Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De levensmoeheid van een hoogbalancerende mezzosopraan

(voor Katharina Baum (1840 - 1876))

Je bent rond 1840 in Elbing geboren, wat toen nog in Pruisen lag. De Marktpoort is het laatste restant van de middeleeuwse omwalling. Tussen 1840 en 1858 werd het Oberländische Kanal aangelegd en in 1853 was de spoorwegverbinding met Königsberg voltooid. Voorts groeide de economie van de arbeidersstad Elbing door locomotief- en autobouw, bierbrouwerijen en jeneverstokerijen. Jij bent in een handelaarsgezin geboren. Jouw moeder was een bekende amateurzangeres en ze zong ooit in een uitvoering van 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn, een oratorium voor koor, orkest en drie of vijf zangsolisten. Haydn schreef het tussen oktober 1796 en april 1798. Het is één van zijn meesterwerken. Hij werd geïnspireerd door het oratorium 'Israel in Egypt' van Friedrich Handel. Het merendeel schreef hij in Mariahilf, Wenen. Het lange werken eraan putte hem uit en na de première stortte hij in.

Rond jouw achttiende studeerde jij aan het Weense conservatorium bij het zingende echtpaar Salvatore Marchesi en Mathilde Graumann-Marchesi. Salvatore was geboren op 15 januari 1822 in Palermo. Hij was een bariton, muzikant, librettist en zangleraar. Hij kwam uit een aristocratische familie en hij was een leerling van de componisten Pietro Raimondi, Francesco Lamperti en Uranium Fontana. In Londen studeerde hij zang bij de bariton Manuel Garcia (1815 - 1906), ook de leraar van de mezzosopraan Mathilde Marchesi (1821 - 1913), met wie Salvatore op 19 april 1852 trouwde. Manuel Garcia's zussen waren de sopraan/contralto Maria Malibran en de mezzosopraan Pauline del Pópulo. Hun vader was de tenor/componist/zangleraar Manuel del Pópulo Vicente Rodriguez Garcia. Salvatore en Mathilde kregen samen drie dochters; Therése, Stella en Blanche (1863 - 1940), een beroemde mezzosopraan. Salvatore had o.a. contact met Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Ferdinand Hiller, Giacomo Meyerbeer en Gioachino Rossini. Mathilde is geboren op 24 maart 1821 in Frankfurt. Haar tante Dorothea Graumann was bevriend met Ludwig von Beethoven.

Jij was een componiste, pianiste, mezzosopraan en zangpedagoge. Jouw debuutconcert was op 12 februari 1861 in het oude Gewandhaus uit 1498. Op de tweede verdieping met 1000 zitplaatsen. Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Wagner en Brahn hebben er gedirigeerd en/of hun werken laten uitvoeren. Jij ging in Parijs in de leer bij de tenor/muziekleraar Pierre François Wartel. Pierre was getrouwd met de pianiste/componiste Atala Thérèse Annette Adrien. Hun zoon Émile Wartel was een bas-operazanger. Salvatore en Mathilde Marchesi woonden in die tijd ook in Parijs. Na Parijs verhuisde jij naar Berlijn om muzikaal gezien voet aan wal te krijgen. Je deed enkele concerten, die wisselende reacties opleverden. Je werd zanglerares aan de Neuen Akademie der Tonkunst van de componist/pianist/muziekpedagoog Theodor Kullak, gesticht in 1851. Theodor kreeg o.a. pianoles van de componist Carl Czerny, een leerling van Beethoven, Muzio Clementi, Johann Nepomuk Hummel, twee jaar een leerling van Mozart, en Antonio Salieri. Carl was de leraar van Franz Liszt. Hummel was net als Mozart een wonderkind en hij ging op zijn twaalfde op tournee door Europa. Hij was met de zangeres Elisabeth Röckel getrouwd.

Op 30 april 1869 gaf de pianiste Alma Haas, geboren als Hollaender, een concert, met medewerking van de Noorse pianiste/componiste Agathe Backer Grondahl en jou als zangeres. Jij zong jouw eigen liederen. Alma Haas kreeg les van Theodor Kullak en jou. Ze was getrouwd met de Sanskriet-professor Ernst Haas. Jij was bevriend met de schrijfster Fanny Leward-Stahr (1811 - 1889) en de nogal nationalistische en antisemitische schrijver/historicus Adolf Stahr. Fanny stimuleerde jou om liederen te gaan componeren. Je schreef zo'n tien opera-liederen met teksten van o.a. Johann Wolfgang Goethe. Jij zong jouw liederen tijdens de soirees van Fanny en Adolf.

Op 1 augustus 1876 pleegde jij zelfdoding door uit een raam te springen. Jij overleed direct. Jij werd 36 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
28 mei 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 25Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)