Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Beer Bouazza Par Avion

(De roes als noodzaak; TROUW, vr. 30/04-2021)


Hoewel deze, auteur Hafid Bouazza fataal werden, koesterde deze schrijver van onder andere EEN BEER IN BONTJAS en PAR AVION spiritualiën en verdovende middelen. Tegelijkertijd hebben deze, individueel of gezamenlijk, tot zijn dood geleid.

- Hafid Bouazza; 08-03-1970 - 29-04-2021

In 1970 te Oujda, een stad in het noordoosten van Marokko, de achtste grote stad van het land, ter wereld gekomen. Vijftien, 15 kilometer ten westen van de Algerijnse grens en ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de Middellandse Zeekust. Oujda heeft ongeveer een half miljoen inwoners, is een belangrijk spoorwegknooppunt en heeft een grote landbouwmarkt. Nabij Oujda ligt een internationale luchthaven, namelijk Oujda Angad. Bovendien bevindt zich er de Mohammed I-Universiteit. Oujda heeft zowel oude als moderne stadsdelen. In de Oude Binnenstad bevinden zich zowel de Oude Markt als de Grote Moskee van Oujda. Eveneens twee historische poorten naar de Oude Binnenstad. Aan de rand van Oujda bevinden zich zowel Sidi Yahya, een oase aan de rand van de stad, als Sidi Maafa, een bosgebied gesitueerd vlakbij de Mohammed I-Universiteit. Daarnaast bevinden zich twee pleinen in de hoofdstraat van Oujda, terwijl op 60 kilometer, aan de grens met Algerije, de badplaats Saidia of, Berbers, Saïdia is gesitueerd. Op 70 kilometer van Oujda ligt Tafoughalt, een warmwaterbron in een gebergte met de naam Beni Snassen.

In onze hoofdstad Amsterdam heeft Hafid Bouazza zijn laatste adem uitgeblazen. Hij behoorde samen met Moses Isegawa en Abdelkader Benali tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de migrantenliteratuur;

Citaat: een benaming voor de literatuur die is geschreven door auteurs die met of zonder hun ouders naar het buitenland zijn geëmigreerd.

>>><<<

Bij deze auteurs betekent het veranderen van woonplaats meestal een taal- en/of nationaliteitsverandering. Bekend stond Bouazza om zijn kritiek op de islam. Bovendien publiceerde hij onder meer vertaalde poëzie op het Weblog Loor Schrijft. Met de verhalenbundel DE VOETEN VAN ABDULLAH uit 1996 won Bouazza in datzelfde jaar de E. du Perronprijs. Vijf jaar later was Bouazza verantwoordelijk voor het Boekenweekessay en schreef hij EEN BEER IN BONTJAS. Een boekwerkje autobiografische beschouwingen. In 2003 schreef Bouazza de roman PARAVION, waarmee hij in 2004 DE GOUDEN UIL won en zich bovendien voor de AKO-Literatuurprijs nomineerde. Zijn laatste werk betreft SMEKELINGEN uit 2020, Aischylos, vertaling toneel voor De Balie, een Nederlandse organisatie die onafhankelijke programma's over kunst, cultuur en politiek produceert. Zijn polemiek over de Arabische Lente werd in 2011 met het Scalpel bekroond. Dit vond 2 november 2011 in de Amsterdamse Balie plaats.

Verschillende verslavingen zijn deze vertegenwoordiger van de migrantenliteratuur helaas fataal geworden...

Uitgeverij Querido meldt dat Bouazza twee zonen achterlaat...

Schrijver: Annejan Kuperus
4 mei 2021


Geplaatst in de categorie: overlijden

2.0 met 1 stemmen 899Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)