Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een grote fan van George Washington

(voor George Lippard (1822 - 1854))

Je bent geboren op 10 april 1822 in West Nantmeal Township in Pennsylvania, op de boerderij van jouw vader Daniel B. Lippard. In 1824 verhuisden jullie naar Philadelphia, nadat jouw vader bij een landbouwongeval gewond raakte. Jij groeide op in Philadelphia en in Rijnbeck, waar jij naar de Klassieke Academie ging. Je overwoog om Methodistische predikant te worden, maar je vond het verschil tussen de theorie en de praktijk van het christendom veel te groot. Je begon rechten te studeren, maar je kon dat niet rijmen met jouw gevoel voor humane rechtvaardigheid. In 1837 overleed jouw vader.

Je was een tijd een dakloze bohemien. Je woonde in verlaten gebouwen. Door De Panic of 1837 zag je de ellende van de armen en besloot je een volksschrijver te worden. Je schreef voor het weekblad 'Spirit of the Times' en op jouw 20-ste verscheen jouw verhaal 'Philippe de Agramont' in The Saterday Evening Post. Jij schreef historische fictie en legenden. In 1843 verscheen 'The Battle-Day of Germantown', in 1844 'The Ladye Annabel', in 1846 'Blanche of Brandywine', in 1847 'Legends of Mexico' en in 1848 'Bel of Prairie Eden'. In 1847 verscheen ook 'Legends of the Revolution', met 'The Fourth of July, 1776', wat op 2 januari 1847 eerst in de Saterday Courier in Philadelphia verscheen.

Jij vervormde o.a. de legende over de Duitse pietist/mysticus/schrijver Johannes Kelpius, die met zijn volgelingen in de vallei van de Wissahickon Creek in Philadelphia leefde, wachtend op het einde van de wereld. In het verhaal 'The Dark Eagle' vervormde jij ook het leven van de generaal-majoor Benedict Arnold, die het Continentale leger verraadde. Je had vooral een grote bewondering voor de eerste, Amerikaanse president George Washington, die op 14 december 1799 overleed en 67 jaar werd. Hij is in Mount begraven, net als zijn vrouw Martha Dandridge, die met haar eerste man Daniel Parke Custis vier kids kreeg; Daniel, Frances, John en Martha. Haar man Daniel overleed op zijn 45-ste en twee jaar later hertrouwde ze met George. Jouw beruchtste roman en bestseller was 'The Quaker City'; or, The Monks of Monk Hall' uit 1845, waarin jij de hypocrisie van de elite in Philadelphia en de duistere onderkant van het kapitalisme en de verstedelijking onthulde. Op 30 december 1848 verscheen de eerste uitgave van jouw weekblad 'The Quaker City'.

Je was geïnspireerd door de moord van Singleton Mercer op Mahlon Hutchinson Heberton, die volgens Mercer zijn 16-jarige zus in een bordeel onder schot hield en verkrachtte. Hij was krankzinnig tijdens de moord en daarom werd hij vrij gesproken. Het kan ook zijn dat Heberton de zus van Mercer enkel verleid heeft. Jij schreef over haar 'uitpuilende boezems'. Jouw vriend Edgar Allan Poe had twee maanden voor dit proces zijn verhaal 'The Tell-Tale Heart' geschreven, gebaseerd op andere moordprocessen met een verdediging vanuit krankzinnigheid. Jij was één van de best betaalde schrijvers van de jaren 40. In 1851 stichtte jij de Broederschap van de Unie, die armoede en criminaliteit wilde stoppen door de sociale kwalen te verwijderen, die hen veroorzaakten. Jij droeg daarbij de titel 'Supreme Washington'. De organisatie had in 1917 30.000 leden en is in 1994 gestopt. Jij bleef hameren op sociale gerechtigheid.

Jij beschreef de Joden en de negers op een stereotype, negatieve manier. Jij was gek genoeg voor de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog, zodat Amerikaanse arbeiders zich in Mexico als landhouders konden vestigen, ook om de onderdrukkende eisen van de stedelijke fabrieken te ontvluchten. Later stelde jij jouw visie wat bij en zei je, dat het niet jouw bedoeling was om jongelingen tot bloedvergieten aan te zetten. Op 15 maart 1847 trouwde je met Rose Newman. Dat gebeurde bij een nieuwe maan op Mom Rinker's Rock boven de Wissahickon Creek. Jullie verhuisden naar 965 North Six Street in Philadelphia, het laatste huis van Poe, die naar New York was verhuisd. Jij hebt Poe diverse keren op straat gered, waarvoor hij jou dankbaar was, maar hij zag niet dat jouw schrijfstijl een overtreffende trap van zijn schrijfstijl was of hij wilde dat niet zien. Toen Poe op 7 oktober 1849 overleed, schreef jij een uitbundig overlijdensbericht.

In 1850 was jullie dochter overleden, die 18 jaar werd. In maart 1851 overleed jullie zoon en op 21 mei 1851 overleed jouw vrouw Rose. De laatste jaren leed jij aan tuberculose en zat jij opgesloten in jouw huis op 1509 Lawrence Street in Philadelphia. Jij bent op 9 februari 1854 overleden. Je werd 31 jaar en je bent in het Lawnview Memorial Park op 500 Huntingdon Pike in Rockledge begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)