Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een flink gevulde harem ter ontspanning

(voor Édouard Dujardin (1861 - 1949))

Je bent geboren als Hedouard Emile Louis Dujardin op 10 november 1861 in Saint-Gervais-la-Fôret in het departement Loir-et-Cher. Jouw vader was de koopvaardijkapitein François Alphonse Dujardin. Jouw moeder was Théophile Dujardin. Je was hun enigste kind. Je ging naar het Lycée Corneille in Rouen en daarna ging je naar het Lycée Louis-le-Grand in Parijs, 123, rue Saint-Jacques. In 1886 werd je een redacteur van het tijdschrift 'La Revue Indépendante', waarin je jouw eerste werken publiceerde, vooral jouw debuutroman 'Les Lauriers sont coupés'. Je was een belangrijke stem van de symbolisten. Je studeerde eerst muziek aan het Conservatorium van Parijs, wat je later verruilde voor de literatuur. Je was bevriend met de componist Claude Debussy.

Na het overlijden van jouw ouders gebruikte je het familiefortuin voor een deel aan de enscenering van jouw toneelstukken 'Le Chevalier Du Passé' uit 1882 en 'Antonia' uit 1891. Je droeg dure kleding en als dandy genoot je van het Parijse nachtleven. Je had talrijke liefdesrelaties met actrices, modellen en andere bevallige, kunstminnende schoonheden. Zoals met de actrices Andrée de Mora, Jane Thomsen, Yvonne André en Tony Riedel, met wie je graag trouwen wilde. En zoals met de danseressen Jeanne Fontaine, die in 1891 door Toulouse-Lautrec is geschilderd, Jeanne Louise Beaudon, die ook door Toulouse-Lautrec is geschilderd, Mary Hamilton, Jane Hugard en Marguerite Guez. Sommigen heb jij financieel ondersteund.

Door jouw losbandige en weelderige levensstijl ging jouw kapitaal hard achteruit. Je investeerde in onroerend goed en je gokte. Je werkte ook voor reclamebedrijven. In 1885 begon je samen met Théodor de Wyzewa het tijdschrift 'Revue wagnérienne', een kritische studie over jouw idool Richard Wagner. Dit was in reactie op het tijdschrift 'La Revue indépendante' van Félix Fénéon, wat in 1884 was opgericht. De kunst/literair criticus Félix was de eerste criticus, die de werken van Verlaine, Rimbaud, Mallarmé, Apollinaire, Joyce, Claudel en Jarry ontdekte, analyseerde en evalueerde. Jij werkte nauw met Félix samen en jullie organiseerden exposities.

In 1893 trouwde jij met de weergaloos aantrekkelijke schoonheid Germaine Teisset, die actrice was. Je schreef gedichten, verhalen, essays, toneelstukken en romans. Je was bevriend met Stéphane Mallarmé. James Joyce prees jouw debuutroman, die hem sterk beïnvloed heeft, met name aangaande zijn roman 'Ulysses'. Je had ook een liefdesrelatie met Madeleine de Boisguillaume (1873 - 1944), het model van de schilder Ramon Casas i Carbó. In 1896 kregen Madeleine en jij samen een zoon, genaamd Emile. Ramon trouwde in 1922 met zijn andere model Júlia Peraire. Madeleine was ook een toneelactrice. Ze was gevoelig, diepzinnig en intelligent. Je verliet haar kort na de geboorte van Emile. Ramon schilderde Madeleine o.a. op zijn schilderij 'Madeleine - Au Moulin de la Galette' uit 1892. In 1901-1902 maakte hij er een tweede versie van.

In 1901 zijn Germaine en jij uit elkaar gegaan. In 1911 verscheen jouw boek 'De bron van de christelijke traditie, een kritische geschiedenis van het oude Jodendom'. Je was een aanhanger van de mythetheorie van Christus. Jij had een korte affaire met jouw Zwitserse secretaresse Lony Bauen en in 1920 werd jullie dochter Rosegrande geboren. In 1924 zijn Germaine en jij officieel gescheiden. Jij hertrouwde met Marie Chenou (1893 - 1990), die ruim 30 jaar jonger was. Je bleef de moeders van jouw kinderen Emile en Rosegrande wel financieel ondersteunen. In 'Les lauriers sont coupés' gebruikte je het monologue intérieur, waar je in 1931 een boek over schreef. Je beschreef ook hoe Joyce dit in zijn werk gebruikte en hoe de moderne roman het gebruikt. Marcel Proust en Arthur Schnitzler zijn ook door jouw monologue intérieur beïnvloed.

Jij was in 1937 de hoofdoprichter van de Académie Mallarmé, samen met o.a. Paul Valéry, Jean Cocteau, Valery Larbaud, Maurice Maeterlinck, Saint-Pol-Roux, Paul Fort, André Fontaines en de dichter Francis Vielé-Griffioen, die president mocht zijn. In 1938 publiceerde je het boek 'Oude geschiedenis van de God Jezus'.
Jij overleed op 31 oktober 1949 in Parijs en je werd 87 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)