Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wurggreep van de depressie gewurgd

(voor Anneli Granget (1935 - 1971))

Jij bent geboren op 11 augustus 1935 in Königsberg. Jij begon aan het einde van de jaren vijftig met jouw film- en toneelcarrière. Jij was acht jaar lid van het Neurenbergs Ensemble en na 1970 verscheen jij daar als gast. Je had gastrollen in het Schauspielhaus Nürnberg in de Städtische Bühnen Nürnberg op 10, Richard-Wagner-Platz 2. Je speelde ook bij de jaarlijkse Ruhrfestspiele in Recklinghausen. Jij debuteerde als Svanhild Magnussen in de tv-filmserie 'Am grünen Strand der Spree', met Elisabeth Müller, Ursula Dirichs (1933, Recklinghausen), Helen Vita, Leny Marenbach en Ursula Kopp (1933, Zürich). In 1960 speelde jij ook in de komedie 'Eine etwas sonderbare Dame', met Lil Dagover en Renate Danz. In 1961 speelde je in de misdaadfilm 'Ein Augenzeuge', met Kerstin De Ahna (1935, Braunsberg) en Edda Seipel, in 'Unseliger Sommer', met Eva Katharina Schultz, en in 'Jürgen Frahnke, met Edeltraut Elsner en Ernst Jacobi (1933, Berlijn).

In 1962 speelde jij een secretaresse in 'Anfrage', Bärbel in 'Nachruf auf Jürgen Frahnke' en Trudel Baumann in 'Jeder stirbt für sich allein', met Alfred Schieske, die ook de herbergier in 'Pippi Langkous in de Zuid-Zee' speelde. In 1963 speelde jij Annunziata in het drama 'Der Schatten: Ein Märchen für Erwachsene', met Senta Wengraf en Elke Neidhart, die ook in 'Skippy' speelde, een tv-serie met een kangoeroe in de hoofdrol. In 1964 speelde jij ald Dora Dulkebow de hoofdrol in 'Die Gerechten', in 'Briefe der Liebe', met Hans Söhnker, die op de zwarte lijst van de nazi's stond, omdat hij vaak Joden hielp, verstopte en naar Zwitserland smokkelde. En met Gertrud Kückelmann.

Gertrud Christine Franziska Kückelmann is op 3 januari 1929 geboren en zij ging in München naar school. Haar vader was de arts Heinrich Kückelmann en haar moeder was de actrice Anna Guba. Op haar 12-de was zij balletstudente van de Beierse Staatsopera. Op haar 16-de speelde zij in 'De Gelaarse Kat'. Zij was lid van de Münchner Kammerspiele. Als filmactrice debuteerde zij in 1949 als Kathi in 'Hans im Glück'. Van 1968 tot 1971 was zij getrouwd met de tv-regisseur Fritz Schuster. Zij had een lange liefdesrelatie met de acteur en alcoholist Oskar Werner, die zij ontmoette tijdens de filmopnamen van 'Mozart' van Karl Hartl. Zij speelde Constanze Mozart en Oskar speelde Wolfgang A. Mozart. Ze speelde veel vaker met hem samen en ze bleef smoorverliefd op hem. Hij diende bij de Wehrmacht, toen hij in 1944 in het geheim met de half-Joodse actrice Elisabeth Kallina trouwde, met wie hij de dochter Eleanore kreeg. In 1952 zijn Oskar en Elisabeth gescheiden en in 1954 trouwde hij met Anne Power, de dochter van de Franse actrice Annabella. In 1968 zijn Oskar en Anne gescheiden. In de tv-film 'Heinrich Heine' uit 1978 speelde Gertrud Charlotte Embden. Zij speelde ook in 'Derrick' en 'Tatort'.

Gertrud's laatste filmrol was als Afra in 'Der Ruepp' uit 1979, gebaseerd op de laatste boerenroman van Ludwig Thoma uit 1921. In 1906 was Ludwig samen met Hermann Hesse redacteur van het tijdschrift 'März'. Van 1907 tot 1911 was hij getrouwd met de Filippijnse danseres Marietta di Rigardo (Marion), die hem ontrouw was. Via de nationaalsocialistische uitgever/auteur Dietrich Eckart kende de antisemitische Ludwig Adolf Hitler persoonlijk. Tot aan zijn overlijden was hij de minnaar van de met Wilhelm Liebermann von Wahlendorf getrouwde Maidi Feist-Belmont. Maidi en Wilhelm hadden samen de zoon Edgar gekregen en Wilhelm weigerde van Maidi te scheiden. Dat gebeurde pas na het overlijden van Ludwig. In het Kurpark in Rottach-Egern staat een bronzen standbeeld/zitbeeld van Ludwig. Blijkbaar is nog niemand op het idee gekomen om deze nazi-sympathisant uit zijn zetel te kieperen. Gertrud kreeg kanker. Op 17 januari 1979 pleegde Gertrud zelfdoding door zichzelf uit het raam van het appartement van haar broer in Munich te gooien. Haar broer was de filmregisseur/advocaat/schrijver Norbert Kückelmann, die met de schrijfster van scenario's, thrillers en jeugdboeken Dagmar Kekulé getrouwd was. Gertrud werd 50 jaar en zij is begraven in het Waldfriedhof in München-Grosshadern.

In 1963 speelde jij ook in 'Zeitvertreib', 'Die Verschwörung des Fiesco zu Genua' en 'Skorpione', met Katharina Brauren en Nora Minor, die ook in 'Derrick' en 'Der Alte' speelde. In 1965 speelde jij als Igna Vargas de hoofdrol in 'Ankunft bei Nacht'. In 1966 speelde jij in 'Die Räuber' en 'Im Jahre Neun', met Kertstin De Ahna, In 1967 speelde jij in 'Liebesgeschichten', met Sonja Ziemann, en in 1968 speelde jij als Schwester Inge de hoofdrol in de tv-serie 'Hafenkrankenhaus'. In 1969 speelde je in 'Der Punkt 'M' - Eine szenische Fiktion zur Geschichte der Atombombe' en tenslotte speelde jij als Ottilie Klamroth in 'Vor Sonnenuntergang' uit 1970. Jij was getrouwd met de acteur Hannes Riesenberger, met wie jij vaak op het podium stond. Jullie kregen samen één zoon. Jij leed aan een zeer ernstige, chronische depressie en op 25 april 1971 pleegde jij zelfdoding in Nuremberg. Dit was geheel onverwachts voor jouw familie en vrienden. Jij werd 35 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)