Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw vriend Marcel Proust spaarde jou niet

(voor Madeleine Lemaire (1845 - 1928))

Je bent geboren als Madeleine Jeanne Colle op 24 mei 1845 in Les Arcs, Zuid-Frankrijk, tien kilometer vanaf Draguignan. Je was een kunstschilderes, illustratrice en salonnière. Op jouw twaalfde verhuisde jij naar Parijs, waar jij een leerlinge van Jeanne-Mathilde Herbelin (1820 - 1904) was, een miniatuur-schilderes met een tekenschool. Je kreeg ook les van de schilder/graveur Charles Joshua Chaplin (1825 - 1891), een leerling van Martin Drollings. Louise Abbéma was ook een leerlinge van hem.

In 1864 debuteerde jij in de Salon de Paris. Je maakte aquarellen, schilderijen, pastels en tekeningen. Je bent beroemd om jouw stillevens met bloemen, met name rozen. Robert de Montesquiou noemde jou 'de rozenkeizerin'. Alexandre Dumas fils zei over jou: 'Zij schiep de meeste rozen na God!'. Je stond model voor Madame Verdurin in 'À la recherche du temps perdu' van de homoseksuele Marcel Proust (1871 - 1922). Als gastvrouw op 31, Rue de Monceau in Parijs ontving je o.a. edelen, politici en artiesten, zoals de pianist Harold Bauer, de componist Camille Saint-Saëns en de ballerina Rosita Mauri.

Proust beschreef de sfeer van jouw salon en de talrijke gasten, zoals de beeldschone gravin Élisabeth de Riquet de Caraman, een nicht van Robert de Montesquiou en een vriendin van prinses Mathilde Bonaparte. Élisabeth's dochter Élaine trouwde met hertog Armand de Gramont, een vriend van Proust. Op 10 mei 1865 trouwde jij met Casimir Louis Philippe Lemaire, die in het gemeentehuis werkte, net als Paul Verlaine. Jouw dochter Suzette poseerde voor twee schilderijen van Édouard Manet. In 1879 exposeerde je ook bij de Société des Aquarellisten. In 1880 maakte je de wonderschone 'Ophelia'. In 1890 werd je samen met Louise Catherine Breslau een vrouwelijk lid van de Société nationale des beaux-arts. In 1891 ben je door Paul Nadar gefotografeerd. In 1893 exposeerde je op de Wereldtentoonstelling in Chicago.

Je illustreerde 'Les Plaisirs et les jours' uit 1896 van Proust, zijn debuutwerk met prozagedichten en nieuwsfeiten. Marcel's voorwoord is voor zijn vriend Willie Heath, die in 1895 overleed. Het verscheen bij Calmann-Lévy, in 1836 opgericht door Michel en Calmann Lévy. Zij publiceerden ook o.a. Charles Baudelaire, Gustave Flaubert, Honoré de Balzac, Victor Hugo, Stendhal en George Sand. Anatole France schreef het voorwoord. Proust probeerde een bewerkte herdruk te voorkomen. Jij illustreerde ook 'L'Abbé Constantin' van Ludovic Halévy, een vriend van Émile Zola.

Elke dinsdag, van april tot juni, hield jij jouw salon in jouw herenhuis. Proust kwam vanaf 1892 en schreef erover in 'Le Figaro'. Alle artiesten van naam werden uitgenodigd. André Germain noemde jou 'lelijk, schandelijk en autoritair'. Proust beschreef jou als 'burgerlijk, dwaas, verwaand, kwaadwillig, preuts-behaagziek en onopgeleid'. Op 9 juni 1903 gaf je een gekostumeerd bal met als thema 'Athene op het moment van Pericles'. Robert was afwezig, omdat hij ontheiliging vreesde. Marcel zat in een hoekje verstopt en hij weigerde zich te vermommen.

In de zomer van 1903 verhuisde jij de salon naar jouw Château de Reveillon. Je verbleef ook in Villa Dieppe, 32, Rue Aguado in Dieppe, Seine-Maritime. Daar nodigde jij vooral Marcel Proust en Reynaldo Hahn uit. Reynaldo was een componist/dirigent en een geheime homofiel. Hij reisde vaak met Marcel en ze werkten vaak samen, zoals in 'Portraits de peintres' uit 1896, een gesproken tekst bij een pianospel. Reynaldo schreef net als Marcel bijzonder detaillistisch. In 1896 verscheen jouw betoverende 'Phoebe'. Als aquarel-hooglerares gaf jij les aan Blanche Odin en Marie Mélanie Laurencin.

Jouw schilderij 'La volupté' is bijzonder schoon, droomvervullend, uitnodigend onweerstaanbaar en intrigerend. Je exposeerde vooral in de Galerie Georges Petit of bij de belangrijke kunsthandelaar Louis Adolphe Beugniet (1821 - 1893) op 10, Rue Laffitte, die met Honoré Daumier bevriend was. In 1906 werd je Chevalier de la Légion d'honneur. Je overleed op 8 april 1928 in Parijs. Je werd 82 jaar. Na jouw overlijden ging jouw dochter Suzette, ook een schilderes, permanent in Château de Réveillon wonen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)