Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bloemrijke poëzie naar de aarde gebracht

(voor Frances Sargent Osgood (1811 - 1850))

Je bent geboren als Frances Sargent Locke op 18 juni 1811 in Boston. Jouw ouders waren Joseph Locke, een rijke koopman, en Mary Ingersoll Foster. Jouw vader was eerst met Martha Ingersoll getrouwd, de zus van jouw moeder. Jouw moeder was eerst met Benjamin Foster getrouwd, met wie zij twee kinderen kreeg; William Vincent Foster en Anna Maria Wells (1794 - 1868), die dichteres/kinderboekenschrijfster was. Benjamin overleed toen Anna een kind was. Jouw ouders kregen samen zeven kinderen. Anna trouwde in 1829 met de dichter Thomas Wells, met wie ze vier kinderen kreeg.

Jij groeide op in Hingham en jij had privé-docenten. In 1828 ging jij naar het Boston Lyceum voor Jonge Dames aan de Mount Vernon Street, opgericht in 1811 door de pedagoog/krantenman John Park. Zijn dochter Louisa Jane Hall was een dichteres/schrijfster. Op jouw 14-de debuteerde je met jouw poëzie in het kindertijdschrift 'Juvenile Miscellany', met als oprichtster/redactrice de invloedrijke schrijfster Lydia Maria Child. In 1834 ontmoette jij in het Boston Athenaeum de jonge portretschilder Samuel Stillman Osgood. Hij schilderde jouw portret en jullie zijn op 7 oktober 1835 met elkaar getrouwd. Kort daarna verhuisden jullie naar Londen, waar Samuel kunst bleef studeren en rijke mensen portretteerde. Op 15 juli 1836 werd jullie dochter Ellen Frances geboren.

In 1838 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'A Wreath of Flowers from New England', inclusief het dramatische gedicht 'Elfrida'. In 1839 verscheen 'The Casket of Fate' en gingen jullie naar Boston terug, omdat jouw vader was overleden. Jij publiceerde soms onder jouw pseudoniemen Kate Carol en Violet Vane. Op 21 juli 1839 werd jullie tweede dochter May Vincent geboren. In 1841 verscheen 'The Poetry of Flowers and the Flowers of Poetry'. In 1842 verhuisden jullie naar New York City, waar jij een prominent lid van de literaire salons werd. In 1842 verschenen 'The Snowdrop, a New Year Gift for Children', 'Rose, Sketches in Verse' en 'Puss in Boots'. In 1844 verscheen 'The Marquis of Carabas'. Je publiceerde gedichten, korte verhalen en essays in o.a. de 'Broadway Journal', 'Graham's Magazine' en 'The Columbian Magazine'. Je schreef gedichten voor jouw moeder, jouw man, jouw kinderen, jouw vrienden en geliefden. Samuel verliet jou en de kinderen om goud in Californië te zoeken.

Jij begon een openlijke liefdesrelatie met de dichter Edgar Allan Poe, die met Virginia Clemm was getrouwd, die aan tuberculose leed. Je ontmoette Edgar in maart 1845 bij de literaire soirees in het huis van Anne Charlotte Lynch. Virginia vond de relatie tussen Edgar en jou okay, omdat Edgar voor jou de de alcohol liet staan. Die relatie was mogelijk puur platonisch, maar niet full-time. Virginia wist van haar naderende overlijden en ze wilde graag dat jij daarna voor Edgar zorgde. Edgar en jij schreven liefdesgedichten voor elkaar, die in Edgar's tijdschrift 'Broadway Journal' verschenen. Edgar was vol lof over jouw poëzie. In 1846 ben jij met Samuel herenigd en gingen jullie voor een korte tijd naar Philadelphia. Samuel vond het prima, dat jij een relatie met Edgar had. Hij was zelf nogal actief bij diverse vrouwen. In oktober 1846 overleed jullie baby Fanny Fay. Fanny Fay was in juni 1846 geboren en de dichteres/schrijfster Elizabeth Fries Lummis Ellet beweerde dat Edgar de vader was, wat inderdaad zo was. In 1846 verscheen 'Cries in New York'.

Edgar en Virginia verhuisden in de zomer van 1846 naar een plattelandshuisje in The Bronx. Op 30 januari 1847 overleed Virginia. Edgar overleed op 7 oktober 1849 in Baltimore. Hij werd 40 jaar. Jij had met meerdere mannen een liefdesrelatie, zoals met de dichter/redacteur Rufus Wilmot Griswold, de rivaal van Edgar, die zelfs na Edgar's overlijden de reputatie van Edgar door het slijk haalde, tot hij zelf op 27 augustus 1857 door tuberculose overleed. Hij werd 42 jaar. Rufus was getrouwd met Caroline Searles, met wie hij twee dochters kreeg. Caroline overleed op haar 25-ste na de bevalling van haar derde kind, die ook overleed. Jij overleed op 12 mei 1850 door tuberculose. Je werd 38 jaar en je bent in de Mount Auburn Cemetery in Cambridge, Massachusetts, begraven. May Vincent overleed op 26 juni 1851 door tuberculose en Ellen Frances overleed op 31 augustus 1851 door tuberculose.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)