Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met stenen vol dierbare herinneringen geschreven

(voor Olga Orozco (1920 - 1999))

Je bent geboren als Olga Noemi Gugliotta Orozco op 17 maart 1920 in Santa Rosa de Toay, in de provincie La Pampa, in Argentinië. Jouw vader Carmelo Gugliotta was een Siciliaan uit Capo d'Orlando aan de Tyrreense Zee, waar een vuurtoren uit 1904 staat. Jouw Argentijnse moeder was Cecilia Orozco. Je woonde van jouw achtste tot jouw zestiende jaar in Bahía Blanca, wat in 1828 als een fort werd gesticht door kolonel Ramón Estomba. De belangrijkste openbare bibliotheek daar is de Biblioteca Bernardino Rivadavia. Je verhuisde met jouw ouders naar Buenos Aires. Je studeerde filosofie en letteren aan de universiteit van Buenos Aires. Je bent afgestudeerd als lerares, maar je hebt nooit les gegeven.

In 1946 verscheen jouw eerste dichtbundel 'From Far'. Je was op jonge leeftijd al lid van de surrealistische, literaire groep 'Third Vanguard', net als o.a. de dichter Oliverio Girondo en Ulysses Mezzera. Je werkte in de journalistiek, waarbij je diverse pseudoniemen gebruikte. Je trouwde met de dichter Miguel Angel Gómez, die het tijdschrift 'Canto' leidde, waar jij aan meewerkte. In 'Canto' werd de Generatie van 1940 bijeen gebracht. Jij was kritisch op het klassieke, Spaanse en Argentijnse theater op Radio Municipal. Je was ook een actrice en van 1947 tot 1954 speelde je het karakter van Monica Videla. Radio Splendid is op 23 mei 1923 begonnen met uitzenden vanuit een studio in de Cinema Teatro Gran Splendid in Buenos Aires. Jij werkte bij Radio Splendid in het gezelschap van de legendarische radio-actrice Nydia Reynal en de radio-acteur Héctor Coire, de zoon van de filmactrice Benita Puértolas. Je publiceerde in de literaire tijdschriften 'Sur', 'Canto', 'From Zero', 'Cabalgata' en 'Annals of Buenos Aires'. Je beschreef enkele jaren de horoscopen van de 'Clárin'.

In 1952 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Las muertes'. In 1961 kreeg jij een beurs van de National Endowment for the Arts. Je ontving o.a. de Premio de Honor de la Fundación Argentina, de Gran Premio de Honor de la SADE, de Premio Esteban Echeverria, de Premio Gabriela Mistral, de Premio Konex de Honor, de Láurea de Poesia de la Universidad de Turin, de Premio de Literatura Latinoamericana y del Caribe Juan Rulfo, de Primer Premio Municipal de Poesia en de Premio Nacional de Poesia.

In 1962 verscheen jouw dichtbundel 'Los juegos peligrosos', in 1974 'Museo salvaje', in 1975 'Veintinueve poemas', in 1979 'Mutaciones de la realidad' en in 1984 'La noche a la deriva'. Jouw gedichten 'Detrás de aquella puerta' en 'Botines con lazos de Vincent van Gogh' staan in 'La noche a la deriva'. In 1987 verscheen 'En el revés del cielo', met het gedicht 'Esa es tu pena'. Jouw poëzie gaat over dood en eenzaamheid, waar je met een grote, dramatische intensiteit over schreef. Jij schreef over de geïdealiseerde La Pampa, de kindertijd als verloren paradijs, de adolescentie als de tijd van ontdekkingen en de tijd, die veilig en herstelbaar lijkt te zijn in het aangezicht van de dood. In 1994 verscheen 'Con esta boca, en este mundo'.

Je was beïnvloed door Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire, Gérard de Nerval, Rainer Maria Rilke, de Poolse dichter/schrijver Czessaw Miosz, die in 1980 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, en San Juan de la Cruz. Maar de verhalen van jouw oma Maria Laureana hebben jou als eerste beïnvloed en deden jou over jouw kindertijd dichten. De Tarot inspireerde jou tot de gedichten 'Cartomancia' en 'Para destruira la enemiga'. Jij schreef met een steen in elke hand, zoals een steen uit de geboorteplek van jouw vader, een steen uit het land van jouw moeder en een steen, die je van een jeugdvriend had gekregen, toen je van Santa Rosa de Toay naar Bahía Blanca verhuisde. In 1965 trouwde jij met jouw grote liefde, de architect Valerio Peluffo, die in 1990 overleed. Je schreef 'En la brisa, un momento' voor hem. In 1998 verscheen 'Eclipses y fulgores'. In totaal schreef je zo'n 20 dichtbundels.

Jij overleed op 15 augustus 1999 om 21.20 uur in het Anchorena sanatorium in Buenos Aires. Je kreeg een hartstilstand en je werd 79 jaar. Je bent in de Cementerio Jardín de Paz in Buenos Aires begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)