Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Billie Eilish - Not My Responsibility

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell is geboren op 18 december 2001 in Los Angeles, in een acteurs- en muzikantenfamilie. Haar ouders zijn de filmacteur Patrick O'Connell en de filmactrice Maggie May Baird. Patrick is geboren op 7 juli 1957 in Norwalk en Maggie op 29 maart 1959 in Fruita. Ze zijn op 6 augustus 1995 getrouwd. Billie's oudere broer is Finneas Baird O'Connell, geboren op 30 juli 1997 in Los Angeles. Hij is een singer-songwriter, muzikant, platenproducer en acteur. Hij schreef en produceerde ook muziek voor Billie.

Billie is naar haar opa van moederskant vernoemd, Bill Baird. Zij was vier jaar, toen ze droomde dat ze een een zwart gat viel. Ze is in Highland Park in L.A. opgegroeid. Als kind bleef ze alsmaar zingen en ze speelde in toneelstukken. Op You Tube staan vrolijke beelden van haar, hoe ze als kind een optreden geeft. Op haar 8-ste ging ze naar het Los Angeles Children's Chorus, waar Finneas ook naartoe ging. Op haar 11-de begon ze songs te schrijven. In het najaar van 2015 verscheen haar eerste single 'Ocean Eyes', wat Finneas aanvankelijk voor zijn band The Slightlys had geschreven, maar aan haar gaf. Haar dansleraar maakte er een choreografie bij. In maart 2017 verscheen haar nummer 'Bored', dat op de soundtrack van de Netflixserie '13 Reasons Why' belandde, een tienerdramaserie, gebaseerd op de roman voor jong volwassenen van Jay Asher, met in de hoofdrollen Dylan Minnette en Katharine Langford.

Op 11 augustus 2017 verscheen de EP 'Don't Smile at Me', met 'Copycat', 'Idontwannabeyouanymore', 'My Boy', 'Watch', 'Party Favor', 'Bellyache', 'Ocean Eyes' en 'Hostage'. In 'Bellyache' zingt ze vanuit het gezichtspunt van een conflicten veroorzakende psychopaat, die moordt en geld steelt. De videoclip is nogal geinig, met haar in knalgele kleren. In 'Ocean Eyes' vergelijkt zij de liefde met het vallen van een klif, omringd door napalmluchten. Met Khalid Donnel Robinson zong ze het nummer 'Lovely', wat in '13 Reasons Why' verscheen. Op 17 oktober 2018 verscheen de single 'When the Party's Over', een internationale hit. Op 29 maart 2019 verscheen haar debuutalbum 'When We All Fall Asleep, Where Do We Go?'. Dit album stond op nummer 1 in 37 landen. Met '!!!!!!!', 'Bad Guy', 'Xanny', 'You Should See Me in a Crown', 'All the Good Girls Go to Hell', 'Wish You Were Gay', 'When the Party's Over', '8', 'My Strange Addiction', 'Bury a Friend', 'Ilomio', 'Listen Before I Go', 'I Love You' en 'Goodbye'. De Japanse editie bonus tracks zijn: 'Come Out and Play', 'When I Was Older' en 'Bad Guy (Remix)' met Justin Bieber. De Target reissue bones tracks zijn: 'When I Was Older', 'Bitches Broken Hearts' en 'Everything I Wanted'.

Billie zingt over de moderne jeugd, drugsverslaving (marihuana), liefdesverdriet, zelfdoding en haar geestelijke gesteltenis. Ze gebruikt daarbij humor en horror. Ze is geïnspireerd door haar lucide dromen en nachtelijke angsten. Ze is veganistisch en ze volgt een glutenvrij dieet. Ze heeft het syndroom van Gilles de la Tourette en ze is gruwelijk depressief geweest. 'De tienertijd is vreselijk!', zegt haar moeder. Ze luisterde o.a. naar The Beatles, Green Day, Avril Lavigne, Tyler the Creator, Donald Glover, Earl Sweatshirt, Lana Del Rey, Rihanna en Justin Bieber. Ze is vooral door hiphop muziek geïnspireerd. In 2019 deed zij de We All Fall Asleep Tour en in 2020 de Where Do We Go? World Tour, gestart op 9 maart 2020 in de American Airlines Arena in Miami, op 10 maart 2020 in Orlando en op 12 maart 2020 in Raleigh, waarna de tournee door de coronapandemie is stopgezet en uitgesteld. Wanneer het hervat wordt, zal zij ook in de Ziggo Dome in Amsterdam optreden. In de documentaire over haar 'The World's a Little Blurry' van R.J. Cutler zegt zij, dat zij bang is voor monsters. Er is de dreiging van depressies en zelfmutilatie. Wanneer ze moe en overprikkeld is, krijgt ze last van Tourette-tics. Haar ogen rollen en haar hoofd schokt.

In de NRC van 27/28 februari 2021 schrijft Amanda Kuyper: 'Wat een bijzonder muzikaal verbond hebben die twee. (Billie en Finneas) Als Eilish op zelfmoord zinspeelt in haar nummer 'Bury a Friend' (letterlijk: 'I wanna end me') vraagt haar moeder verschrikt of ze dit echt wil zingen. 'Dat ik het zing maakt dat ik het niet doe', antwoordt Eilish nuchter. Ze voelt donkere dingen heel sterk, zegt ze later tegen de camera. 'Waarom zou ik daar niet over zingen? Als een song precies zegt wat je voelt, is dat fantastisch.'. Tijdens haar tournee in Duitsland zat zij alleen in een hotel te huilen. Zij keek naar het hotelraam. Ze voelde zichzelf heel depressief, ongelukkig en zonder vreugde. Ze dacht dat ze geen 17 jaar zou worden. Ze dacht eraan hoe ze zou sterven en ze zou het doen. Ze kreeg gelukkig de juiste hulp van haar moeder en ze ging in therapie. Ze waarschuwt anderen voor die laatste, definitieve stap. De roem wilde ze niet echt en ze heeft een zeer slechte relatie met haar lichaam, waardoor ze haar lichaam niet laat zien of zo min mogelijk.

Voor de James Bond film 'No Time To Die' zong ze de titelsong. Formidabel. Haar song 'Not My Responsibility' heeft een glasheldere, diepgaande en zeer poëtische tekst, die ze op een diepgevoelige wijze weet te brengen. Het is een superdiamant, waarvan je wenst, dat hij langer blinkt dan de gegeven tijd. Maar met haar kristalheldere stem kan ze alles en zal ze inderdaad de wereld meer en meer gaan veroveren. Zodra corona is ingedamd en klein gekregen. Billie werd ook sterk beïnvloed door de zanger/rapper XXXTentacion, die zei 'Niets doet ertoe tussen leven en dood en internet is rommel' en 'De enige die mij kan helpen, ben ik zelf en dat gaat niet gebeuren'. In zijn song 'SAD!' zingt hij 'Suicide if you ever try to let go, yeah, I'm sad, I know, yeah'. Tegen Billie zei hij 'We're both aliens!'. Zij vond hem heel lief en egoloos. Zijn echte naam was Jahseh Dwayne Onfroy. Hij is geboren op 23 januari 1998 in Plantation. Hij sloeg vrouwen en hij had illegale wapens in zijn bezit en hij deed een overval met zware mishandeling. Hij is op 18 juni 2018 in Deerfield Beach door vier mannen overvallen en doodgeschoten. Hij werd 20 jaar. Zijn vriendin Jenesis Sanchez kreeg op 26 januari 2019 hun zoon.

Billie zingt 'All the good girls go to hell, cause even God Herself has enemies and once the water starts to rise and heaven's out of sight she'll want the devil on her team, my lucifer is lonely'. Ook tekstueel gezien is zij een gedurfde en geniale verrijking voor de muziekwereld. Een Madonna met diepgang. En ze weet de punk nieuw leven in te blazen, niet alleen met haar extravagante outfits, maar ook in haar kleurrijke videoclips, zoals in die bij 'Therefore I Am', waarin ze in een leeg winkelcentrum op heerlijk relaxte wijze haar honger en dorst stilt. Ook hier is de tekst weer opvallend vrijgevochten en rebels. WAUH!!! Wat een kanjer! en nog maar 19 jaar! Volg die goddelijk verheven stem!...

Schrijver: Joanan Rutgers
1 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)