Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Deze vrijbuiter mint macabere pornografie

(voor Félicien Rops (1833 - 1898))

Je bent geboren als Félicien Victor Joseph Rops op 7 juli 1833 in Namen, Wallonië. Jouw ouders waren Sophie Maubile en Nicholas Rops. Jij was hun enige kind. Tot jouw tiende jaar kreeg jij thuis privélessen en daarna ging jij vijf jaar naar een Jezuïetenschool. Je was bijzonder intelligent en je maakte karikaturen van jouw leraren. In 1849 overleed jouw vader. In juni 1849 ging jij naar de Athénée Secondary School en de Academie voor Schone Kunsten in Namen. In 1851 ging je naar Brussel en studeerde je rechten aan de Universiteit van Brussel. In 1853 ging je naar de Académie de Saint-Luc, waar je o.a. naaktmodellen tekende. Je ontmoette de Haagse schilder Louis Artan, de schilder/beeldhouwer Constantin Meunier en de schilder Charles de Groux, getrouwd met Jeanne Geyssens, met wie hij vijf kinderen kreeg. Charles overleed op zijn 44-ste in Saint-Josse-ten-Noode.

Jij begon cartoons en satirische litho's in met name 'Le Crocodile' te publiceren. In 1856 heb jij samen met Victor de la Hesbaye en de romancier Charles de Coster het satirische tijdschrift 'Uylenspiegel' opgericht. Charles de Groux was ook een illustrator van dat tijdschrift. In 1857 verscheen 'Legendes Flamandes' van De Coster, met o.a. jouw illustraties. In 1861 verscheen 'Contes Brabançons', met jouw illustraties. In 1867 verscheen zijn meesterwerk 'De legende van Thyl Ulenspiegel en Lamme Goedzak', wat jij ook illustreerde. Charles overleed op 7 mei 1879 in Elsene. Hij werd 51 jaar.

In juni 1857 trouwde jij met Charlotte Polet de Faveaux. Haar vader was de eigenaar van het Château de Thozée, nabij Mettet, waar jullie woonden. Je leefde als een echte landheer, terwijl je schilderde en aan botanie deed. In 1858 werd jullie zoon Paul geboren en in 1859 werd jullie dochter Juliet geboren. Juliet overleed op haar vijfde jaar. Jullie kasteel was een ontmoetingplaats voor kunstenaars, schrijvers, uitgevers en vrienden. In 1862 begon je een roeiclub en je studeerde de etskunst bij Félix Bracquemond en Jules Ferdinand Jacquemart in Parijs. In 1862 ontmoette je de uitgever en vriend van Charles Baudelaire, Paul Emmanuel Auguste Poulet-Malassis (1825 - 1878), die in november 1862 naar de gevangenis moest, vanwege onbetaalde schulden. Jij was bevriend met Baudelaire, die vele malen het Château de Thozée bezocht. Hij had een groot respect voor jouw werk en hij heeft jou sterk beïnvloed. In maart 1866 bezocht je samen met hem de kerk van Saint-Loup in Namen, waar hij instortte. Getergd door afasie en hemiparese overleed hij op 31 augustus 1864. Hij werd 46 jaar.

In 1868 werd je de vicevoorzitter van de Sociéte Libre des Beaux-Arts en je vertoefde steeds meer in Parijs. Jij had vele minnaressen, o.a. Alice Renaud, die een paar jaar later door haar jaloerse echtgenoot vermoord werd. In 1874 verscheen de verhalenbundel 'Les diaboliques' van Jules Barley d'Aurevilly, zijn meesterwerk, waarvoor jij de prenten maakte, zoals 'Prostitutie en waanzin heersen over de wereld' en 'Vrouw & waanzin heersen over de wereld'. Charlotte en jij zijn nooit officieel gescheiden, maar vanaf 1875 waren jullie vervreemd van elkaar. Jij woonde de rest van jouw leven in Parijs, waar je in 1875 een atelier met Louis Artan deelde. Je ging naar de samenkomsten bij Stéphane Mallarmé op 87, Rue de Rome, waar je o.a. Paul Verlaine, Emile Zola, Edvard Munch (door jouw etsen beïnvloed), Paul Gauguin en Édouard Manet ontmoette.

In 1877 was je de best betaalde illustrator van Frankrijk. Je reisde door heel Europa, o.a. naar Noorwegen en Zweden, waar je naast de kunstcentra ook zalmkwekerijen bezocht. Je had een ménage à Trois met de zussen Aurélie en Léontine Deluc. Met beide zussen kreeg je een kind. Het kind van Aurélie en jou overleed op jonge leeftijd. Met Léontine kreeg je samen een dochter, Claire, die met de schrijver Eugène Demolder trouwde. Je was een vrijmetselaar en lid van het Grootoosten van België, net als Charles de Coster en Constantin Meunier. Je overleed op 23 augustus 1898 in jouw huis in Essonnes. Aurélie, Léontine, jouw dochter Claire en enkele goede vrienden waren bij jou. Jouw zoon Paul kwam te laat om jou nog levend te zien. Je werd 65 jaar en je bent eerst in Essonnes begraven. Acht jaar later ben je in het familiegraf in Namen begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)