Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Théophile Gautier weigerde jou zijn dochter

(voor Auguste Villiers de L'Isle-Adam (1838 - 1889))

Je bent geboren als Jean Marie Mathias Philippe Auguste Graaf van Villiers de L'Isle-Adam op 7 november 1838 in Saint-Brieuc, Bretagne. Je stamt uit een oud, Bretons adelgeslacht. Jouw voorouder was Philippe Villiers de L'Isle-Adam (1464 - 1534), een Grootmeester in de Orde van Sint-Jan, later bekend als de Maltese Ridders.

Jouw vader Markies Joseph-Toussaint verkwistte het meeste van het familiefortuin door o.a. naar de schatten in oude scheepswrakken te zoeken, met name de verloren schat van de Ridders van Malta. Jouw moeder was Marie-Françoise, geboren in Le Nepvou de Carfort. Je groeide grotendeels op bij een oom en tante en je studeerde in Rennes. Je voorzag in jouw onderhoud door journalistiek werk. Je was als kind al een artistiek genie en je creëerde poëzie en muziek. Als kind was jij verliefd op een meisje, die jong overleed, wat jouw literaire verbeelding diep heeft beïnvloed.

Op jonge leeftijd publiceerde je al gedichten, zoals in 1859 de dichtbundel 'Premières poésies', geschreven door een ontgoochelende liefdeservaring en weinig indruk makend. In 1859 kreeg je een liefdesrelatie met Louise Dyonnet. Aan het einde van de jaren vijftig reisde je vele keren naar Parijs, waar je het artistieke en theatrale leven omarmde. In 1860 kreeg je van jouw tante Mademoiselle de Kerinou voldoende geld om voorgoed in Parijs te kunnen blijven wonen. Jouw op alcohol gebaseerde monologen hadden jou al een reputatie bezorgd. In de Brasserie des Martyrs ontmoette je jouw grote idool Charles Baudelaire, die jou aanmoedigde om het werk van Edgar Allan Poe te gaan lezen en die jouw vriend werd. Baudelaire en Poe waren jouw grootste invloeden.

In 1862 verscheen jouw bundel 'Isis', vol filosofische verhalen. Daarna werd je een toneelschrijver. In 1866 verscheen jouw proza-drama 'Morgane'. In 1864 verbrak jij jouw relatie met Louise. Je probeerde nog met vele vrouwen een langdurige relatie aan te gaan, maar dat mislukte volkomen. Jouw familie dwong jou om jezelf in de benedictijnse abdij van Solesmes terug te trekken. Deze abdij was in 1010 door Geoffrey, Lord of Sable, gesticht. Je was de rest van jouw leven een vrome, maar hoogst onorthodoxe rooms-katholiek. In 1867 vroeg je de terecht wereldberoemde artiest Théophile Gautier om met zijn dochter Estelle te mogen trouwen, maar Théophile wees dat af. Jouw eigen familie wees dat ook af.

In 1869 ontmoette je in Triebschen de Duitse componist Richard Wagner, die jou volop beïnvloed heeft en die jou een 'ware dichter' noemde. In 1871 overleed jouw tante De Kerinou en stopte jouw financiële steun. Je wilde graag met de Engelse erfgename Anna Eyre Powell trouwen, maar ook dat ging niet door. Daarna kreeg je een liefdesrelatie met Marie Dantine, de ongeletterde weduwe van een Belgische koetsier. In 1881 kregen jullie samen de zoon Victor. Je kreeg vooral bekendheid door jouw verhalenbundel 'Contes cruels' uit 1883, die volop in kranten en tijdschriften verscheen.

Jouw goede vriend Stéphane Mallarmé was een grote bewonderaar van jou. Om jouw gezin te kunnen onderhouden, gaf je bokslessen, werkte je in een uitvaartcentrum en was je de assistent van een bootsman. Volgens jouw vriend, de schrijver/dichter Léon Bloy, was je zo arm, dat je jouw roman 'L'Ève future' op kale vloerplanken hebt moeten schrijven, omdat gerechtsdeurwaarders al jouw meubels hadden meegenomen. In de belangrijke roman 'À rebours' van Joris-Karl Huysmans, eveneens een goede vriend van jou, wordt jouw literaire werk geprezen. Op 19 augustus 1889 overleed jij in grote armoede door maagkanker in een ziekenhuis in Parijs. Op jouw sterfbed trouwde je nog met Marie Dantine. Je werd 50 jaar. Je bent in de Cimetière des Batignolles begraven, maar later ben je in de Cimetière du Père Lachaise herbegraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)