Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Er viel niets meer uit te vogelen

(voor Ellen Vogel (1922 - 2015))

Je bent geboren als Ellen Marie Elze Anthing Vogel op 26 januari 1922 in Den Haag. Jouw ouders waren Ellen Vogel-Buwalda (1890 - 1985) en Albert Vogel. Jouw moeder kwam uit een handelsfamilie en ze was in Nederlands-Indië geboren en getogen. Haar talent als voordrachtskunstenares werd in Genève gevormd. Jouw vader was een beroemde voordrachtskunstenaar, reservist in het Nederlandse leger en schrijver van standaardwerken, o.a. over het Japanse toneel. Jouw opa Pieter Buwalda was een roodharige Fries. Jij had ook rood haar. Jouw drie jaar oudere zus was Pauline en jouw twee jaar jongere broer was Albert. Jullie gingen naar een roomse school en jullie woonden aan de Frankenslag 300. Pauline werd balletdanseres en Albert werd voordrachtskunstenaar, schrijver en galeriehouder.

Jij hield van taal en op jouw twaalfde had jij alle boeken van Louis Couperus verslonden. Je reisde door Europa en thuis kwamen er kunstenaars, schilders, acteurs en politici op bezoek, zoals Jan Toorop, Willem van Konijnenburg en de pianist Theo van der Pas. Jullie mochten mee naar de Koninklijke Schouwburg om jullie ouders te zien optreden. In de kerk kwamen jullie steevast te laat en zaten jullie op de voorste bank. Als 7-jarige had je jouw toneeldebuut in de familiekring, in Friese boerenkledij. Op 8 november 1933 overleed jouw vader door een hartstilstand. Hij werd 59 jaar en hij is in de begraafplaats De Bosjes begraven. Al het verkeer in Den Haag stond stil. Jouw moeder was in diepe rouw en ze stopte met haar carrière. Jij kon zijn overlijden niet verwerken en jouw moeder raakte failliet. Van de Bonneterie naar afdankertjes.

In de winter van 1938 verhuisden jullie naar een flat op de Reinkenstraat, boven een slagerij. De hele inboedel werd in 1939 geveild. Jij ging naar het R.K. Meisjes Lyceum en je kreeg een zenuwinzinking. Je bleef een jaar thuis. Je ging naar een Engelse kostschool in Brugge, het Couvent Anglais, waar je in toneelstukken speelde. Van het veilinggeld reisden jullie door Italië, zonder Albert. In mei 1940 overleed jouw tante Emmy Buwalda in Palermo. Je ging naar de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten aan de Koninginnegracht. Na een jaar op de mode-afdeling ging je op jouw 18-de naar Amsterdam. Je woonde op kamers aan de Amsteldijk. Albert woonde daar ook. Je beschilderde tegeltjes en je maakte kinderspeelgoed om wat bij te verdienen. Albert zat al op de Toneelschool, waar jij in 1942 naartoe ging. Jouw klasgenoten waren o.a. Ton Lutz en Hans Jürgen Tobi, met wie je een liefdesrelatie kreeg. Jouw hartsvriendin Lous Hensen zat een klas hoger.

In 1944 ging je bij Hans aan de Reguliersgracht wonen. Boven jullie zaten Joodse onderduikers en onder jullie woonde een NSB-echtpaar. Door tuberculose kon je de Toneelschool niet voltooien en moest je acht maanden herstellen. Op 8 augustus 1945 trouwde je met Hans Tobi. Je begon bij het theatergezelschap Comedia te spelen, net als o.a. Ko van Dijk en Mary Dresselhuys. Op 2 oktober 1946 werd jullie zoon Peter Paul Tobi geboren. Jullie verhuisden naar de Oudezijdsvoorburgwal. In 1947 speelde je in 'Claudia' van Rose Frenken en in 'Glazen Speelgoed' van Tennessee Williams, waarmee je doorbrak. In september 1949 zijn Hans en jij gescheiden. Met Fons Rademakers speelde je in 'Je hebt me aangeraakt'. In 1950 speelde je in 'De Drie Zussen' van Tsjechov, het laatste stuk van Comedia. Je ging bij De Nederlandse Comedie spelen en je woonde met jouw geliefde Fons Rademakers aan het 1e Weteringplantsoen. Peter Paul ging bij zijn vader wonen. Jij zat een keer naast Fons in de auto en Ko van Dijk zat op de achterbank. Je vroeg aan Fons wat geld voor de kapper. Fons keek even opzij en zei: 'Niet nodig.'. Ko zei: 'Godnogantoe! Vogeltje, pik je dat!'. In 1955 zijn Fons en jij uit elkaar gegaan.

In 1958 speelde jij in 'De naakten kleden' van Pirandello. In december 1968 verliet jij na 20 jaar De Nederlandse Comedie. Je speelde Constance van der Welcke in de tv-serie 'De Boeken der Kleine Zielen' van Couperus. Jouw ouders hadden Couperus gekend. In 1969 was er de Aktie Tomaat en gooide het ontevreden publiek tomaten en rookbommen naar het podium. Ondanks dat Harry Mulisch 'Ga terug!' tegen jouw zei, sprak je even later de opgewonden meute toe. Die gefrustreerde bende richtte zich toen persoonlijk op jou, wat een flinke knauw voor jou was. Lange tijd durfde je jouw huis niet meer uit of met een zonnebril op. 's Zomers ging je naar Albert's villa Kalamalka op Mallorca. In 1974 kreeg je een liefdesrelatie met Jimmy Münninghoff. In 1975 speelde je Ina d'Herbourgh in 'Van oude mensen de dingen die voorbij gaan' van Couperus. Een rol die op jouw lijf geschreven was.

Op 6 mei 1976 trouwde je in Renkum met Jimmy. Jouw dierbare vriend Han Bentz van den Berg overleed op zijn 59-ste. Van 1977 tot 2004 woonde je ook met Jimmy in de villa C'an Bielo (Kleine Gabriël) in het dorpje Gallilea op Mallorca. De villa ligt boven op een berg en is zo'n 250 jaar oud. Het heeft een schitterende oprijlaan, de muren zijn een meter dik en je kunt de zee zien. Peter Paul trouwde met Remcoline Rehorst. Op 6 mei 1978 overleed Ko van Dijk in zijn Haagse flat door een longontsteking en een hartinfarct. Hij werd 61 jaar. In 1983 werd jouw kleindochter Alexandra geboren en in 1985 jouw kleinzoon Roderick. In 1985 overleed jouw moeder door een longontsteking. Zij werd 95 jaar. In de rouwadvertentie stond: 'De grote eik waaronder wij allen konden schuilen, bestaat niet meer.'. Op 30 april 1982 overleed Albert door een hersenbloeding. Hij werd 58 jaar. Hij werd in het familiegraf op de R.K. Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag begraven. Je was gebroken. Je had altijd voor hem gespeeld. Hij begreep altijd precies wat jij bedoelde.

Je speelde nog in de film 'Brandende liefde' van Wolkers, naast Monique van de Ven. Na 38 jaar speelde je opnieuw in 'Glazen Speelgoed', naast Josine van Dalsum. Je speelde in de films 'The Discovery of Heaven', naast Stephen Fry, en in 'De Tweeling', naast Thekla Reuten en Gudrun Okras. Hans Tobi overleed op 18 april 2000 in Gorssel. Hij werd 84 jaar. Fons overleed op 22 februari 2007 in Genève. Hij werd 86 jaar. Jimmy overleed op 7 juni 2012. Hij werd 86 jaar. Je was liever samen met hem gestorven. Jij overleed op 5 augustus 2015 in Amsterdam, waar je nog in een aanleunwoning woonde. Je werd 93 jaar en je bent op Uitvaartpark Westgaarde gecremeerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 137Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
19 februari 2020
Waarde Joanan, bij 't lezen van deze beschouwing en 't dóórzoeken op Wikipedia, kwam de gedachte bij me op dat je jouw overstelpende hoeveelheid kwaliteits-biografieën van de afgelopen jaren misschien commercieel kunt aanwenden door ze aan te bieden bij websites als wiki of andere geïnteresseerde media. Zo gaan ze na 1 maart a.s. niet verloren en kun je wellicht je pecuniaire omstandigheden verruimen. Is dat 'n idee?
Ook ben je dan vrij van de druk die deadlines veroorzaken, omdat je immers al 'n kleine 4000 in voorraad hebt, en je je werk in peace of mind kunt voortzetten naar believen, zoals je al deze jaren hebt gedaan. Anyway..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)