Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bevrijd van een vals geloof en fnuikend kerkisme

(voor George Eliot (1819 - 1880))

Je bent geboren als Mary Anne Evans op 22 november 1819 in een boerderij op het landgoed Arbury Hall in Nuneaton, Warwickshire. In Nuneaton staat de St Mary's Abbey Church, in 1155 gesticht door Robert de Beaumont, tweede Graaf van Leicester. Jouw vader was rentmeester van Arbury Hall. Jij ging in Nuneaton naar school en van jouw 13-de tot jouw 16-de zat jij op een kostschool in Coventry, waar Lady Godiva naakt op een paard door de straten reed, uit protest tegen de hoge belastingen van haar man, de graaf Leofric, die daarna de hoge belastingen stopte. In Nuneaton werd jij de vriendin van Maria Lewis, een evangelische christin, met wie je jarenlang correspondeerde. Via de bibliotheek van Arbury Hall las jij de klassieke, Griekse schrijvers. Op jouw 16-de overleed jouw moeder en haalde jouw vader jou van school om de huishouding te doen.

In 1841 trouwde jouw broer Isaac, die met zijn vrouw het ouderlijke huis overnam. Jij verhuisde met jouw vader naar Foleshill, een voorstad van Coventry. Je ontmoette de rijke fabrikant en filantroop Charles Bray en zijn vrouw Cara, die een kring van intellectuele vrijdenkers om zich heen hadden, waardoor jij jouw toch al wankele geloof verloor. Dat waren o.a. de sociale hervormers Robert Owen, getrouwd met Caroline Dale, met wie hij zeven kids kreeg, de socioloog/filosoof/antropoloog Herbert Spencer, die de term 'survival of the fittest' bedacht, en de schrijfster/sociologe Harriet Martineau. In januari 1942 weigerde jij nog langer met jouw vader naar de Anglicaanse kerk te gaan, maar na een fikse ruzie ging je toch weer mee, tot jouw vader in 1849 overleed. Jouw verzet tegen de kerkgang zorgde voor het einde van jouw vriendschap met Maria Lewis.

Na het overlijden van jouw vader reisde je met Charles en Cara Bray naar Zwitserland. Vervolgens was je een tijd alleen in Genève. Je vertaalde 'Das Leben Jesu, kritisch bearbeitet' van de theoloog/filosoof/schrijver David Friedrich Strauss, die met de kerk en het geloof brak. De geleerde onderzoeker en vrijdenker Johannes van Vloten en de schrijver Conrad Busken Huet waren volgelingen van Strauss. Van Vloten en zijn vrouw Elisabeth van Gennep kregen drie dochters; Martha, die met Frederik van Eeden trouwde, Betsy, die met Willem Witsen trouwde, en Kitty, die met Albert Verwey trouwde. Je vertaalde ook 'Das Wesen des Christentums' van de filosoof Ludwig Feuerbach, die zei, dat God een projectie van de mens is en dat de religie slechts een bevrediging van een verlangen van de mens is, een compensatie voor beperktheid en eindigheid. Godsdienst is een illusie. Terug uit Genève ging je bij jouw uitgever John Chapman wonen en noemde jij jezelf Marian Evans.

In 1851 kocht Chapman het kwartaalblad 'The Westminster Review' en werd jij zijn assistente-uitgever, al deed jij al het werk en schreef jij artikelen voor het blad. Chapman had een vrouw en een maîtresse, die beiden dachten, dat jij een liefdesrelatie met Chapman had, waardoor je moest verhuizen. Je werd smoorverliefd op Herbert Spencer, maar hij niet op jou. Eind 1853 kreeg jij een relatie met de filosoof/schrijver George Henry Lewes, geboren op 18 april 1817 in Londen. Je had hem in 1851 ontmoet. George was officieel getrouwd met Agnes Jervis, met wie hij drie zoons kreeg; Charles, Thornton en Herbert. Agnes kreeg ook vier kids met Thornton Leigh Hunt. In 1854 gingen George en jij samenwonen. De 'huwelijksreis' ging naar Weimar en Berlijn. Omdat jullie ongetrouwd samenwoonden, werden jullie gemeden. Jouw familie verbrak alle contacten, maar jullie wisten een nieuwe vriendenkring te creëren, ook door jouw succesvolle romans onder het pseudoniem George Eliot.

In 1859 verscheen jouw debuutroman 'Adam Bede', een groot succes. In datzelfde jaar verhuisden George en jij naar het huis 'Holly Lodge' aan de Wimbledon Park Road in Wandsworth. In 1860 verscheen 'The Mill on the Floss', in 1861 'Silas Marner: The Weaver of Raveloe' en in 1863 de historische roman 'Romolo', over de dominicaan Girolamo Savonarola, die op zijn 45-ste werd opgehangen en verbrand door paus Alexander VI en zijn boevenbende. In 1866 verscheen 'Felix Holt, the Radical'. In 1869 overleed Thornton Lewes door tuberculose. Jij verpleegde hem tijdens de laatste maanden van zijn leven. Hij werd 24 of 25 jaar. In 1871 verscheen 'Middlemarch' en in 1876 verscheen jouw laatste roman 'Daniel Deronda'. De Nederlandse vertalingen van jouw romans verschenen allemaal als eerste bij J.F. Van Druten & Bleeker in Sneek. In 1877 verhuisden jullie naar het landhuis 'The Heights' in het dorp Witley, waar jij tot 1880 bleef wonen. In 1877 gingen jullie op bezoek bij prinses Louisa Caroline Alberta, die een groot liefhebber van jouw romans was. Jullie reisden naar Duitsland, Wales, Italië, Spanje en Zwitserland. George regelde de contacten met jouw Schotse uitgever John Blackwoods. Op 30 november 1878 overleed jouw man George door maagkanker. Hij werd 61 jaar en hij is in de Highgate East Cemetery in Londen begraven.

Op 6 mei 1880 hertrouwde jij met de Amerikaanse bankier John Cross, die 20 jaar jonger was. Op 16 juni 1880 waren jullie op huwelijksreis in Venetië, waar John van het hotelkamerbalkon viel en door enkele gondeliers gered werd. Jouw broer Isaac verzoende zich met jou en je ging weer met hem corresponderen. Op 22 december 1880 overleed jij door nierfalen in Londen. Je werd 61 jaar en je bent naast George begraven en op jouw graf staat de naam Mary Ann Cross.

Schrijver: Joanan Rutgers
12 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)