Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'Nomade' van Nynke

Mongolië is een land van nomaden, trekkend met hun kuddes van groene oase naar groene oase op en over de steppes, gelegen tussen Mongoolse heuvels en bergen. Net als mijn geboorteprovinciegenoot, was ook ik ooit aldaar. Die wereldberoemde trein, de Trans-Siberië-Expres/-Mongolië-Expres, zette mij in 2001 af in Ulaan Batar, de hoofdstad van dit enorme land. Hoewel inmiddels twee decennia terug in het verleden, goed gedocumenteerd in zowel mijn langetermijngeheugen als mijn reisfotoverslag. Naar aanleiding van deze reis die ik heb gemaakt in het tweede jaar van dit inmiddels 22ste jaar van dit millennium.

Misschien zijn Friezen nieuwsgieriger dan gemiddeld naar de wereld(burgers) elders op onze gigantische globe, wervelende wereld en/of onze soms/vaak angstaanjagende als aangename wereld. Hoewel niet heel lang na mijn terugkomst op 'de basis' de torens van het WTC niet meer door wolken zouden worden omarmd, maar daarentegen juist 'gingen zandhappen'. Inclusief vele slachtoffers die 's-ochtends van huis waren vertrokken, zonder te weten dat zij hun geliefde(n) nooit meer zouden zien...! Wij weten allemaal wie voor deze Mephistodaad verantwoordelijk is geweest.

>>>

Gelukkig zijn er dan ook vrouwen als Nynke Laverman; een podiumartiest en zangeres die de gevoelige snaar weet te raken. Getuige hiervan is ook haar compact-disc NOMADE uit 2015; 14 jaar na mijn avontuur aldaar. Grenzen oprekken op weg naar onbekend gebied en dat verkennen. Jezelf ontdekken om erachter te komen wie je, wie ik daadwerkelijk ben(t). Door zowel ziekte als een leugen verloor ik vrijwel alles. Met hulp heb ik mij terug geknokt tot de persoon die ik inmiddels alweer jaren ben; de strijd die ik heb moeten leveren, heb ik uiteindelijk in mijn voordeel beslist. Ten koste van niemand, want ik ben gelukkig niet zoals zij, want anders zou ik mijzelf van het leven hebben beroofd; vrienden voor het leven in tegenstelling tot zij. Zij zijn stumpers voor het leven...! Gelukkig zijn de verstandige mensen ruim in de meerderheid ten opzichte van de types die leven met de leugen; hun leugen/onwaarheid. Dat pleit voor onze wereld, waardoor deze nog op z'n minst acceptabel is.

Eén van deze verstandige mensen is de hiervoor eerder door mij genoemde Nynke Laverman; luister eens haar NOMADE en kom tot de conclusie dát en hóe het beter kan:

al wiken ûnderweis
mar hjoed sille wy
ús nammen sizze
sil ik witte
oft it der noch is

>>>

on the road for weeks
but today
we will say our names
I will know
if it is still there

<<<

al weken onderweg
maar vandaag zullen wij
onze namen noemen
en zal ik weten
of het nog aanwezig is


(De energie voor verandering...)

Schrijver: Annejan Kuperus
17 april 2021


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 88



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)