Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dodelijk vereenzaamde gast in Seattle

(voor Fokko Tadama (1871 - 1935))

Je bent geboren op 16 mei 1871 in Banda Atjeh op Sumatra. Die stad heette destijds Kota Radja, want Koningsstad betekent. In de middeleeuwen was het een multi-etnische handelsmetropool. Na een bloedige strijd veroverde generaal Joannes Benedictus van Heutsz in 1904 Kota Radja. Hij was tot eind 1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Jij was het onwettige kind van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Jouw vader Reinier Willem Tadama (1844 - 1879) was in Zutphen geboren. Hij was assistent-gouverneur. Jouw moeder heette Pimbang. In december 1878 ging jij met jouw vader naar Nederland. Jouw vader overleed in 1879 tijdens een medicinale kuur in Wiesbaden. Hij had tuberculose, net als een broer en zus van hem. Jouw moeder was ook al overleden. Jij groeide op bij een tante.

Tot 1892 woonde en werkte jij in Arnhem. Van 1892 tot 1895 woonde je in Amsterdam. In 1894 trouwde jij met Thamine Henriette Bartholda Jacoba Groeneveld, een bekende marine-schilderes, die op 15 oktober 1871 in Utrecht geboren is. Jullie waren beiden succesvol met jullie zeegezichten, ook in het buitenland. In 1895 woonden jullie in Aalburg bij Heusden. Daarna woonden jullie tot 1903 in Egmond aan de Hoef. Op 26 november 1897 werd jullie zoon Jacob Nicolaas geboren. Op 1 juni 1899 werd jullie dochter Thamina Maria Felicie Carolina geboren. Van 1903 tot 1907 woonden jullie in Egmond aan Zee en van 1907 tot 1909 in Katwijk aan Zee.

Jij was in Arnhem in de leer bij het genootschap 'Kunstoefening' onder leiding van S. Baukema. In 1892 ging je in Amsterdam naar de Rijksnormaalschool en tot 1895 naar de Rijksacademie. Je kreeg les van H.W. Jansen en Carel Lodewijk Dake, net als jouw vrouw Thamine. Je schilderde, tekende en etste. Je maakte ook houtsneden. Je hebt enkele jaren als hondenfokker gewerkt en je had een grote kennel. Je was een verwoed jager. Je exposeerde in Amsterdam, Arnhem, Gent en Rotterdam.

Jouw vrouw Thamine maakte vooral zee- en strandgezichten in een impressionistische stijl. Zij was een leerlinge van C.L. Dake en Willem van Konijnenburg. In het begin schilderde zij bloemstillevens. Ze gebruikte olie- en waterverf. Ze portretteerde meestal vissersvrouwen. Ze maakte ook enkele landschappen. Carel Dake gaf ook les aan Lizzy Ansingh, Johanna Pieneman, Louise Loeber en Guillaume Eberhard. Carel was ook een vrijmetselaar en een boeddhistische priester. Zijn zoon was ook een kunstschilder en vooral in Nederlands-Indië werkzaam. Willem Adriaan van Konijnenburg (1868 - 1943) gaf ook les aan Rie Cramer, koningin Wilhelmina en Jeanne Bieruma Oosting, een veelzijdige kunstenares uit Leeuwarden. Jeanne woonde bij het Amsterdamse Oosterpark en ze had een buitenverblijf in Almen. Ze correspondeerde met de grimmige Ida Gerhardt, die haar benijdde om haar positieve levensinstelling. In 1914 maakte Van Konijnenburg een statig portret van P.C. Boutens.

Rond 1900 waren Thamine en jij lid van de Egmondse School, wat zich rond de Amerikaanse schilder George Hitchcock en zijn vrouw Henriette afspeelde. George hield een zomerschool op het landgoed Schuijlenburg in Egmond aan de Hoef. George's schilderij 'Hollands meisje in de tuin' is pure, bijna gekmakende nostalgie. Jij was bevriend met George en Henriette Hitchcock. De tweede vrouw van George was de 30 jaar jongere schilderes Cecil Jay, die hij in Egmond ontmoet had. Zij schilderde ook vooral zoetsappige, traditionele, idealistische, naïeve, Hollandse taferelen en mensen in klederdracht. Jij ontmoette er o.a. de schilderes/kinderboekenillustratrice Florence Kate Upton, die zich later in het spiritisme verdiepte. Kate overleed op 16 oktober 1922 in Londen. Zij werd 49 jaar. George overleed op 2 augustus 1913 op zijn boot in de haven van Marken.

Jouw vrouw kreeg last van psychische stoornissen en ze moest in een psychiatrische kliniek worden opgenomen, waar zij permanent verbleef. Jij verliet haar en op 23 oktober 1909 verhuisde jij via Parijs en New York naar Seattle. In 1913 had je een succesvolle solo-expositie in de Seattle Public Library. In 1914 begon je de Fokko Tadama Art School in Seattle. Je had een speciale invloed op de Japans-Amerikaanse artiesten, zoals de schilder Kenjiro Nomura en de fotograaf Soichi Sunami. Jij hertrouwde met een vrouw uit Seattle. Tenslotte raakte je economisch onzeker en worstelde je met jouw slechte gezondheid. Je maakte o.a. het schilderij 'Public Market, Seattle'.

In 1935 heb jij zelfdoding gepleegd. Je werd 64 jaar. Jouw ex-vrouw Thamine overleed op 4 maart 1938 in Zandvoort. Zij werd 66 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 november 2019


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 1 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)