Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verenigde vrouwenhanden: jij en Louisa Caroline Baring

(voor Harriet Hosmer (1830 - 1908))

Je bent geboren op 9 oktober 1830 in Watertown, Massachusetts. Daar woonden vroeger de Pequossette en Nonantum Indianen. Jij ging naar de Sedgewick School in Lenox. Jouw moeder en drie broers en zussen overleden tijdens jouw jeugd. Je was een fragiel kind. Jouw vader, de arts Hiram Hosmer, stimuleerde jou tot fysieke trainingen. Je was een kei in roeien, paardrijden en skaten. Jouw vader stimuleerde ook jouw artistieke passie. Je reisde alleen door de wildernis van West-Amerika en je ontmoette de Dakota-Indianen. Je had al vroeg aanleg voor modellenwerk en jouw vader leerde jou de anatomie. Jullie familievriend, de politicus/zakenman Wayman Crow, verwees jou naar de anatomische instructie van Dr. Joseph Nash McDowell aan het Missouri Medical College in St. Louis.

Daarna studeerde je in Boston en tot november 1852 oefende je thuis modellenwerk. In 1853 ging je met jouw vader en jouw vriendin, de toneelactrice Charlotte Cushman, naar Rome. Van 1853 tot 1860 was jij de leerlinge van de Welshe, neoklassieke beeldhouwer John Gibson (1790 - 1866), een leerling van Antonio Canova. John had een liefdesrelatie met de Welshe kunstenaar Penry Williams. Je mocht eindelijk levende modellen bestuderen. In Rome lag je op één lijn met o.a. de zwart-romantische romanschrijver Nathaniel Hawthorne, getrouwd met de schilderes/illustratrice Sophia Amelia Peabody, met wie hij drie kinderen kreeg; Una, Julian en Rose. De Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, die in de stallen van het Palazzo Barberini Rome een grote werkplaats had en nationaal beroemd was. Hij werd als de opvolger van Canova beschouwd en hij woonde aan de Via Sistina. In 1813 kreeg hij met Anna Maria Magnani een dochter, Elisa Thorvaldsen. En de romanschrijver William Makepeace Thackeray, getrouwd met Isabella Gethin Shawe, met wie hij drie dochters kreeg; Anne Isabella, Jane en Harriet Marian. William overleed op 24 december 1863 in Londen door een beroerte. Hij werd 52 jaar.

In 1853 maakte jij het gipsen sculptuur 'Clasped Hands of Robert and Elizabeth Barrett Browning', wat jaren later in brons gegoten werd. In 1854 maakte je een marmeren buste van Daphne. In 1857 maakte je het marmeren sculptuur 'Beatrice Cenci'. Beatrice Cenci (1577 - 1599) was een incestslachtoffer, die door haar brute vader meerdere keren verkracht werd. Samen met anderen heeft ze haar vader vermoord en ondanks dat het wetende volk morde en protesteerde, is zij onthoofd.

Jij voelde je in Rome ook verwant met de schrijfster Mary Ann Evans, die het pseudoniem George Eliot gebruikte, en met de schrijfster Amantine Lucile Aurore Dupin, die het pseudoniem George Sand gebruikte. Je was vaak te gast bij de dichteres Elizabeth Barrett en de dichter Robert Browning in hun Casa Guidi aan de Piazza San Felice 8 in Florence. Hun enige kind was Robert Barrett Browning, die daar op 9 maart 1849 geboren was. Hij werd een kunstschilder en hij trouwde met Fannie Coddington. Ze kochten en restaureerden het Paleis Ca 'Rezzonico aan het Canal Grande in Venetië, wat hij in 1906, na de scheiding, verkocht. Elizabeth Barrett Browning overleed op 29 juni 1861. Ze werd 55 jaar en haar laatste woord was 'beautiful'.

Jij was de beroemdste, Amerikaanse beeldhouwster en de leidster van de Amerikaanse beeldhouwsters in Rome, zoals o.a. Anne Whitney, Emma Stebbins, de geliefde van de actrice Charlotte Cushman, Mary Edmonia Lewis, Louisa Lander, Margaret Foley, die op haar 50-ste in Meran door een beroerte overleed, Vinnie Ream en Florence Freeman, die op haar 47-ste in Rome door tuberculose overleed. Jij hield van de neoklassieke stijl, die jij in Rome volop kon bestuderen. Jij was verzot op de mythologie en jij maakte o.a. in 1865 'The Sleeping Faun'. Je ontwierp en bouwde machines en je bedacht nieuwe maakprocessen. Van kalksteen maakte je marmer en je maakte de ruwe vorm van een beeld eerst in gips en na een waslaag maakte je de fijnere vormen. Na Rome woonde je in Chicago en Terre Haute in Indiana. In Terre Haute is de beeldhouwster/schilderes Janet Scudder geboren.

In 1867 ontmoette jij Louisa Caroline Baring, Lady Ashburton in jouw atelier. Zij was een Schotse kunstverzamelaar en filantroop, geboren op 5 maart 1827 in Seaforth Lodge en opgegroeid in Brahan Castle. Ze was getrouwd met de weduwnaar Bingham Baring, 2-de baron Ashburton, die 28 jaar ouder dan haar was. Hun dochter Mary Florence Baring (1860 - 1902) was naar Louisa's vriendin Florence Nightingale genoemd. Bingham overleed op 23 maart 1864 in The Grange. In 1868 reisden Louisa en jij naar Perugia. Louisa had drie jaar een liefdesrelatie met Robert Browning en ze had een liefdesrelatie met Margaret Trotter, de tutor van haar dochter. Jij had haar dus niet voor jou alleen. Op 18 februari 1876 overleed Charlotte Cushman in Boston door een longontsteking. Zij werd 59 jaar. Op de World's Columbian Exposition in 1893 in Chicago exposeerde jij jouw sculptuur van de heilige koningin Isabella I van Castilië. Jij had 25 jaar een gepassioneerde liefdesrelatie met Louisa.

Louisa Caroline Baring overleed op 2 februari 1903 door borstkanker in Kent House, Knightsbridge. Zij werd 75 jaar en zij is in de Kinlochluichart Church in Garve begraven. Jij overleed op 21 februari 1908 in Watertown, Massachusetts. Jij werd 77 jaar en jij bent in het familiegraf op Mount Auburn Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 mei 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)