Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dodelijk krankzinnig door gemis en verdriet

(voor Maurice Rollinat (1846 - 1903))

Je bent geboren op 29 december 1846 in Châteauroux, Indre-Ivry-Sur-Seine. Jouw vader was een advocaat en hij vertegenwoordigde in de nationale vergadering van 1848 het departement Indre, vernoemd naar de rivier de Indre. Jouw vader was bevriend met de schrijfster/organiste George Sand (1804 - 1876), die als Amantine Lucile Aurore Dupin geboren is. Sand trouwde in 1822 met de infanterie-luitenant François Casimir Dudevant en ze kregen samen twee kinderen, Maurice en Solange, die met de beeldhouwer/kunstschilder Auguste Clésinger trouwde. Clésinger maakte o.a. in 1847 het beeldhouwwerk 'Vrouw, gebeten door een slang', waarvoor de bordeelhoudster/kunstenaarsmuze/bohémienne Apollonie Sabatier model stond.

George Sand en François Dudevant zijn in 1835 gescheiden. Charles Baudelaire noemde George 'dom, zwaar en praatziek, iemand met moralistische ideeën van weinig diepgang en een slet, die door duistere mannen werd begeerd', terwijl Gustave Flaubert een groot bewonderaar van haar was. In het begin van jouw jonge leven was Sand's invloed op jou zeer overheersend. Dat kwam tot uitdrukking in jouw eerste dichtbundel 'Dans les brandes', wat je aan Sand hebt opgedragen. Daarna verliet je de realistische aanpak en werkte je compleet anders. In 1866 werd je de medewerker van een notaris in Orleans. Je werd lid van de literaire club Les Hydropathes, opgericht op 11 oktober 1878 door de schrijver/dichter/journalist Émile Goudeau.

Les Hydropathes waren anti-klerikaal en ze hadden nauw contact met de decadente, literaire stroming. Door hun invloed schreef jij de gedichten, die jouw reputatie vestigde. Op 19 juli 1878 trouwde jij met Marie Sérullaz, die uit een welgestelde familie kwam. Omdat Marie een hekel aan de bohémiens en dichters rondom jou had, is zij van jou gescheiden. Jouw oudere broer Emile pleegde op zijn 33-ste zelfdoding.

In 1883 verscheen jouw dichtbundel 'Les Névroses', waarin jij jezelf een ware leerling van Charles Baudelaire en Edgar Allan Poe toonde. Je bewonderde ook het werk van Lord Byron en Alphonse de Lamartine. Je herhaalt continu de fysieke gruwelijkheden van de dood en je bent geobsedeerd door onaangename beelden. De volgende dichtbundels 'L'Abîme' en 'La Nature' en een bloemlezing van kinderverzen 'Le Livre de la Nature' zijn minder overdreven sentimenteel. Je was tevens een musicus en je hebt dan ook vele gedichten van jezelf op muziek gezet. Je trad geregeld op in 'Le Chat Noir' op 84 Boulevard de Rochechouart in Parijs, waar je jouw gedichten met eigen pianobegeleiding zong.

Jij woonde in het Quartier Latin en jouw bleke verschijning was een geliefd onderwerp voor de portretten van enkele schilders. De verrassende onderwerpen van jouw gedichten zorgden voor een tijdelijke roem. Op het toppunt van jouw populariteit waren er enkele beroemdheden, die speciaal voor jou naar het cabaretcafé kwamen, o.a. de hoogst empathische, teder flamboyante en zo dikwijls dwaas en vals afgewezen Oscar Wilde en Leconte de Lisle. Je was bevriend met de schrijver Jules-Amédée Barbey d'Aurevilly, die schreef, dat jij Baudelaire superieur in de oprechtheid en de diepgang van zijn duivelskunstenarij vond.

Jij hertrouwde met de actrice Cécile de Gournay (Pouettre), met wie je naar de regio Fresselines/Creuse verhuisde. Je schreef, viste en wandelde daar. Cécile overleed op 24 augustus 1903 in Parijs door hondsdolheid. Daarna wilde je zelf niet meer verder leven en deed je diverse pogingen tot zelfdoding, o.a. door een kleine kogel in jouw hoofd te schieten. Je ging naar de psychiatrische inrichting van Dr. Moreau in Ivry-sur-Seine, waar je op 26 oktober 1903 overleed. Je werd 56 jaar en je bent in het kerkhof van Saint-Denis in Châteauroux begraven. Auguste Rodin maakte ter ere van jou het basreliëf 'Dichter en de Muze' op de muur van de St. Jean kerk in Crozant.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.195Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)