Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Koningin Hortense de Beauharnais-Bonaparte van Nederland

(voor Hortense de Beauharnais (1783 - 1837))

Je bent geboren als Hortense Eugénie Cécile de Beauharnais op 10 april 1783 in Parijs. Jouw moeder was Joséphine Tascher de La Pagerie (1763 - 1814) en jouw vader was Alexandre François Marie, burggraaf van Beauharnais (1760 - 1794). Je was vijf jaar, toen jouw ouders zijn gescheiden. Vanaf jouw 5-de tot jouw 10-de zat je op Martinique, waar jouw moeder is geboren, in Les Trois-Îlets. Op 23 juli 1794 werd jouw vader op de Place de la Révolution via de guillotine vermoord. Hij werd 34 jaar. Jouw moeder zat vijf dagen in de Prison des Carmes. Op 6 augustus 1794 werd ze vrijgelaten door de hulp van haar vriendin, de salonnière Thérésa Tallien, die later prinses van Chimay werd. In 1804 heeft François Gérard Thérésa's schoonheid op doek vastgelegd. Het is net een Karel Willink. Gérard heeft jou rond 1805 twee keer geportretteerd. Je was verblindend mooi. Je had groene ogen, als van jade en smaragd.

Op 9 maart 1796 hertrouwde jouw moeder met Napoleon Bonaparte. Jij kreeg in Saint-Germain-en-Laye les van Madame Jeanne Henriette Genet, die Première femme de Chambre van Marie Antoinette was. Haar andere leerlingen waren Caroline Bonaparte, geboren op 25 maart 1782 in Ajaccio, en Eliza Monroe, de dochter van James Monroe, de vijfde president van de Verenigde Staten. Je ging naar een kostschool, waar je van de muziek en de beeldende kunst genoot. Je maakte opzwepende marsen voor het leger van jouw stiefvader Napoleon, zoals het patriottische 'Partant pour la Syrie', wat je in het Château de Malmaison componeerde, de residentie van jouw moeder, die daar zo'n 250 rozensoorten kweekte en in haar tuin liepen allerlei dieren, o.a. kangoeroes, emoes, zebra's, gazellen, struisvogels, antilopen, lama's, zwarte zwanen en een zeehond. Je kon uitstekend biljarten. Op het Château de Malmaison waren een biljartkamer en een muziekkamer.

Omwille van jouw moeder en jouw stiefvader trouwde je op 4 januari 1802 met Louis Napoléon Bonaparte, geboren op 2 september 1778 in Ajaccio. Hij was een jongere broer van jouw stiefvader. Jij was zijn stiefnicht. Hij leed periodiek aan een geestesziekte en depressie. Het was een opgedrongen en liefdeloos huwelijk en jij had diverse, buitenechtelijke minnaars. Louis en jij kregen officieel drie zonen; op 10 oktober 1802 werd Napoleon Charles geboren, op 11 oktober 1804 Napoleon Louis en op 20 april 1808 Charles Louis-Napoleon, die van 1852 tot 1870 de laatste keizer van Frankrijk was. Napoleon Charles overleed in 1807, Louis in 1831 en Charles Louis-Napoleon in 1873. Louis werd koning van Nederland en jij ging op 18 juni 1806 met hem mee naar Den Haag. Jij wilde liever in Frankrijk blijven, maar de Nederlanders waren erg aardig en je begon Nederland leuk te vinden. Je was erg geliefd, wat Louis irriteerde. Je maakte aquarellen en je bewonderde het platteland. In 1809 portretteerde Anne-Louis Girodet-Trioson jou, waarbij hij jouw borstenpracht voortreffelijk etaleert. Meesterlijk hoe hij jouw rechtertepel door de roze stof weet op te lichten. Het hangt nu in het Rijksmuseum.

In het paleis vermeden Louis en jij elkaar. Na het overlijden van Napoleon Charles mocht je weer in Frankrijk wonen. Op 11 maart 1810 hertrouwde Napoleon Bonaparte in Wenen met Marie Louise van Oostenrijk, omdat jouw moeder hem geen zoon schonk. Jij moest weer naar Nederland terug om je te verzoenen met Louis. Deze keer hebben de Nederlanders jou niet verwelkomd. Op 1 juli 1810 gaf Louis de kroon aan jullie zoon Napoleon Louis, die acht dagen koning kon zijn. Jouw man vluchtte naar Oostenrijk. Jij had een liefdesrelatie met kolonel Charles Joseph, comte de Flahaut, en op 21 oktober 1811 werd jullie zoon Charles Auguste Louis Joseph in Zwitserland geboren. Zijn dochter Mathilde kleedde en gedroeg zich als een man (transgender) en zij had lesbische relaties met de schrijfster Colette en de vedette/courtisane/danseres Liane de Pougy. Kolonel Charles kreeg een affaire met de actrice Anne Françoise Hyppolyte Boutet Salvetat en jij verliet Charles.

In oktober 1814 ging jij naar de benedictijnse Abdij van Einsiedeln, waar jij troost en geluk vond. Jij schonk de Maagd een boeket diamanten en de abt een ring. Je was een getalenteerde zangeres en pianiste, met aandachtige luisteraars als Franz Listz, Lord Byron en Alexandre Dumas. Toen Napoleon Bonaparte in 1814 moest aftreden, werd jij uit Frankrijk verbannen. In Zwitserland schreef jij jouw memoires, je componeerde, tekende en schilderde. In 1817 kocht jij het kasteel van Arenenberg. Jouw broer Eugène kocht het nabijgelegen Schloss Sandegg. Eugène overleed op 21 februari 1824 in München. Hij werd 42 jaar. Op 17 maart 1831 overleed Napoleon Louis door de mazelen of in de strijd. Jij overleed op 5 oktober 1837 in Schloss Arenenberg door kanker. Jij werd 54 jaar en je bent in de Saint-Pierre-Saint-Paul kerk in Rueil-Malmaison begraven, nabij jouw moeder.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)