Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sprong naar de verlossing van geestespijn

(voor Mirit Cohen (1945 - 1990))

Je bent geboren als Manya Malka Cohen in 1945 in Rusland. Jouw familie was socialistisch en zionistisch. Jouw ouders waren Rebecca en Haim Cohen. Jouw vader was een Poolse Jood, die in Lodz geboren was en die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Rusland vluchtte. Daar ontmoette hij jouw moeder Rebecca en na de oorlog emigreerden jullie naar Palestina. Dit was een noodzakelijke vlucht, gezien de gewelddadige pogroms in Rusland en elders in de wereld. Het gekke is, dat ik via jouw biografische bestudering voor het eerst ontdekt heb, dat er na de Tweede Wereldoorlog in diverse landen nog agressieve en gruwelijke vervolgingen van de Joden zijn geweest. Overigens konden jullie niet direct naar Palestina, maar werden jullie eerst nog naar een detentiekamp op Cyprus gedeporteerd. Over deze misdadige nasleep van de Jodenvervolgingen is weinig ophef gemaakt.

In 1948 was de staat Israël opgericht en verhuisden jullie naar de stad Giv'at Shmuel, vernoemd naar de zionistische, Roemeense leider Samuel Pineles (1843 - 1928). In 1956 werd jij naar de kibboets Kfar Masaryk in Noord-Israël gestuurd, vernoemd naar Tomés Garrigue Masaryk, de eerste president van Tsjechoslowakije. Hij was getrouwd met Charlotte Garrigue, met wie hij vijf kinderen kreeg. In de kibboets werd/wordt katoen geplukt en kweekt met tomaten, avocado's, vee, gevogelte en karpers. In 1958 won jij een tekenwedstrijd in Japan. In 1961 ging jij naar jouw ouders terug en studeerde jij aan de middelbare school in Bnei Brak, één van de armste en dichtstbevolkte steden in Israël, vernoemd naar de oudbijbelse stad Beneberak. Rami Bar Yehezkel noemde het 'een land dat stroomt met melk en honing'. Hij zag de melk uit de geitentepels druipen en de honing uit de vijgen sijpelen. De acteur/zanger/schrijver Shuli (Shalom) Rand en de zanger Motty Steinmetz zijn in Bnei Brak geboren.

Tijdens jouw schooltijd werd je actief voor de communistische jeugdbeweging in Petah Tikva, gesticht in 1878 en financieel geholpen door baron Abraham Edmond James de Rothschild, getrouwd met Adelheid von Rothschild, met wie hij drie kinderen kreeg. Je studeerde ook aan de Hadash High School in Tel Aviv. Na het vervullen van jouw militaire dienstplicht was je een klerk bij het Israël Export Institute in de textiel- en mode-afdeling. In 1968 ging je naar het Avni Institute of Art and Design in Tel Aviv, opgericht in 1936, o.a. door Aharon Avni. De kunstenares Siona Shinshi zat ook op deze kunstacademie, van 1956 tot 1959, net als de kunstschilder/beeldhouwer Menashe Kadishman, van 1947 tot 1950. Jouw leraar was de modernistische kunstschilder Yehezkel Streichman. In 1969 ging je naar de 'Midrasha' Drawing and Art School in Tel Aviv. In 1971 studeerde je af aan het Teachers College of Art in Ramat Hsharon. Door het gebruik van LSD raakte je in een psychotische toestand en werd je in een ziekenhuis in de kuststad Bat Yam verzorgd. De filmactrice Elana Eden en de zangeres Achinoam Nini zijn in Bat Yam geboren.

In 1975 verhuisde je naar New York City en in 1977 studeerde je af aan de School of Visual Arts in NYC. In 1979 had je jouw solo-expositie 'The Broken Vessels Project' in NYC. In het begin van de jaren tachtig was je een korte tijd met ene Michael Dissent getrouwd. In 1982 had je de sculpturen solo-expositie 'Woman with Cooper Snakes' in NYC. In 1989 deed je mee aan de expositie 'Bullit Under Acme' in de Great Jones Gallery in NYC en in 1990 presenteerde je jouw werk in de expositie 'Small Works' in de New York University.

Op 3 mei 1990 pleegde jij zelfdoding door in New York City van een gebouw te springen. Vlak daarvoor had je nog een grote bos bloemen voor jezelf gekocht. Je werd 44 of 45 jaar en je bent in de Joodse begraafplaats Mount Zion in Maspeth, Queens, begraven. Aan 59-63 54th Avenue. Daar zijn ook de actrices Berta Gersten en Edna Luby begraven. Donald Trump groeide op in 85-15 Wareham Place in Queens. Op zijn vierde verhuisde hij naar een ander huis in Queens.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 29Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)