Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het wilde leven van een bevredigde vrouwengek

(voor Lovis Corinth (1858 - 1925))

Je bent geboren als Franz Heinrich Louis (Lovis) Corinth op 21 juli 1858 in Tapiau, Oost-Pruisen. Jouw geboortehuis staat er nog steeds. Jouw vader was een leerlooier. Als kind kon jij al mooi tekenen. In 1876 werd jij schilderleerling aan de academie van Königsberg. Jouw leermeester, de genreschilder Otto Günther, heeft het jou ontraden om geschiedenisschilder te worden. In 1880 ging jij naar München, waar jij een korte tijd bij de genre- en geschiedenisschilder Franz Defregger studeerde. Franz maakte ook houtsnijwerk en hij bespeelde een flugelhorn. Zijn leraar was professor Hermann Anschütz en zijn vrouw was Anna Müller. Aan de Akademie der Bildenden Künste München kreeg jij les van de genre- en landschapsschilder Ludwig von Löfftz, die het realisme van jouw vroegere werken aanmoedigde.

Jij werd ook beïnvloed door Gustave Courbet, de Barbizonschool, de realistische schilder Wilhelm Leibl en Wilhelm Trübner, waarvan ik graag het komische 'Grote Deen met worsten' noem. Je bleef tot 1884 bij Löfftz studeren, enkel onderbroken door de militaire dienstplicht in 1882-1883. Je ging naar Antwerpen, waar je vol bewondering de schilderijen van Rubens bekeek. In oktober 1884 ging jij naar Parijs, waar jij aan de Académie Julian studeerde. Je kreeg les van William-Adolphe Bouguereau, die eerst met zijn model Nelly Monchablon trouwde, met wie hij 5 kinderen kreeg; Henriette, Georges, Jeanne, Adolphe en Maurice. Jeanne overleed op haar 4-de door tuberculose. Georges overleed op zijn 16-de en Nelly overleed op haar 40-ste door tuberculose. Maurice overleed 2 maanden later dan Nelly en hij werd rond de 1 jaar. Bouguereau hertrouwde met zijn charmante leerlinge Elizabeth Jane Gardner, die hij in 1879 portretteerde. Dat portret hangt nu in het Chimei Museum in Taiwan, een privémuseum van de schatrijke zakenman Shi Wen-long. Adolphe overleed op zijn 32-ste door tuberculose.

Jij kreeg ook les van Tony Robert-Fleury, die ook aan de Nederlandse schilderes/grafica Cornelia Gerardina Boellaard les gaf. Zij was met de schilder Paul Rink getrouwd. Paul overleed op zijn 41-ste in Edam. Hij werkte samen met o.a. Vincent van Gogh en Floris Arntzenius. Cornelia hertrouwde met de professor verloskunde aan de Universiteit van Amsterdam Hector Treub. Zij overleed op haar 65-ste in Laren. Jij verbeterde met name jouw tekenvaardigheid en jij maakte vooral afbeeldingen van naakte vrouwen. Het was zeer teleurstellend voor jou, dat je geen medaille op de Salon won. In 1888 ging jij naar Königsberg terug en koos jij voor de naam Lovis Corinth. In 1891 ging jij naar München terug en in 1892 werd jij lid van de Secession van München. In 1896 schilderde jij 'Zelfportret met skelet', waarop je als een grote, dikke man naast een klaslokaalskelet staat. Een memento mori aanblik. In 1899 exposeerde jij op de expositie van de Berlijnse Secession. Jij was vooral bekend vanwege jouw vermogen om veel rode wijn en champagne te drinken.

In 1900 verhuisde jij naar Berlijn en had jij een solo-expositie in de galerie van de kunsthandelaar Paul Cassirer, wiens tweede vrouw de aanlokkelijke filmactrice Ottilie Godefroy was. In 1902 begon je een schilderacademie voor vrouwen op de Klopstockstrasse 48 in Berlijn. Op 26 maart 1903 trouwde jij met jouw eerste leerlinge Charlotte Berend, geboren op 25 mei 1880. Haar zus Alice was een schrijfster. Ze had al les gehad van Eva Stort en Max Schäfer. Charlotte was ook jouw model en muze, zoals op 'Portret van Charlotte Berend in een Witte Jurk' uit 1902, 'Zelfportret met zijn Charlotte Berend en Champagne Glas' uit 1902, waarop je suggereert dat de champagne of rode wijn uit de rechtertepel van Charlotte is gekomen. Met jouw vingers duw je namelijk op haar borst met de stijve tepel tussen jouw vingers. Het is een wonder dat je er geen straal champagne uit geschilderd hebt. Volgens mij waren jullie beiden flink aangeschoten. Liederlijkheid alom. En bijvoorbeeld 'De kunstenaar en zijn familie' uit 1909.

Op 'Vriendengroep van Lovis Corinth' uit 1904 staan vier naakte, zwoele vrouwen. Blijkbaar kostte het jou geen moeite om de vrouwen uit de kleren te krijgen. Of voerde je ze eerst dronken? Of was het de zucht naar roem, die hen rap poedelnaakt maakte? Je had ze waarschijnlijk voor het oprapen. Dikke bofkont! Charlotte had een grote invloed op jou. Een andere studente van jou was Doramaria Purschian. Op 13 oktober 1904 werd jullie zoon Thomas geboren. Charlotte werd in 1906 lid van de Secession en op 13 juni 1909 werd jullie dochter Wilhelmine geboren. In 1910 schonk jij het schilderij 'Golgotha' aan de kerk van Tapiau uit 1502, wat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen is, hoogstwaarschijnlijk door de Russische soldaten meegenomen. Waar ergens in Rusland is 'Golgotha' nou?...

In december 1911 kreeg jij een beroerte en werd jij aan de linkerkant gedeeltelijk verlamd. Charlotte schilderde boekillustraties voor de zanger/acteur/komiek Max Pallenberg, de sopraan/actrice Fritzi Massary, die met Max getrouwd was, de Joodse danseres/actrice/pantomime/cabaretière Valeska Gert, dé pionierster van de punkbeweging, en de danseres/actrice Anita Berber. Anita was verslaafd aan alcohol, cocaïne, opium en morfine. Zij overleed op 10 november 1928. Zij werd 29 jaar en zij is in de St. Thomas begraafplaats Neukölln begraven. Ze had ook tuberculose, maar ze is mogelijk door een overdosis morfine overleden.

In 1919 kocht jij een huis in Urfeld am Walchensee, waar Charlotte landschappen, stillevens en portretten schilderde, o.a. van de basbariton/acteur Michael Bohnen, de acteur Werner Krauss, de acteur Paul Bildt en de acteur Paul Graetz. Na de beroerte liep jij mank en had jij een voortdurende tremor. Charlotte hielp jou opnieuw met jouw rechterhand te schilderen. Je kreeg meer oog voor de kleine en intieme dingen en je schilderde felkleurige landschappen. En verder vele zelfportretten, bijvoorbeeld als geharnaste ridder en als Samson. In 1925 ging jij naar Nederland om de werken van jouw favoriete, Nederlandse meesters te bewonderen, zoals die van Rembrandt en Frans Hals. Jij kreeg een longontsteking en op 17 juli 1925 ben jij in Zandvoort overleden. Jij werd 66 jaar en jij bent in het Waldfriedhof in Berlijn begraven.

Charlotte opende in 1927 een eigen schilderschool op de Klopstockstrasse 48 en in 1939 ging ze naar Amerika. Zij overleed op 10 januari 1967 in New York City. Zij werd 86 jaar. Thomas overleed op 1 maart 1988 en Wilhelmine op 13 juni 2001.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)