Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw 'Naakt' kom ik binnenkort ontvreemden

(voor Elena Popea (1879 - 1941))

Je bent geboren op 15 april !879 in Brasov, Oostenrijk-Hongarije, waar ooit de citadellen van de Daciërs stonden. De Zwarte Kerk stamt uit 1477. De Sint Nicolaaskerk is uit 1495 en is met fresco's van de muralist/schilder Misu Popp versierd. De Strada Sforii is de smalste straat in Brasov. De Catherine Poort is uit 1559 en het Kasteel van Bran zou Dracula's kasteel kunnen zijn, misschien bewoond door Vlad III Dracula uit de 14-de eeuw. Jouw vader was Ioan Popea (1839 - 1903), een bekende leraar op het Roemeense gymnasium in Brasov . Jouw oom Nicolae Popea was een historicus en een bisschop van de Roemeens-Orthodoxe Kerk. Nicolae werd in een priesterlijke familie in Sacele geboren. Hij overleed op 26 juli 1908.

Na jouw basisopleiding studeerde jij filologie in Leipzig en schilderen in Berlijn. Jij studeerde tevens aan de Academie voor Vrouwenkunst in München en in de kunstenaarskoloniën Landsberg am Lech en Stornberg See. Jouw leraren waren Angelo Jank, Jordan Jakob en Caroline Kempter. Angelo Jank was een dierenschilder, gespecialiseerd in paarden en ruiters. Hij was getrouwd met barones Anna von Thüngen. Hun kinderen zijn: dochter Ali en zoon Hans. Caroline Kempter (1856 - 27 augustus 1925) was een leerlinge van de Zwitserse schilder Adolf Stäbli. Caroline is geboren en begraven in Illertissen, waar het Vöhlinschloss staat.

In Landsberg am Lech kreeg je privélessen van Jank en Kempter. Adolf Hitler zat in Landsberg am Lech in een gevangenis, in celnummer 7. Daar dicteerde hij 'Mein Kampf' aan Rudolf Hess, die zijn demonische haat en walgelijke waanzin opschreef. Het was ook dé stad van de Hitler-Jugend. Er was het grootste concentratiekamp van Duitsland, waar zo'n 14.500 mensen zijn vermoord. Verder staat er aan de Alte Bergstrasse 448 de sprookjesachtige Bayertor uit 1425. Die zal Herr Hitler met zijn lelijke snufferd ook wel bewonderd hebben. In de middeleeuwen had hij wel degelijk minder schade kunnen aanrichten.

Voorts studeerde jij schilderkunst bij Lucien Joseph Simon in Parijs, die met de schilderes Jeanne Dauchez getrouwd was, de oudere zus van de kunstenaar André Eugène Dauchez. Hun zoon was de beeldhouwer Paul Fernand Simon. Jij debuteerde in 1905 op de Nationale Expositie in Sibiu, georganiseerd door de culturele vereniging ASTRA, die nu een bibliotheek van ruim een half miljoen boeken heeft. Daarna volgden exposities in Boekarest, Cluj, Parijs, Londen en Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog exposeerde je in de Galerie nationale du Jeu de Paume op 1, Place de la Concorde, gebouwd in 1861 als overkapte tennisbaan. Na de Eerste Wereldoorlog exposeerde jij in de Salon des indépendants, in het Grand Palais.

Jij ging in de leer bij de kubistische schilder André Lhote in zijn privé-schilderacademie in Montparnasse. André Lhote was geboren op 5 juli 1885 in Bordeaux. Hij was dus zes jaar jonger dan jou. Hij werd beïnvloed door Gauguin en Cézanne en hij was medeoprichter van het kunsttijdschrift 'Nouvelle Revue Française', waarin hij tot 1940 artikelen schreef. In 1922 richtte hij zijn eigen school Academie André Lhote in Montmartre op, waar jij naartoe ging. Enkele andere leerlingen waren: de aristocratische Elena Mumm Thornton Wilson, de vrouw van de schrijver Edmund Wilson, de schilderes/beeldhouwster Charlotte van Pallandt, Sava Sumanovic, die op zijn 46-ste in een concentratiekamp geëxecuteerd is, Margaret Lefranc, Shirley Russell, Julie van der Veen, Nina Negri en Tamara de Lempicka.

's Zomers schilderde je nabij Brasov en Cluj en voor de rest maakte je inspirerende reizen; in 1927 naar Londen, in 1928 naar Nederland, in 1929 en 1934 naar Italië, in 1932 naar Spanje, in 1935 naar Noorwegen en Denemarken, in 1937 naar Griekenland, Syrië, Palestina en Egypte, en in 1938 naar Schotland. Dit leverde steeds nieuwe schilderijen op. Zoals 'Nederlands landschap', twee keer, 'Vrouwen uit Nederland', 'Brug in Amsterdam', geveild voor maar 500 euro, 'Gondels in Venetië', 'Athos', 'De Sphynx' en 'Engelen die spelen', met een Spaanse molen erbij. Jouw bloedmooie, geniale schilderij 'Naakt' is een fantastisch onthullend zelfportret, wat in het City Museum in Boekarest hangt. Dat kom ik binnenkort ophalen. Ruimte zat in mijn Goudse villa langs de Reeuwijkse Plassen. Jij overleed op 19 juni 1941 in Boekarest en je werd 62 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 juni 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 51



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)