Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een eeuwige fontein spetterend voor de beeldhouwkunst

(voor Enid Yandell (1869 - 1934))

Je bent geboren op 6 oktober 1869 in Louisville, Kentucky. Jouw ouders waren de chirurg Lunsford Pitts Yandell, Jr en Louise Elliston Yandell. Jij was hun oudste dochter. Jouw jongere zussen waren Maud (1871 - 1962) en Elsie (1874 - 1839). Jouw jongere broer was Lunsford P. (1878 - 1927). Jouw ouders stimuleerden jouw artistieke talent en jouw carrière als beeldhouwster. Jouw moeder adviseerde jou om je op de beroemdheden van Kentucky te concentreren, wat je opvolgde door Daniel Boone in het Cherokee Park in Louisville te maken en de bustes van kolonel Reuben T. Durrett en Alfred Victor DuPont. Het bronzen standbeeld van Boone is negen meter hoog.

Lunsford P. trouwde met Elizabeth Hosford uit Connecticut. Jij studeerde scheikunde en kunst aan het Hampton College voor meisjes in Louisville. Daarna studeerde je aan Cincinnati Art Academy, opgericht in jouw geboortejaar. Jij deed een 4-jarig programma in 2 jaar en in 1889 won je een eerste prijs medaille tijdens het afstuderen. Je studeerde ook bij de beeldhouwer/schrijver Lorado Taft, die o.a. 'The Recording Angel' maakte voor zijn vriend Clarence Shaler, in herinnering aan zijn vrouw Blanche. En je studeerde bij de beeldhouwers Philip Martiny en Karl Bitter, die door een auto is aangereden en 47 jaar werd.

Je was lid van de beeldhouwersgroep The White Rabbits, die met Lorado Taft op de World's Columbian Exposition van 1893 in Chicago samenwerkte. Met o.a. Julia Bracken Wendt, Carol Brooks MacNeil, Ellen Rankin Copp, Helen Farnsworth Mears, die op haar 43-ste door hart- en vaatziekten overleed en die in 1916 'Death Uncovering Its Face and Showing It To Be Life' maakte. Haar 'Genie of Wisconsin' is verbluffend gracieus. En Janet Scudder, die met de kinderschrijfster Marion Cothren samenwoonde. In 1896 maakte jij een gigantische sculptuur van Pallas Athena, waar je 9 à 10 maanden aan werkte. Het was 42 meter hoog, maar het is spijtig genoeg nooit in brons gegoten. In 1892 schreef jij samen met Jean Loughborough en Laura Hayes het boek 'Three Girls in a Flat'. Voor The Woman's Building in Chicago 1893 maakte jij een caryatid voor de daktuin. In 1894 ging jij naar Parijs en studeerde jij aan de Académie Vitti op 49, boulevard du Montparnasse, in 1889 opgericht door Cesare Vitti en zijn chique, lieftallige, perfect gestroomlijnde vrouw Maria Caira en haar zussen Anna en Jacinta en hun nicht Carmela. Samen met hun broer Antonio werkten ze als modellen voor schilders, beeldhouwers en fotografen.

Jij kreeg les van de schilder/beeldhouwer Frederick William MacMonnies, getrouwd met de schilderes Mary Fairchild, die in 1909 met de kunstenaar Will Hicok Low hertrouwde, de weduwnaar van Berthe Julienne. Maria Caira poseerde o.a. voor de sculptuur Diana the Huntress van MacMonnies. Andere leraren waren o.a. Paul Gauguin, Luc-Olivier Merson en Hermenegildo Anglada Camarasa, een leerling van de landschapsschilder Modest Urgell i Inglada. Jouw medestudente was de razend knappe Mabel Viola Harris, in 1904 subliem geportretteerd door MacMonnies. In 1901 trouwde Mabel met de kunstenaar David Paul Burliegh Conkling, met wie zij twee dochters kreeg, Pauline en Natalie. Een medestudent was Pekka Halonen, die in 1895 met de muziekstudente Maija Mäkinen trouwde, met wie hij acht kinderen kreeg. In 1895 portretteerde hij Maija met zichzelf. Andere medestudentes waren Ellen Rankin Copp, Zulime Taft, Caroline Brooks, Mary Tonetti en Bessie Potter Vonnoh, te zien op een foto in het Atelier des Anges, de weduwe Mary Riter Hamilton, Elizaveta Kruglikova, Janet Scudder, Ada Walter Shulz, Claire Shuttleworth en Louise Eleanor Bachman.

Jij werkte samen met Auguste Rodin en jij keerde vaak naar Parijs en jouw atelier daar terug. In 1898 werd jij lid van de National Sculpture Society, opgericht in 1893, met in 1895 als eerste, vrouwelijke lid Theo Alice Kitson Ruggles, die in 1893 met haar leraar Henry Hudson Kitson trouwde, met wie zij drie kinderen kreeg. Zij is in 1909 gescheiden. In Providence staat haar imposante, meesterlijke standbeeld van de besluitvaardige Continental Navy opperbevelhebber Esek Hopkins. In 1895 maakte jij het Confederate Monument in Harrodsburg/Louisville. In 1899 trouwde jouw zus Elsie met de architect Donn Barber en verhuisde ze naar New York. Donn overleed op 29 mei 1925 en hij werd 53 jaar. In het Burnside Park in Providence staat jouw Bajnotti Fontein 'Struggle for Life' uit 1899, gewijd aan Carrie Brown, de vrouw van de Italiaanse diplomaat Paul Bajnotti. Je omschreef het als 'de poging van de onsterfelijke ziel in ons om zich van de handicaps en verwikkelingen van de aardse milieus te bevrijden'.

Vanaf 1908 tot jouw overlijden woonde en werkte je in Edgartown. In 1914 maakte je het standbeeld 'Chief Ninigret', wat in Watch Hill staat. In 1915 maakte je de Hogan Fountainin het Cherokee Park in Louisville, met een beeld van Pan. In oktober 1915 deed je mee aan de Suffrageparade op Fifth Avenue in New York. Je droeg een sjerp en een hoed. Naast jou liep Janet Scudder met een banier, waarop 'Sculptors' stond. Jullie liepen voorop. Jij overleed op 12 juni 1934 in Boston. Je werd 64 jaar en je bent in de Cave Hill Cemetery in Louisville begraven, met een Corinthische klokkentoren met een klok van 910 kilogram bij de hoofdingang op Baxter Avenue. Jij bent bij jouw familie en naast jouw zus Maud begraven, onder een simpele, bescheiden, nederige steen. In 2020 verscheen het biografische boek 'Enid Yandell: Kentucky's Pioneer Sculptor' van Dr. Ph. D. Juilee Decker.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)