Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Goudjakhalsreisrepertoire

Eerder deed de Wageningen Universiteit onderzoek en kwam tot de conclusie dat er in onze provincie Gelderland plek is voor enkele honderden, misschien wel duizenden goudjakhalzen. Dit neefje van de wolf is afgelopen week in een bos in Drenthe gesignaleerd. Deze middelgrote hondachtige wordt ook wel goud- of rietwolf genoemd. Zeer waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte variant. De goudjakhals is waarschijnlijk gerelateerd aan, staat iets dichter bij de forsere coyote en de veel grotere wolf.

Oorspronkelijk vooral voorkomend in Oost-Europa, vertoont hij zich als zwerfgast onder andere in Duitsland en Denemarken en inmiddels is ook Nederland in het goudjakhalsreisrepertoire opgenomen. Deze middelgrote hondachtige weegt maximaal 13 tot 15 kilogram. Een rank dier met ruige, wolf-kleurige beharing met vaak twee lichtere, horizontale strepen op de borst. Zijn staart reikt tot de hiel en heeft een donkere punt. Goudjakhals' grootste prooi zijn kalveren van edelherten, maar zijn sterke voorkeur geldt kleiner voedsel. Een alleseter, want naast kleine knaagdieren eten goudjakhalzen ook afgevallen fruit, zaden en afval.

De goudjakhals is van nature vrij schuw. Dit in tegenstelling tot de ijsbeer die, gedwongen door een hongerige maag, Siberiërs met een bezoek vereren en hen voornamelijk het leven zuur maken. Zeer waarschijnlijk, naar mijn mening weten wij dit gezamenlijk wel zeker, als gevolg van klimaatverandering. Door hoge temperaturen is het ijs voor de kust nog immer dun. Bij lange na niet dik genoeg om op te lopen. Voor hun voedselvoorziening kunnen zij daardoor niet de (bevroren) zee op. De zeehonden huilen van geluk, want zij zijn het hoofdmenu van de ijsbeer. Door die desastreuzere klimaatverandering, vissen ijsberen achter het klimaatveranderingsnet. Zoals voorheen normaliter deze enorme zoogdieren het ijs opgingen om te jagen en vervolgens te eten, moeten zij nu, vooralsnog, zolang het ijs niet de voor de omvang van hun lijf gewenste dikte heeft, opzoek naar alternatieven...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 7 december 2019


Geplaatst in de categorie: natuur

4.5 met 2 stemmen 601Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)