Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Strijden tegen 'ongeneeslijk'

'k Zou willen dat God bestond, dan zou Hij kunnen ingrijpen en voorkomen dat Islamitische Staat eigen Religieuze Staten 'all around the globe' gaat opzetten; hun ultieme doel. Dit zijn dan vanzelfsprekend geen Religieuze Staten met een vrije interpretatie van het geloof, maar eerder het tegenovergestelde, namelijk het nog af te dwingen of reeds afgedwongen geloof in Allah, wat net als eerder IS in het Midden-Oosten heeft gerealiseerd.

Om misverstanden te voorkomen; een ieder gun ik zijn, haar of hun geloof, maar houd dat geloof bij jezelf en anderen die de overtuiging hebben van jouw geloof. Overtuigen heeft geen zin, aangezien geloof vrij te interpreteren is en daarom een ieder gelooft, hetgeen hij of zij wil(len) geloven. Geloven is geen concurrentiestrijd. Natuurlijk wil elk geloof zoveel mogelijk praktiserende gelovigen. Begrijpelijk. Er is echter geen man overboord als er een con-collegiale overtuiging aan de weg timmert, die op een gegeven moment meer kerk- of moskeegangers heeft dan jouw of een andere con-collegiale gemeenschap.
Feit is dat het aantal (belijdende) kerkgangers krimpt, terwijl de gebedshuizen/moskeeën én toenemen én voller lopen. Nog niet zo lang geleden, was zoiets niet voorstelbaar...! Laten wij elkaar respecteren, openstaan voor overtuiging en bovenal liefhebben; 'k ben mij terdege bewust dat dit soft klinkt, lees: staat geschreven, maar het schijnt of misschien wel blijkt de kern/basis te zijn. Bovendien, waarom zou je een ander willen overtuigen van jouw geloof, terwijl jij je bewust bent, in elk geval hoort te zijn, dat overtuiging/geloof ook allesbehalve feitelijk is.

Dit weekeinde vieren wij het Paasfeest; één dag van rouw, één dag van bezinning, één dag van verlossing en een dag van (buiten)samenkomsten en de traditionele meubelboulevards.

Als Jezus aan het kruis is genageld, 'Eli, Eli, lama sabachtani', voelde Hij zich, volledig begrijpelijk, eenzaam. 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten...'? Zelf geloof ik allang niet meer; in meer of mindere mate voelde ik mij ook verlaten, zonder ook maar op een enkele wijze mijzelf te (willen) vergelijken. Tegelijkertijd doet het wel iets, daar ik het allerminst aangenaam vond. In eerste instantie verlies je slechts; vervolgens denk je: 'wat zullen wij hier hebben, wat gaan wij nou beleven'? 'Dit laat ik niet over mijn kant gaan, niet op mij zitten'.
Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat strijden tegen 'ongeneeslijk' zinloos is. Daarentegen moet ik wel strijden voor leven en daarom, zolang tijd en mogelijkheden mij word(t)en gegeven, blijf ik dit doen, want....

... Ik heb mijn lief en werk
'k Reis en schrijf
'k Geniet als man
van haar, dus
voorlopig blijf...!

Schrijver: Annejan Kuperus
3 april 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 89Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)