Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Één van de drie minnaressen van Franz Marc

(voor Marie Schnür (1869 - 1918))

Je bent geboren als Marie Christine Henriette Margarete Schnür op 19 februari 1869 in Wegezin, op Gut Wegezin, een landgoed met elf gebouwen. Jouw vader was Ernst Friedrich Schnür, getrouwd met de dochter van de landeigenaar Sophie Caroline Friederike Pogge. Jij was één van zijn vijf dochters. De rijke familie van jouw vader woonde in Coburg, waar de Itz-rivier doorheen stroomt, in het hertogdom Saksen-Coburg en Gotha, in 1826 opgericht door koning Frederick Augusti I van Saksen. Zij hadden een groot landgoed met een privé-park, waar het Schnürs Pavillon uit 1862 nog steeds op de Adamiberg staat. In 1889 kocht de hoftheaterschilder Friedrich Lütkemeyer het van Anna Frederike Schnür.

Jij ging naar de school van Der Verein der Berliner Künstlerinnen op het Ascanische Platz 7 en vanaf 1893 op de Potsdamerstrasse 39 en vanaf 1911 trés chic op de Schöneberger Ufer 38. De vereniging bestaat nog steeds. Jij kreeg met name les van de schilder/beeldhouwer/graficus Conrad Fehr. Daarna ging je naar München, waar je bij Ludwig Schmid-Reutte en Wilhelm Dürr de Jongere studeerde. Ludwig had samen met Friedrich Fehr en Paul Nauen een schilderschool gesticht en hij gaf teken- en schilderles aan de vrouwenacademie, waar met naaktmodellen werd gewerkt. Hij schilderde vooral naakte mannen en hij overleed op 13 november 1909 in het psychiatrisch ziekenhuis Illenau in Achern, in 1842 op initiatief van de psychiater Christian Roller gebouwd. Ludwig werd 47 jaar en hij is in de begraafplaats Illenau in Achern begraven.

Wilhelm Dürr de Jongere was professor aan de Akademie der Bildenden Künste München. Jij ging naar de Damenakademie, waar jij ook lerares werd. Wilhelm gaf vooral les in naakttekenen. Hij overleed op 23 februari 1900 in München en hij werd 43 jaar. Jij was illustratrice voor het tijdschrift 'Jugend', in 1896 opgericht door Georg Hirth en Fritz von Ostini. Dit tijdschrift werd de naamgever van de kunststroming Jugendstil/Art Nouveau. Jouw tekeningen stonden meestal op de covers. Jij illustreerde ook boeken en jij maakte prachtige silhouetten. Op de Damenakademie doceerde jij stillevens en bloemschilderijen. Hier ontmoette jij in 1900 de expressionistische schilder Franz Marc, geboren op 8 februari 1880 in München. Jij ontmoette ook de studente Bertha Pauline Marie Franck. Franz gaf ook les en jullie werden intieme vrienden. Jouw vader overleed in 1900.

In München was jij ook bevriend met de lieftallige schilderes Gertraud Rostosky, een studente aan de Damenakademie, bevriend met de schilderes Dora Brandenburg-Polster en haar man, de schrijver Hans Brandenburg, en de schrijver Waldemar Bonsels, die in 1912 'Die Biene Maja und ihre Abenteuer' publiceerde. Waldemar was een antisemiet en nationaalsocialist. Dan kijk je toch met andere ogen naar Maja de Bij! Jij was lid van de kunstgroep 'Die Scholle' en van de kring rondom gravin Marion Kaulitz, die artistieke poppen maakte, wat jij ook deed. Die poppen werden in 1908 op een poppenkunstexpositie in München tentoongesteld, in het Joodse Warenhaus Tietz.

Op 19 februari 1906, precies op jouw 37-ste verjaardag, kreeg jij in Parijs jouw zoon Klaus Stephan Schnür. De vader zou de dierenschilder/graficus Angelo Jank of de Joodse arts/filosoof Augustus Gallinger kunnen zijn. Angelo was ook docent aan de Damenakademie München en vanaf 1904 getrouwd met barones Anna von Thüngen, met wie hij in 1916 dochter Anna-Luise kreeg. Ik gok op vader Augustus, ook gezien de foto van Angelo van ergens na 1907. Jij mocht als ongehuwde moeder jouw zoon niet alleen opvoeden. Klaus ging naar jouw moeder Sophie in Swinemünde, een weelderige badplaats aan de Oostzee.

In de zomer van 1906 gingen Franz, Bertha en jij naar Kochel am See, waar jullie een ménage à trois vormden. In 1906 maakte de oudere broer van Franz, Paul, een naaktfoto van jullie drieën. Vooral jij staat er het meest fier en elegant op. Bertha lijkt zich toch wat te generen. Jouw pose doet mij sterk denken aan het schilderij 'Le Déjeuner sur l'Herbe' van Edouard Manet, waarop Manet's favoriete model Victorine-Louise Meurent naakt poseert. Victorine was ook een schilderes. Zij overleed op 17 maart 1927 in Colombes, waar zij met Marie Dufour samenwoonde. Zij werd 83 jaar.

Franz schilderde in die tijd 'Zwei Frauen am Berg', met Bertha en jou, maar dan in jurken. Om toch voor Klaus te kunnen zorgen, trouwde jij op verzoek van Franz op 27 maart 1907 in München.Obermenzing met Franz. Dit was puur voor de vorm. Franz had nog een derde minnares, de gehuwde antiquair Annette Simon-von Eckardt, die jouw huwelijk erg pijnlijk vond. In 1908 overleed jouw moeder en in juli 1908 zijn Franz en jij gescheiden. Jij betichtte Franz ineens van overspel met Bertha, wat behoorlijk hypocriet van jou was.

Jij ging in Swinemünde wonen, waarschijnlijk in het huis van jouw overleden moeder. Het licht van de 68 meter hoge vuurtoren zul jij zeker gezien hebben. Het is nu de hoogste voortoren van Polen. Door jouw toedoen konden Bertha en Franz pas op 3 juni 1913 met elkaar in München trouwen. Franz Marc overleed op 4 maart 1916 in Braquis. Hij werd tijdens een patrouille in de loopgraven door een granaatscherf in zijn hoofd getroffen. Hij werd 36 jaar.

Jij overleed op 16 februari 1934 op de Dünenstrasse 8 in Swinemünde. Jij werd 65 jaar. Bertha overleed op 25 januari 1955 in Ried. Zij werd 78 jaar. Zij is bij Franz in Kochel am See begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)