Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De gestolen ring van Oscar Wilde

De kunstdetective Arthur Brand (1968, Deventer) groeide op in Deventer. In zijn jeugd was hij al geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Zijn ouders namen hem altijd mee naar de musea, waardoor zijn liefde voor de kunst is ontstaan. Als kind las hij veel stripboeken, wat zijn hang naar avontuur heeft aangewakkerd. Zijn opa vertelde hem over Han van Meegeren, de wereldberoemde vervalser van Deventer, die in de Tweede Wereldoorlog valse schilderijen aan Herman Goering verkocht. Na de middelbare school woonde Arthur in Zuid-Spanje. Daar ontmoette hij mannen, die illegaal naar archeologische schatten groeven. Hij mocht met hen mee, al vonden ze slechts twee zilveren, Romeinse munten. Arthur studeerde Spaans en geschiedenis. Hij verbleef in Buenos Aires en hij studeerde kunst- en antiquiteitenhandel.

Arthur ontmoette de omstreden kunstsmokkelaar Michel van Rijn en dat was het begin van zijn fascinatie voor de donkere kant van de kunstwereld. In 2005 was hij erbij toen de inmiddels ex-kunstsmokkelaar Michel van Rijn het Judas-evangelie vond. In 2006 publiceerde Arthur zijn boek 'Het verboden Judas-evangelie en de schat van Carchemisch'. Judas was geen verrader, integendeel. In 2008 vond de Duitse politie mede dankzij Arthur de kunstschatten van de Moches, met een waarde van 60 miljoen euro. In 2008 ontdekte Arthur ook een vervalst Olmekenhoofd, wat voor 15 miljoen euro te koop stond. Er was ook een minister uit Costa Rica bij betrokken. In 2009 gaf Arthur samen met de privédetective Sander van Betten een gestolen buste van Ossip Zadkine aan de Franse ambassade. Het is een beeltenis van Vincent van Gogh. In 2011 ontdekte Arthur in het Amsterdam Museum een schilderij, dat gestolen is van een Joodse familie, die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. In 2013 bracht hij twee gestolen kunstwerken van Jan Schoonhoven naar het museum Van Bommel van Dam in Venlo terug. In 2014 ontdekt hij dat er in het Paleis Het Loo roofkunst hangt, die nog steeds niet aan de nazaten van enkele Joodse families is teruggegeven.

In 2015 ontdekte Arthur de verloren gewaande kunstschatten van Adolf Hitler, de bronzen paarden, die door Josef Thorak zijn gemaakt. In 2016 bracht hij een gestolen schilderij van Salvador Dali en het gestolen schilderij 'La Musicienne' van Tamara de Lempicka naar het Scheringa Museum terug. In 2016 bracht hij vijf gestolen schilderijen vanuit Oekraïne naar het Westfries Museum terug. In 2017 bracht hij het 30 jaar gestolen standbeeld van Minerva naar het plantsoen van het Amsterdamse Hilton Hotel terug. In 2018 verscheen de 6-delige televisieserie 'De Kunstdetective', met uitzendingen over Hitlers Paarden, De Zaak Scheringa, het Westfries Museum, Mona Lisa's Glimlach, Gestolen Schoonhovens en Cyprus. In 2018 gaf hij de gestolen, Byzantijnse mozaïek Markos aan de ambassade van Cyprus. In 2019 gaf hij twee gestolen Visigotische stenen met afbeeldingen van evangelisten aan de Spaanse ambassade in Londen. In 2019 ontdekte hij ook het gestolen schilderij 'Buste de Femme' van Pablo Picasso, wat Dora Maar voorstelt, met een waarde van 70 miljoen euro heeft.

Arthur bestrijdt de kunstmaffia. Er zijn namelijk kunsthandelaren en vervalsers die hun klanten voor veel geld oplichten. Met een kwart van alle verkochte kunst en antiek is geknoeid, van restauraties tot totale vervalsingen. De Italiaanse maffia en de IRA stalen in 1990 schilderijen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Oxford, met een waarde van 500 miljoen pond. Deze schilderijen zijn nog steeds spoorloos. Dus werk aan de winkel voor Arthur, al heeft hij Oxford al een grote dienst bewezen in verband met Wilde's ring. De taliban, Al Qaida en IS (wat er nog van over is) handelen in illegaal opgegraven oudheden. In 2011 richtte Arthur samen met David Kleefstra het kunst- en adviesbureau Artiaz op. Hun klanten zijn verzamelaars, beleggers, handelaren, veilinghuizen en musea. Ze helpen hen de vele valkuilen te ontwijken, die er in de kunsthandel zijn.

Arthur heeft goede contacten met de onderwereld en de politie. De gestolen kunstwerken worden vaak als onderpand gebruikt. Die gestolen kunst gaat van hand tot hand en verdwijnt snel uit het gezicht. Het wordt ook gebruikt om met de justitie te onderhandelen. Soms belandt het bij een verzamelaar of kunsthandelaar. Heel veel kunst wordt vernietigd, omdat de criminelen er geen raad mee weten. Arthur onderhandelt met topcriminelen. Hij vergelijkt zichzelf met Inspector Clouseau. Hij volgt vaak de verkeerde sporen en het juiste spoor ontdekt hij soms laat. Het is een kwestie van geluk en doorzettingsvermogen. Hij heeft geen rijbewijs en een simpel mobieltje. Hij doet jarenlang speurwerk en hij krijgt informatie toegespeeld.

In 2020 is er een nieuwe 6-delige televisieserie van 'De Kunstdetective' van start gegaan, o.a. over Picasso, De Ring van Oscar Wilde, Het boek van Hafez en de gestolen Van Gogh uit het Singer Museum in Laren, genaamd 'Lentetuin', geschilderd in 1884. 'Lentetuin' is in maart 2020 uit het Singer Museum gestolen. Het was door het Groninger Museum uitgeleend. Van Gogh schilderde de pastorietuin in Nuenen. Arthur weet wie het schilderij heeft gestolen en als hij het schilderij niet voor de uitzending over die diefstal (de zesde aflevering) heeft gevonden of gekregen, dan maakt hij de naam van de dief en gijzelaar bekend. Dat is nog eens spannende televisie! Geheel in de stijl van Arthur's spannende leven. Ik vermoed dat hij de naam van de dief inmiddels ook al aan de politie heeft gegeven. Het is alleen even afwachten of ze wel weten waar de dief zich bevindt. Nou vind ik dat iedereen met zijn gore jatpoten van een Van Gogh moet afblijven, want dat is geen handelswaar voor botte kunstproleten en egoïstische, luie, gemakzuchtige duisterlingen en stompzinnige geldslaven. Als die dief van 'Lentetuin' nog een beetje slim kan zijn, dan dropt hij dat schilderij van ons allen op een duister uur voor de deur van het Singer Museum.

En dan nu iets over de gestolen ring van Oscar Wilde. De uitzending was op 8 september 2020. Het was absolute topprestatie, de verhaallijn, de beelden, de achtergrondinformatie en natuurlijk de vondst van de ring. Het gaat over de gouden 'broekriemring' van Oscar Wilde (1854 - 1900), die hij in 1876 liet maken. Hij was dus 22 jaar. Van 1874 tot 1878 studeerde Oscar aan het Oxford University's Magdalen College, in 1458 opgericht door William Waynflete. Hij studeerde o.a. geschiedenis en filosofie. Op de ring van 18 karaats goud staat in het Grieks de inscriptie 'Geschenk van liefde voor diegene die liefde wenst'. Plus het jaartal 1876. Plus: Van G-F-G-F-W-W & R-R-H aan W-W-W. Dus: Van Oscar Fingal O'Fhahertie Wills Wilde & Rechinald Harding aan William Waugh. Rechinald en William waren dikke vrienden van Oscar. De ring is in 2002 uit een vitrine in de Magdalen Universiteit van Oxford gestolen. De dader was een voormalige schoonmaker, die onder invloed van whisky was. Hij werd al snel gepakt en hij zei dat hij de ring had verkocht. De toenmalige koper heeft de ring in een kluis in Londen bewaard, in de Hatton Garden Safe Deposit Lmt., die in 2015 is overvallen door een aantal oude boeven. Die overval staat bekend als 'The Heist'. Ze hebben voor 200 miljoen pond buit gemaakt. Daar zat ook de ring van Wilde bij.

In de serie zien we Arthur in contact komen met ene Bill (William Veres), die contacten met de Londense onderwereld heeft. Hij werkt graag mee om de 'gespring' boven water te krijgen. Zijn vrouw Alexandra, een beeldend kunstenares, is dol op Wilde, wat ook meehelpt. Bill draagt een enkelband, maar dat mag de pret niet deren. Bill legt contact met een tussenpersoon, George Crump, een handelaar in kunst en antiek. George's oom was een topcrimineel in de onderwereld en een casinobaas. Via die oom kwam George in contact met de Adams family, die crimineel berucht is. Zeker niet die lachwekkende griezelfamilie Adams van de televisie. George vond de barones Anne Michelle Lütken de Marcy (1959 - 2001) levenloos in haar bed. Ze had een overdosis heroïne genomen. Ze was familie van de royalty's in Monaco. Deze George betaalde ene Terry Adams om de nodige informatie. Zo kwam hij op het spoor van een juwelier, die destijds de ring van de dieven heeft gekocht, maar er mee in zijn maag zat. Door de ring aan George te geven, was hij van de druk af en zijn naam zou niet genoemd worden. We zien hoe George de bewuste, Victoriaanse vriendschapsring van Oscar Wilde aan Bill en Arthur overhandigd. Beiden zijn is opperste staat van geluk.

Aan het einde van de uitzending zien we hoe de ring aan het Oxford University's Magdalen College wordt teruggegeven. Arthur wilde daar absoluut niet bij zijn, omdat hij door de hooghartigheid van de geleerde heren was afgeknapt. Er werd namelijk nog even getwijfeld of het wel de echte ring was, maar een handgeschreven briefje van Oscar Wilde gaf de doorslag, het is inderdaad de enige, echte ring van Wilde. Die ring is natuurlijk zo belangrijk, omdat hij om de vinger van een groot dichter/schrijver heeft gezeten, die als mens vele ontberingen heeft geleden, vanwege zijn homoseksuele aard en door de wrede tijdgeest. Overigens is er in de uitzending een korte biografie van Oscar Wilde ingelast. Well done. Op zo'n 100 meter afstand van het politiebureau, waar Bill zich even moet melden inzake zijn enkelband, staat een monument voor Oscar Wilde, met de rake, wijze zin van Oscar:

'We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars'

Schrijver: Joanan Rutgers
8 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 46



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)