Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wende - Voor Alles Bang Geweest

De zangeres Wende Snijders is geboren op 10 oktober 1978 in Beckenham, Londen Borough of Bromley. Haar broer is Wiemer. Haar vader was een civiel ingenieur, die mee bouwde aan een Afrikaanse haven, een irrigatiesysteem in Indonesië en bruggen over de Thames. Haar nooit gekende opa en oma Willem en Okke Snijders zaten in de Tweede Wereldoorlog drie jaar in een Japans kamp. Willem was tropisch bosbouwer. Haar overgrootvader Dirk Antoine Dirkse was een verkoper van verzekeringen, die op 23 maart 1940 in zijn chique huis op de Meentweg 72 in Bussum zelfdoding pleegde door zichzelf met een revolver door zijn hoofd te schieten. Hij leed aan zwaarmoedigheid. Hij werd 59 jaar. Zijn vrouw was Wesselina Hendrina Dop. Ze zijn niet bij elkaar begraven. Wende heeft adellijke voorvaderen met ridders. Ze stamt af van de familie Van Raesfeld, die in het Kasteel Huis Bergh woonde. Ze stamt zelfs af van Boudewijn de Eerste van Vlaanderen en zijn vrouw Judith uit de 9-de eeuw.

Op haar vierde verhuisde Wende naar Indonesië en op haar zesde naar Guinee-Bissau, West-Afrika. Op haar negende verhuisde ze naar Zeist, waar ze naar het Christelijk Lyceum Zeist op de Lindenlaan 23 ging. Andere oud-leerlingen zijn: Wouter Bos, Ursul de Geer, Sigrid Agnes Maria Kaag, Remy van Kesteren, Halbo Christiaan Kool en Rascha Peper. Ze ontdekte de muziek van Kate Bush en haar eerste optreden was tijdens de Bright Music Nights op school. Na het lyceum ging ze naar de Academie voor Kleinkunst op de Jodenbreestraat 3 in Amsterdam, een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Andere oud-leerlingen zijn: Ellen ten Damme, Carice van Houten, Nynke Laverman, Tosca Niterink, Arjan Ederveen, Thekla Reuten, Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman. Het eerste jaar kon Wende moeilijk wennen en ze heeft dat jaar opnieuw gedaan. In februari 2001 won ze de publieksprijs van het Concours de la Chanson in De Kleine Komedie. Ze was het kassameisje in de videoclip bij het nummer 'Houdoe' van de Vliegende Panters, Assepoester in de musical 'Into the Woods' en ze speelde in de musical 'Foxtrot' van Annie M.G. Schmidt.

Wende is in 2002 afgestudeerd. In 2002 verscheen haar debuutalbum 'Wende' en ze trad op in Theater Bellevue, Paradiso en het Nieuwe de La Mar Theater. Joost Prinsen zei: 'Piaf is niet dood, ze leeft en ze heet Wende Snijders!'. Dat is zeker, Joost, maar ze heeft ook hetzelfde vurige en rauwe stemgeluid als Jacques Brel! Op 8 mei 2004 verscheen haar eerste, officiële debuut-CD 'Quand Tu Dors' bij Brigadoon Vocal, met Franse chansons, waarvoor zij een Edison Music Award won. In 2006 verscheen 'La fille noyée', met Franse en Nederlandse nummers, zoals 'Alleen de wind weet', een duet met Huub van der Lubbe, en 'De Wereld Beweegt', waarvoor ze de Annie M.G. Schmidt-prijs kreeg. Ze speelde samen met Jenny Arean. Op 15 juli 2007 overleed haar vader door hersenkanker, wat haar leven en nummers sterk beïnvloedde. In 2008 verscheen 'Chante!', met naast Franse nummers o.a. 'Mens Durf Te Leven', 'De Nuttelozen Van De Nacht', 'Die Begin Van Die Aarde' (tekst: Antjie Krog) en 'De dame vloert de blues' (tekst: Hagar Peeters). In 2009 verscheen het Engelstalige album 'No. 9', met de pianist Bart Wolvekamp, de bassist Guus Bakker en de drummer Arthur Lijten. Ze schreef alle songs samen met Jan van Eerd, de vibrafonist van Spinvis. Het is een mix van pop, rock, dance en blues. Ze was niet enkel meer een chansonnière.

Wende deed een poptournee en de solo-tournee 'Chaos', waarvoor ze een Gouden Harp won. Ze stond in Carré en ze kreeg een gouden plaat voor 'No. 9' en een Duiveltje in de categorie Beste Zangeres. In 2013 verscheen 'Last Resistance', opgenomen in de studio Chez Chérie in Neukölln, Berlijn. Er volgden een clubtour en een theatertour. Ze werkte samen met het Gelders Orkest en het Metropole Orkest. Haar mooie, geverfde, blonde koppie werd weer natuurlijk bruin. Ze deed 'Wende zingt Winterreise van Schubert' en in 2014 begon ze, na vier lange, gestrande relaties, een liefdesrelatie met Wouter van Ransbeek. Wouter is geboren op 12 juli 1977 in Asse, België. Hij studeerde Politieke Wetenschappen en Theaterwetenschappen. Hij was adjunct-directeur naast de directeur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam. Hij zit nu in de directie van het Internationaal Theater Amsterdam.

Op 1 maart 2018 verscheen haar zevende studio-album 'Mens', met o.a. 'Voor Alles', geschreven door Joost Zwagerman, waarvoor zij opnieuw de Annie M.G. Schmidt-prijs ontving. Na de zelfdoding van Joost Zwagerman herinnerde Wende zich een email van hem, die ze nooit geopend had. Ze zegt: 'Het was een gedicht. Hij vroeg of ik er een lied van wilde maken. Daar had ik dus nooit op geantwoord... Ik had zo'n hekel aan mezelf. Ik ben meteen gaan zitten om de muziek te schrijven.'.

Als kind voelde ze zichzelf veel alleen en ze voelde zich schuldig over de vele verhuizingen. Ze nam ooit een hallucinerende plantendrank uit de Amazone, waardoor ze zag, dat ze in een vorig leven een soldaat op een paard was geweest, die stierf. Ze moest haar angst leren accepteren. Ze zegt: 'Mijn echte angst is dat ik waardeloos ben. Dat alles wat ik bereikt heb een illusie is en ik succes niet verdien.'. Ze zegt ook: 'Met deuren smijten als ik boos ben, kan ik heel goed. Ik ben heel primair, zit dicht op mijn emoties. Mijn woede kan verschroeiend zijn.'. Op 'Mens' staan ook de nummers 'Deze gin', 'Vrij me' en 'Alles gaat kapot', die ze samen met Dimitri Verhulst schreef. 'Mens' kreeg een Edison Pop Award voor Beste Album van 2018. In 2015 speelde ze de hoofdrol in de film 'Zurich' en in 2020 de hoofdrol als Connie Palmen in 'I.M.', naast Ramsey Nasr als Ischa Meijer. Inmiddels werkt ze samen met The Royal Court Theatre in Londen. Wende woont al 22 jaar op zo'n 12 adressen in Amsterdam, waar ze is verankerd. Ze woont vlakbij café De Koffiesalon op de Ten Katestraat 42/Hoek Kinkerstraat in Oud-West. Het mooiste standbeeld vindt zij 'How to Meet an Angel' in de Eerste Constantijn Huygensstraat. How to meet Wende.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 1 stemmen 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)