Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grappigste vrouw van de wereld

(voor Ada Leverson (1862 - 1933))

Je bent geboren als Ada Esther Beddington op 10 oktober 1862 in Londen. Jouw Joodse ouders waren de rijke wolhandelaar Samuel Henry Beddington (1829 - 1914) en Zillah Evelyn Simon (1845 - 1928). De achternaam van jouw vader was eerst Moses. Je had acht jongere broers en zussen, van wie er één in de kindertijd overleed. De anderen heetten Evelyn, George, Charles, Samm, Frank, Arthur en Violet.

Violet (1874 - 1962) trouwde later met David Seligman en ze had een korte verhouding met de opera-componist Giacomo Puccini, met wie ze lang bevriend bleef. In 1896 vroeg de 54-jarige componist Sir Arthur Sullivan de 22-jarige Violet ten huwelijk, maar dat wilde ze niet. In 1911 trouwde ze met de schrijver/vertaler Stephen Hudson.

Als kind woonde je in Bayswater. Je kreeg privé-onderwijs en je leerde o.a. Duits, Frans, Latijn en Grieks. Geen Hebreeuws. Jouw moeder was een professionele pianiste en ze was bevriend met Puccini en Paderewski.
Op 6 december 1881 trouwde jij op jouw 19-de met de diamant-handelaar Ernest Leverson (1852 - 1921), zonder de toestemming van jouw ouders. Jullie kregen twee kinderen, George, die in 1888 overleed, en Violet Lutetia, die in 1890 werd geboren. Het huwelijk was slecht, want Ernest was een verslaafde gokker en rokkenjager. En jij flirtte o.a. met Lord Desart, de romanschrijver George Moore en de schrijver Max Beerbohm. Samen met de artiest Aubrey Beardsley ging je naar het Brompton oratorium en je werd bijna rooms. In 1905 ging het huwelijk kapot, omdat Ernest naar Canada verhuisde.

Je begon met het publiceren van schetsen, parodieën en verhalen in o.a. 'Black and White', 'Punch', 'The Yellow Book' en de 'Saturday Review'. Je was ook een drama-critica. Je werd vergeleken met jouw vriend Sir Henry Maximiliaan Beerbohm, die ook een vriend van Beardsley was. Beerbohm trouwde in 1910 met de actrice Florence Kahn, terwijl hij een niet praktiserende homoseksueel was of wellicht aseksueel en/of impotent. Jij behoorde tot de kring van Oscar Wilde, Max Beerbohm en George Augustus Moore, een Ierse schrijver/dichter/kunstcriticus. Oscar Wilde gaf jou de bijnaam 'Sphinx'. Door jouw vriendschap met Oscar bloeide jouw carrière. Binnen jullie relatie was er sprake van een creatieve samenwerking. Jullie hadden dezelfde, culturele achtergrond en jullie hielden beiden van conversatie en fantasie.

Je had contact met Somerset Maugham, Ronald Firbank, Percy Wyndham Lewis en T.S. Eliot.
Firbank (1886 - 1926) was een romanschrijver, openlijk homoseksueel en geïnspireerd door Wilde. Hij was chronisch schuw en een liefhebber van alcohol en cannabis. Hij overleed in Rome door een longziekte.
Lewis was een schrijver/schilder/criticus en getrouwd met Gladys Anne Hoskins, die hij liefkozend Froanna noemde. Van 1918 tot 1921 woonde hij samen met de curator/filmcritica Iris Barry, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. Eliot publiceerde voor het eerst een deel van Oscar's komedie 'The Importance of Being Earnest' uit 1895. Jouw trilogie 'The Little Ottleys' ('Love's Shadow', 'Tenterhooks' en 'Love at Second Sight') is gebaseerd op jouw huwelijk met Ernest.

Tijdens Oscar's berechting omwille van zijn homo-zijn, zijn gevangenistijd en daarna bleef je hem trouw. Hij loofde de volgens hem zeer gepaste kleding, die jij droeg, toen je hem na zijn gevangenisstraf van het treinstation haalde. Hij mocht bij Ernest en jou op de kinderkamer verblijven, omdat hij waarschijnlijk in geen enkel hotel terecht kon. Nadat Oscar bij jullie vertrokken was, heb je hem nooit weergezien. Je hebt hem alleen nog geschreven. Jij was 38 jaar toen hij op 30 november 1900 in Hotel d'Alsace in Parijs overleed. Hij noemde jou 'de grappigste vrouw van de wereld'.

In 1907 verscheen jouw debuutroman 'The Twelfth Hour' en in 1908 'Love's Shadow'. In 1911 verscheen 'The Limit', in 1912 'Tenterhooks', in 1914 'Bird of Paradise' en in 1916 'Love at Second Sight', jouw laatste, fictieve werk. In 1921 overleed Ernest in Vancouver, Canada. In 1923 trouwde jouw dochter Violet met de luitenant-kolonel Guy Percy Wyndham, met wie ze de zoon Francis Wyndham (1924 - 2017) kreeg, een schrijver/journalist.
In 1930 verscheen 'Letters To The Sphinx Of Oscar Wilde'. Je verkocht jouw huis in Londen en de laatste tijd van jouw leven woonde je een deel van het jaar in Hotel Porta Rossa, Via Porta Rossa 19 in Florence. Op 30 augustus 1933 overleed je in Londen door een longontsteking. Je werd 70 jaar. Violet schreef een biografie over jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)