Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een wijze Rozenkruiser in hart en nieren

(voor Stanislas de Guaita (1861 - 1897))

Je bent geboren op 6 april 1861 in het kasteel van Alteville in Tarquimpol. Je kwam uit een adellijke, Italiaanse familie. Je was een markies bij geboorte en je studeerde aan het Lyceum van Nancy. Je had een aangeboren aanleg voor wetenschappen en dan vooral voor chemie. Jouw schoolvrienden waren de romancier/martinist Maurice Barrès, de romancier/martinist/rozenkruiser Paul Adam en de mysticus/dichter/oriëntalist Albert de Pouvourville (Matgiol). Je studeerde scheikunde, metafysica en Kabbalah. Jouw luxe woning in Parijs, 20, Avenue Trudaine, was een ontmoetingsplek voor dichters, schrijvers en kunstenaars, die van esoterie en mystiek hielden. In 1881 verscheen jouw dichtbundel 'Oiseaux de passage'.

In 1883 verscheen jouw dichtbundel 'La Muse Noire' (= de opiumpapaver). Deze dichtbundel trok veel lezers. Je bent net als bijvoorbeeld Arthur Rimbaud beïnvloed door de occultist Éliphas Lévi. Jij had de grootste, Franse privébibliotheek van boeken over metafysica, magie en geheime wetenschappen. Je was hoogst geniaal, zeer dynamisch en gedurfd progressief. In Parijs studeerde je rechten. Je ontmoette de dichters Édouard Dubus, Émile Goudeau, de oprichter van de Hydropathes-club, Joseph Gayda, de occultist/mysticus Victor-Emile Michelet, de symbolist Jean Moréas, die het Symbolistische Manifest in 'Le Figaro' publiceerde, en Laurent Tailhade, een vriend van Paul Verlaine en een opium(morfine)verslaafde, net als Charles Baudelaire en jij. Over opium schreef je 'Nectar, die aan mensen met bleke gezichten een kalme vergetelheid geeft' en 'het temt de pijnen'.

In juli 1883 verscheen jouw sonnet 'Initiation', opgedragen aan Jósephin Péladan. In 1884 ontmoette jij de schrijver/dichter Catulle Mendès, die jouw leven veranderde. Hij liet jou 'Dogme et rituel de la Haute Magie' van Éliphas Lévi lezen. In Catulle's 'La Revue Fantaisiste' verschenen de eerste gedichten van Verlaine. Catulle was getrouwd met Judith Gautier, de dochter van Théophile, met de componiste Augusta Holmès, met wie hij vijf kids kreeg, en met de dichteres Jeanne Nette, met wie hij een zoon kreeg, Primice. Je las ook 'Le Vice suprême' van de rozenkruiser/schrijver Joséphin Péladan. In 1885 verscheen jouw dichtbundel 'Rosa Mystica', die ook erg gewild was. In mei 1887 probeerde jij tevergeefs de zwarte magiër Abbé Joseph-Antoine Boullan tot andere inzichten te brengen. Deze ruzie tussen twee magiërs liep hoog op. Joris-Karl Huysmans en Henri Jules-Bois kozen de kant van Boullan. Met Jules-Bois hield je zelfs een pistoolduel, maar jullie misten beiden.

Deze onenigheid met Boullan was voor jou de aanleiding om in 1888 l'Ordre Kabbalistique de la Rose-Croix op te richten, samen met Joséphin Péladan, Papus en Julien Lejay. Jij was de President van de Raad van Twaalf; Papus, Albert Faucheux, Victor-Emile Michelet, de occultist/schrijver Oswald Wirth, Joséphin Péladan, Paul Sédir en zes anderen, die anoniem wilden blijven. De rozenkruiser/martinist/kabbalist/mysticus Paul Sédir was vooral een krachtige Christus-getuige. De Orde bestaat uit drie graden: Bachelier, Licencié en Docteur en Cabbale. De vierde graad was enkel voor de twaalf raadsleden: Frère Illuminé de la Rose-Croix. Jij was de eerste grootmeester. Péladan was tot 1890 lid. In 1891 werd jij ook lid van de Opperraad van de Martinistenorde.

Andere leden waren: Maurice Barrès, de schrijver/martinist/spiritist Augustin Chaboseau, Paul Adam, Emmanuel Lalande, Georges Montière en de uitgever/occultist Lucien Chamuel, die in 1920 grootmeester werd. Chamuel kreeg 1000 originele brieven van Éliphas Lévi in handen, gekregen van baron Nicolas-Joseph Spédalieri, Lévi's belangrijkste leerling. Verder o.a. de occultist/alchemist François Jollivet-Castelot, die met August Strindberg correspondeerde en die zijn meester was, August Reichel, de occultist/martinist Edmond Jean Victor Blanchard (1878 - 1953) en de graaf/kunstenaar Antoine de La Rochefoucauld, die de eigenaar van 'Stilleven: Vaas met 15 zonnebloemen' en 'La Berceuse' van Van Gogh was. Heel goed mogelijk dat enkele van deze heren ook tot de Raad van Twaalf behoorden.

Jouw hoofdwerk is 'Essai des Sciences Maudites', met de inleiding 'Au Seuil du mystère', het hoofddeel 'Le Serpent de la genèse', 'Le Temple de Satan', 'La Clé de la magie noire' en 'Le Problème du mal', wat door Oswald Wirth is aangevuld. Je bent op 19 december 1897 overleden. Je werd 36 jaar en je bent in de begraafplaats bij de kerk van Tarquimpol begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)