Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Russische getuige van La Ruche

(voor Marie Vorobieff (1892 - 1984))

Je bent geboren als Mariya Bronislavovna Vorobyeva-Stebalska op 14 februari 1892 in Cheboksary, een havenstad aan de Wolga en de hoofdstad van de republiek Chuvashia. Jouw vader was de Poolse edelman Bronislaw Stebelski en jouw moeder was de actrice Maria Vorobyova. Je had een eenzame jeugd in Tiflis (nu Tbilisi), de hoofdstad van Georgië. In 1910 studeerde je aan de Stroganov Art Academy in Moskou, in 1825 opgericht door graaf Sergei Grigoryevich Stroganov. In 1911 ging je naar Italië en op Capri ontmoette je Maxim Gorki, die jou de bijnaam Marevna gaf, naar een Russische zeefee. In 1912 ging je naar Parijs, waar je jouw kunststudie vervolgde en exposeerde. Je had contact met de kunstenaars in Montparnasse, vooral in de kunstenaarskolonie La Ruche in de Passage Dantzig.

Je had contact met o.a. Maxim Gorki, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Chaïm Soutine, Georges Braque, Fernand Léger, Moïse Kisling, Pinchus Kremegne, Jean Cocteau, Max Jacob en Ilya Ehrenburg. In La Ruche was de huur goedkoop en werd je er bij geen betaling niet uitgezet. De Russische schilderes Marie Vassilieff opende in 1915 een kantine in haar atelier, waar de hongerige kunstenaars voor een paar centen een goede maaltijd en een glas wijn kregen. Deze kantine was een populaire ontmoetingsplaats voor de arme artiesten. Er werd muziek gemaakt en gedanst. In Marie's atelier hingen schilderijen van Chagall en Modigliani en tekeningen van Picasso en Léger. Er stond ook een sculptuur van Zadkine.

In 1915 kreeg je een liefdesrelatie met de Mexicaanse schilder Diego Rivera, die in La Ruche woonde en met de Russische kunstenares Angelina Beloff getrouwd was. Hun kind Miguel Ángel overleed na 14 maanden door longcomplicaties. Op 13 november 1919 kregen Diego en jij een dochter, Marika. Kort daarna werd jouw relatie met Diego verbroken. Picasso hield van jou en hij plaagde Diego door te zeggen dat Marika zijn dochter was. In 1921 scheidde Diego van Angelina en in 1922 hertrouwde hij met de schrijfster Guadalupe Marín, met wie hij de dochters Ruth en Guadalupe kreeg. Op 21 augustus 1929 trouwde Diego met Frida Kahlo, die 20 jaar jonger was. Jij bent zijn werk en dat van Frida blijven volgen.

Jij was één van de eerste, kubistische schilderessen. De Joodse schilder Chaïm Soutine was een geestverwant van jou. Chaïm was goed bevriend met Amedeo Modigliani en ze portretteerden elkaar. De verlegen Chaïm was een vaderfiguur voor Marika, toen hij bij jullie woonde. Chaim overleed op zijn 50-ste door een geperforeerde maagzweer in Parijs. Hij sliep soms buiten in de bossen om maar niet door de Gestapo gepakt te worden.

Jouw dochter Marika werd een danseres, filmactrice en toneelschrijfster. Zij trouwde in 1938 met de schilder Jean Paul Brusset, geboren op 23 juni 1909 in Vers-Pont-du-Gard, nabij Nîmes. Hun zoon is Jean Diego Brusset. Hun huwelijk was van korte duur en zij hertrouwde in 1949 met de uitgever Rodney Phillips, de eigenaar van het literaire tijdschrift 'Polemic'. Zij woonden tot hun scheiding in 1957 in Athelhampton House (Hall) in Dorset, nabij Dorchester. Een landhuis uit de 15-de eeuw, waar de schrijver/dichter Thomas Hardy geregeld kwam. In 1949 kregen Marika en Rodney een zoon, David Phillips. Jij woonde met jouw familie in Athelhampton House. Jij maakte o.a. een portret van Rodney Phillips en jij schilderde topiaries in het Great Court. Frida Kahlo overleed op 13 juli 1954 in Mexico-Stad door een longembolie en een overdosis pijnstillers. Het was zelfdoding. Zij werd 47 jaar. Diego overleed op 24 november 1957 in Mexico-Stad.

Na de scheiding van Marika en Rodney verhuisde jij met Marika en jouw twee kleinzonen naar een imposant huis in Ealing, vlakbij Ealing Abbey, een benedictijner klooster op Castlebar Hill, met abt Rupert Hall. Je had een vruchtbare schildertijd in Ealing, maar de verkoop was beroerd. De Poesjkin Club voor Russische ballingen regelde een expositie, maar zelfs voor 60 pond werd er geen enkel schilderij verkocht. Jouw kleine aquarellen werden voor hoogstens 3 pond per stuk verkocht. Jouw honden beschadigden jouw schilderijen in de opslagruimte. Je had geen geld voor nieuwe materialen en verf en een kamer om te schilderen ontbrak. Gelukkig ontmoette je de straatfotografe/fotojournaliste Anya Teixeira, die materialen voor jou kocht, van haar karige loon als klerk. Hiermee schilderde je in 1962 in een grote kamer de megagrote muurschildering 'Hommage to Friends from Montparnasse'. In 1965 speelde Marika naast Julie Christie in de film 'Darling' en in 1987 speelde ze in 'Eat the Rich'.

Wanneer Marika haar vader Diego probeerde te bellen, kreeg ze Frida aan de lijn, die zei dat hij er niet was of de hoorn erop gooide.
Jij overleed op 4 mei 1984 in Londen. Je werd 92 jaar. Jouw as is in het park van het Dolorès Olmedo Patiao Museum in Mexico-Stad verstrooid, voor het gebeeldhouwde hoofd van Diego Rivera.
Marika overleed op 14 januari 2010.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)