mijn voorkeur. Niets mooier dan een pakkende cover, zeg maar een voorkant-met-inhoud met op de achterflap een bondige samenvatting van de inhoud en enige informatie betreffende de auteur. Geweldig toch? Eén van de redenen dat ik graag in een boekhandel kom, naast natuurlijk de (inter)nationale kranten en de bundels poëzie. Een aanbod dat u als schrijver en/of lezer op/van deze site beslist zal aanspreken. De gleuf, op diverse manieren te interpreteren, vul ik graag. Mits goed geadresseerd, maar bovenal gefrankeerd. Zo heeft iedere job, hoe je het ook wendt of keert, beslist charme...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 7 juni 2019


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 216Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)