Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Blackbriar - Until Eternity

Blackbriar is een alternatieve, symfonische metal-gothic rockband uit Assen, in 2012 opgericht door de zangeres Zora Cock en de drummer René Boxem. De andere leden zijn: Bart Winters, die de gitaren bespeelt, Frank Akkerman, die de basgitaar bespeelt, Robin Koezen, die ook gitaren bespeelt, en Ruben Wijga, die de keyboards bespeelt en een klassiek getrainde violist is. Hij studeerde aan het Groningse Prins Claus Conservatorium.

Zora Cock is een beetje introvert, maar zodra ze begint te zingen, barst ze los. Haar vader, die een elektrische gitaar bespeelt, had een studio naast haar slaapkamer. Zij viel in slaap bij zijn gitaarmuziek. Met cassettebandjes maakte ze haar eerste muziek/zang opnames in zijn studio. Vanaf groep 8 wilde ze zangeres worden. Ze zong enkele liedjes in de schoolmusical, waarvan ze de opnamen nog eens hoopt terug te vinden. Ze leest graag fantasy en thrillers. Op haar 16-de ging ze naar een muziek- en geluidsweergave school, waar ze haar eerste zanglessen kreeg. Daarna kreeg ze zanglessen voor het extreme gebruik van haar stem, zoals schreeuwen. Ze werkte voor Blackbriar al samen met René de drummer, met wie ze naar een concert van Slash ging. Daar was ze onder de indruk van de support act Halestorm. Dat wilde zij ook gaan doen. Zij schrijft alle teksten zelf.

Haar song 'Until Eternity' is geïnspireerd door de 6-delige boekserie 'Fallen' van de jeugdliteratuurschrijfster Lauren Kate (1981, Dayton). Lauren's man is de dichter/singer-songwriter/universitair docent Jason Morphew en ze kregen samen twee kids. Ze wonen in Laurel Canyon. In 2018 verscheen Jason's dichtbundel 'Dead Boy', met o.a. de gedichten 'Does James Brown Have A Penis?' en 'Pike County'. In de videoclip bij 'Pike County' neemt Lauren Kate in haar bikini een buitenbad en drinkt ze wijn. Heel sexy en opwindend. Te zien op You Tube. Evenals de songs 'Homeless Honeymoon' en 'Hippies Of California' van Jason Morphew. 'Until Eternity' gaat over twee mensen, die elkaar in iedere incarnatie weervinden. Het gaat over een eeuwige liefde. Zora (Zorro's vrouw?) is net als mij zeer idolaat van Kate Bush. Zij was bij Kate's concert in 2014 in Londen. Ze was vergeten mij mee te nemen.

Op 19 mei 2017 verscheen hun eerste EP 'Fractured Fairytales', met 'Prelude', 'Preserved Roses', 'Deadly Nightshade', 'Fratured Fairytale', 'Until Eternity' en 'Witching Hour'. Tijdens Preuvenement Assen op 29/30 augustus 2017 zong Zora uit haar repertoire, begeleid door de gitaar van Bart Winters. Het jaar daarvoor was Anneke van Giersbergen van de partij. Op 20 oktober 2018 verscheen hun tweede EP 'We'd Rather Burn', met 'I'd Rather Burn', 'Let Me In', 'Stone Cold Body', 'Cry of a Banshee' en 'Arms of the Ocean'. Bij 'I'd Rather Burn' is een bijzonder intrigerende en bloedstollende videoclip gemaakt. Daarin wordt een vrouw (gespeeld door Zora) door enkele gemene kerels (gespeeld door de bandleden) naar een brandstapel gesleept. Allen dragen zwarte, lugubere kleren. De vrouw zit vast aan een ijzeren klem. De meedogenloze mannen trekken haar mee door een verlaten natuurgebied. Het eindigt met een beeld van de vrouw op de brandstapel. Het zijn duidelijk middeleeuwse taferelen. Het lijkt mij een kijkje in hun vorige incarnaties. Wel mooi dat ze daar in dit leven mooie, therapeutische muziek en filmbeelden bij maken. In de videoclip bij 'Arms of the Ocean' speelt de burgemeester van Assen, sinds 2014, Marco Out (1970, Maarsbergen) een dokter.

In 2019 speelde Blackbriar op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Drenthe. In oktober 2019 ondersteunden ze Epica tijdens hun Design Your Universe 10th Anniversary Tour. In november 2019 deden ze de aftershow voor Halestorm en In This Moment in de AFAS Live in Amsterdam. Halestorm is een Amerikaanse hardrockband uit Red Lion, Pennsylvania, met de biseksuele zangeres Elizabeth Mae (Lzzy) Hal. Zora zal zeker in haar nopjes geweest zijn. In This Moment is een Amerikaanse heavy metal band uit Los Angeles, met de zangeres Maria Diane Brink, die op haar 14-de zwanger werd en die haar moeder hielp om haar drugsverslaving te overwinnen. Ze is ook kunstenares/schilderes. Op 26 december 2019 verscheen de derde EP van Blackbriar 'Our Mortal Remains', met 'The Rooster's Crow', 'Mortal Remains', 'Beautiful Delirium', 'Madwoman In The Attic' en 'Until Eternity'.

In het begin van april 2021 verschijnt hun debuutalbum 'The Cause of Shipwreck'. Dit album verschijnt in eigen beheer en door middel van een crowdfundactie, die reuzegeslaagd is. Op de eerste dag was er al 25.000 euro binnen gekomen. Van fans over de hele wereld. Inmiddels is het dubbele bedrag bereikt en kunnen ze extra videoclips maken. Ze spraken wel met diverse labels, maar ze zijn nog niet tot een overeenkomst gekomen, al kan dat zomaar gebeuren. In het interview met Peter van der Ploeg (NRC, 16 okt. 2020) zeggen ze: 'En het voelde toch het fijnst om dit eerst zelf te doen. Dat past beter bij ons, omdat we altijd alles al zelf doen. Management, boekingen, fotoshoots, onze video's, alles. We hebben ook het platform voor de crowdfunding zelf geprogrammeerd.'. Dat is inderdaad professioneel gedaan en ze haalden alles uit de kast om het debuutalbum te water te kunnen laten. Zo verkochten ze o.a. een zwarte, sexy top, die Zora in een muziekvideo droeg, een handgemaakte jurk, die Zora op het podium droeg, en een bonnet, die in een muziekvideo is gedragen.

Blackbriar werkt samen met Joost van den Broek bij Sandlane Recording Facilities. Joost werkte o.a. samen met Epica, After Forever, Ayreon, Xandria, Vuur en Powerwolf. De tien nummers van het debuutalbum zijn: 'Walking Over My Grave', 'Deadly Diminuendo', 'The Séance', 'Weakness and Lust', 'Confess', 'You're Haunting Me', 'My Down-To-Earth Lover', 'Selkie', 'Through the Crevice' en 'Lilith Be Gone'. De songs gaan over de oerkrachten in de natuur, mythologische wezens, vervlogen tijden, spoken die hopen opgemerkt te worden, duisternis en liefde. Net als hun fans hopen ze na de lancering van 'The Cause of Shipwreck' op tournee te kunnen gaan. De wereld is nu eenmaal groter dan Assen. Vooralsnog lopen de opnamen of zijn de opnamen gedaan. De gezonde spanning is om te snijden vanuit hun uitvalsbasis op de Groningerstraat 98 in Assen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)