Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Coralie Clément - À Demi-Mot

Coralie Clément is geboren op 1 september 1978 in Villefranche-sur-Saône, wat is gesticht in 1212 door Guichard IV, graaf van Beaujeu. Het was in de 14-de eeuw de hoofdstad van de Beaujolais. Haar opa had daar een distilleerderij. Coralie is in een familie vol met muzikanten geboren. Haar vader is een amateur-klarinettist, die in het orkest van zijn woonplaats speelt. Op haar derde kon zij al alle orkestinstrumenten van elkaar onderscheiden. Vanaf haar zesde leerde zij viool spelen, maar daar is zij als tiener mee gestopt. Haar broer is Benjamin Biolay, geboren op 20 januari 1973. Hij is een belangrijke zanger, acteur en platenproducer.

Coralie is de achterkleindochter van de uitvinder van het Opinel-mes Joseph Opinel (1872 - 1960). Dat is een opvouwbaar zakmes met een houten handvat, met het symbool van een gekroonde hand erop. Zij is geïnspireerd door Jane Birkin, Françoise Madeleine Hardy, Serge Gainsbourg, The Beatles en Vanessa Paradis. Zij klinkt als de Braziliaanse zangeres Astrud Evangelina Weinert. Zij studeerde geschiedenis aan de Université Jean-Moulin-Lyon-III in Lyon.

In 2001 verscheen haar debuutalbum 'Salle des pas perdus', met naast de titelsong o.a. 'L'Ombre Et La Lumière', 'La Contradiction', 'La Mer Opale', 'Lou', 'Le Jazz Et Le Gin' en 'Mes Fenêtres Donnent Sur La Cour'. Haar broer Benjamin schreef en produceerde het album. Hij schreef ook voor de zanger/komiek Henri Salvador (1917 - 2008). In 2002 zong ze het themalied 'Dorénavant' voor de film 'L'Idole' van Samantha Lang. In 2003 zong ze 'Samba de mon coeur qui bat' op de soundtrack van de film 'Something's Gotta Give' van Nancy Meyers.


In februari 2005 verscheen haar tweede album 'Bye Bye Beauté', met naast de titelsong o.a. 'Indécise', 'L'Enfer', 'Un Beau Jour Pour Mourir', 'L'Impasse' en 'Épilogue'. Ook dit album is door Benjamin geschreven en geproduceerd, maar Daniel Lorca schreef er ook aan mee. Op 30 juni 2008 verscheen de EP 'C'est La Vie'. Later in 2008 verscheen haar derde album 'Toystore', met o.a. 'C'est La Vie', 'Je Ne Sens Plus Ton Amour', een duet met Étienne Daho, 'Sono Lo', 'Houlala' en 'Tu Seras A Moi'. Benjamin bespeelt vele 'kinderinstrumenten' op dit album, o.a. de ukelele, kornet, melodica, metallofoon, triangel, fluit, mondharmonica, berimbau, tambourine, sambaballen, bugle en vibrafoon. Twee van de songs op dit album zijn door de zangeres/actrice Chiara Mastroianni geschreven.

Chiara is de dochter van de eeuwig beeldschone actrice Catherine Deneuve en de acteur Marcello Mastroianni. Benjamin was van 2002 tot 2009 met Chiara getrouws en op 22 april 2003 werd hun dochter Anna geboren. Benjamin had na Chiara nog liefdesrelaties met de zangeres/actrice Lou Doillon, de zangeres/actrice Vanessa Paradis, wat Coralie bijzonder aangenaam moet hebben gevonden, en de actrice Anna Mouglalis.

In februari 2011 kreeg Coralie samen met de componist van filmmuziek Marc Chouarain een dochter, genaamd Iris. In 2013 verscheen Coralie's kinderboek 'Iris a trois ans', wat ze onder de naam Coralie Biolay publiceerde. Ze werkte met dit kinderboek samen met de Duits-Deense ontwerpster Gesa Hansen (1981, Arnsberg). Op 6 oktober 2014 verscheen haar vierde album 'La Belle Affaire', met naast de titelsong o.a. 'Trois Fois Rien', 'Un Jour', 'À Demi-Mot', 'Éléphant Noir' en 'Un Dimanche'. Haar natuurlijke, spleenachtige, zwoele zangstem is van een onweerstaanbare, opperste klasse.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)