Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De politieke wondervrouw van 34 jaar

(voor Sanna Mirella Marin)

Je bent geboren op 16 november 1985 in Helsinki, de hoofdstad van Finland, waar in de vroege steentijd Tavastiërs woonden, vooral rond het meer Vanajavesi. Hun latere, grootste heuvelfort was het Rapola-kasteel, 400 meter lang en 200 meter breed. Helsinki is in 1550 opgericht door koning Gustaaf I van Zweden. Zijn eerste vrouw Catharina van Saksen-Lauenburg kwam lelijk ten val tijdens een baldans met koning Christiaan III van Denemarken. Ze overleed na een ziekbed, samen met haar ongeboren kind. In 1533 was hun zoon Erik geboren. Ze werd 21 jaar. Gustaaf's tweede vrouw Margareta Leijonhufvud baarde tien kinderen, wat een aanslag op haar gezondheid was. Ze overleed op haar 35-ste door een longontsteking. De manisch-depressieve schrijver Mika Waltari, de schrijfster Märta Tikkanen, de dichter Elmer Diktonius, de dichteres Sirkka Turkka en de schrijfster Irja Agnes Browallius zijn ook in Helsinki geboren.

Jouw moeder zat de eerste jaren van haar leven in een weeshuis. Jouw vader was een zware alcoholist en jouw familie leed aan geldgebrek. Je was hun enigste kind. Je was heel jong toen jouw ouders gingen scheiden. Na de scheiding woonde jij bij jouw moeder en haar nieuwe partner, een lesbische vrouw. Ineens waren jouw ouders een lesbisch stel. Jij woonde in Espoo, aan de kust van de Finse Golf, met wel 71 meren. De zangeressen Susan Aho en Heidi Parviainen zijn er geboren. Je woonde ook in Pirkkala en in Tampere. Tampere is in 1775 opgericht door koning Gustaaf III van Zweden, die op zijn 46-ste in de Koninklijke Opera in Stockholm is vermoord door de militaire kapitein Jacob Johan Anckarström. Jacob werd op een gruwelijke wijze geëxecuteerd. Hij werd 29 jaar. De schrijfsters Minna Canth, Eila Pennanen, Mirkka Rekola en Helena Sinervo zijn in Tampere geboren.

Op jouw vijftiende had je een baan in een bakkerij en tijdens jouw middelbare schooltijd bracht je tijdschriften rond voor wat zakgeld. Je voelde jezelf 'onzichtbaar', omdat je niet openlijk over jouw twee lesbische moeders kon praten. Jouw moeder was altijd enorm ondersteunend en ze verzekerde jou, dat je alles kan worden, wat je maar wilt. Dat heeft inmiddels veel effect teweeg gebracht. In 2004 was je klaar met jouw studie aan de Pirkkala High School. Je was 19 jaar. In 2006 werd je lid van de Sociaaldemocratische Jeugd, waarvan je van 2010 tot 2012 de eerste vicepresidente was. In 2008 was je een kandidate voor de Finse gemeenteraadsverkiezingen, maar je werd niet verkozen. Bij de verkiezingen van 2012 werd je wel tot de gemeenteraad van Tampere gekozen. Je was 27 jaar en jouw politieke doorbraak was een voldongen feit.

In 2015 werd je op jouw 30-ste verkozen tot parlementslid van het kiesdistrict Pirkanmaa in het Parlement van Finland. Van 2013 tot 2017 was je de voorzitster van de gemeenteraad en in 2017 werd je voor de gemeenteraad herkozen. Je was een actief bijtje, want je was ook lid van de Raad van Tampere en van de regionale Raad van Pirkanmaa (van 2013 tot 2016). In 2017 behaalde jij jouw Master in de administratieve wetenschappen aan de Universiteit van Tampere. Je was de eerste in jouw familie, die naar de universiteit ging. Je bent getrouwd met Markus Räikkönen, die twee maanden ouder is dan jou. Markus is een ex-voetballer uit de tweede divisie en hij is een ondernemer/vernieuwer en de communicatie-directeur van de Tampere Academy of Marketing. Kortom een slimme peer. In januari 2018 is jullie dochter Emma Amalia geboren. Op Instagram staat een foto, waarop jij Emma moedermelk geeft. Jullie wonen in de wijk Kaleva in Tampere.

In 2019 werd je als parlementslid herkozen en op 6 juni 2019 werd je minister van vervoer en communicatie. In december 2019 nomineerde de Sociaaldemocratische Partij jou om de opvolgster van de minister-president van Finland Antti Juhani Rinne (1963, Helsinki) te worden. Na een race tegen jouw partijgenoot Antti Lindtman kwam je als winnares uit de stembus. Rinne had veel kwaad bloed gezet door de manier waarop hij op een poststaking reageerde en zoals de meeste haantjes in te grote machtsposities verduisterde hij geld voor zijn eigen schatkist. Hij nam zelf ontslag. Verder leed hij aan een longontsteking en een coronaire trombose, waardoor hij niet meer verkiesbaar was. Hij wilde graag dat jij hem opvolgde. Op 10 december 2019 is jouw kabinet van start gegaan, de 76-ste regering van Finland. Jij bent de derde, vrouwelijke premier van Finland. Je zit in een coalitie met de Centre Party, de Green League, de Left Alliance en de Zweedse Volkspartij. 12 van de 19 ministers van jouw kabinet zijn vrouwen. Je bent de jongste minister-president van de hele wereld. En bovendien een lust voor het oog, wat de saaiheid van de politieke bedrijvigheden lekker weet op te krikken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 dec. 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4,0 met 2 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)