Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jewel Kilcher - Down So Long

Je bent geboren op 23 mei 1974 in Payson, Utah. Jouw vader Atz Kilcher was een Duitse immigrant uit Zwitserland. Jouw moeder Lenedra Carroll kwam uit Ierland. Jouw oudere broer is Shane. Kort na jouw geboorte verhuisde je naar Anchorage, waar jouw jongere broer Atz Lee is geboren. Jouw halfbroer is Nikos. Jouw oma Ruth Weber had een mooie stem. Ze leerde haar acht kinderen de liefde voor muziek en overlevingstechnieken. Ze was even handig met een pistool als met een pen om poëzie te schrijven. Jouw opa was Yule Kilcher. Jouw vader was een mormoon, maar kort voor jouw achtste jaar stopte jullie kerkgang. Op jouw achtste zijn jouw ouders gescheiden.

De langste tijd van jouw kindertijd woonde je bij jouw vader nabij Homer in Alaska. Met jouw vader woonde jij ver van de stad in een blokhut zonder stromend water en met een kolenkachel. Jullie leefden vooral van de jacht en de bessenpluk, een groentetuin en vee. In de zomers reed je te paard. Samen met jouw vader, die muzikant was en songs schreef, zong je in bars en tavernes, waarbij je soms geld verdiende. Jouw vader leerde jou jodelen, wat wel eens in jouw songs te horen is. Je zong met jouw vader ook in de hotels in Anchorage, zoals in Hotel Captain Cook en het Hilton Anchorage. Via een gedeeltelijke beurs kon je op jouw 15-de naar de Interlochen Arts Academy, waar je als sopraan operazang studeerde en waar je gitaar spelen leerde.

Op jouw 17-de studeerde je af en begon je songteksten te schrijven. Je leefde een lange tijd in armoede en dakloos, terwijl je in een auto rondreisde, vooral in Zuid-Californië. Je deed optredens op straat en in kleine clubs en cafés in San Diego. In San Diego werkte je in een koffiewinkel en als een telefoonexploitante bij een computerpakhuis. In Poway was je een barista. Je zong in het café Java Joe's, met de medewerking van jouw vriend, de zanger/gitarist Steve Poltz (Halifax, 1960). Door de lokale media-aandacht kreeg je een platencontract bij Atlantic Records.

In 1990 kreeg jij een liefdesrelatie met de professionele rodeo-cowboy Ty Monroe Murray (Phoenix, 1969) en ging je met hem samenwonen. In 1994 maakte je samen met Steve Poltz de hit 'You Were Meant for Me'.

Op 28 februari 1995 verscheen jouw debuutalbum 'Pieces of You', geproduceerd door Ben Keith. Met naast de titelsong o.a. 'Who Will Save Your Soul', 'Foolish Games', 'You Were Meant for Me', 'Painters', 'Amen' en het broos, diepgevoelig en razendknap gezongen 'Adrian'. Dit album is opgenomen in de ranchstudio 'Broken Arrow' van Neil Young en in The Inner Change Cafe in San Diego. Op 17 november 1998 verscheen jouw tweede album 'Spirit', met o.a. 'Down So Long', 'Jupiter', 'Hands', 'Deep Water' en 'Absence of Fear', met het verborgen nummer 'This Little Bird'. Voorin het tekstboekje staat een citaat van Plotinus: 'We zijn niet gescheiden van de Geest, we zitten er in.'.

Jouw oma Ruth overleed in 1997 en jouw opa Yule overleed in 1998 in zijn boerderij. In 1999 verscheen jouw Kerstalbum 'Joy: a Holiday Collection'. In 2001 verscheen 'This Way', met o.a. 'Break Me', 'Everybody Needs Someone Sometime', 'Jesus Love You', 'Serve the Ego', 'Till We Run Out of Road' en 'Standing Still'. Daarna volgden nog acht albums. In 2003 stopte je het contact met jouw moeder, omdat zij volgens jou miljoenen dollars van jou gestolen had. Hoe heeft ze dat in hemelsnaam kunnen doen? Walgelijk! Op 7 augustus 2008 trouwden Ty en jij op een strand op de Bahamas. Op 11 juli 2011 werd jullie zoon Townes Murray geboren.

In 2015 verscheen het album 'Picking Up the Pieces', met o.a. 'Love Used to Be', 'Everything Breaks', 'My Father's Daughter', een inzichtelijke dankbetuiging, samen met Dolly Parton, en 'Mercy'. Je bent ook een actrice, auteur en advocate. In 2015 verscheen ook jouw autobiografie 'Never Broken: Songs Are Only Half the Story' bij Blue Rider Press. Je schreef de dichtbundel 'A Night Without Armor' en drie kinderboeken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 52Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
28 juni 2019
Nooit eerder van gehoord, misschien weet de heer Mantoua iets van deze rondborstige podiumartieste? Ook met 2 jaar art school kun je het kennelijk ver schoppen in de States, maar je moet wel van country houden...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)