Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Niets minder dan een openbaring

Subtitel: Liza Ferschtman haar eerste vioollessen op haar 5de


Liza Ferschtman is violiste en een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Grote podiumuitstraling in combinatie met gepassioneerd spel zorgen voor dit imposant imago...! Hiermee werd zij in 2006 winnares van de Nederlandse Muziekprijs; de hoogste onderscheiding die Nederlandse musici kunnen ontvangen. De afgelopen seizoenen had Liza Ferschtman optredens met onder andere:

- het Koninklijk Concertgebouworkest
- het Rotterdams Philharmonisch Orkest
- Amsterdam Sinfonietta
- het Residentie Orkest
- het Nederlands Philharmonisch Orkest en
- het Radio Filharmonisch Orkest

Op internationaal vlak werkte Liza Ferschtman samen met zowel Duitse, Noorse, Britse, Belgische, Amerikaanse, Japanse als Hongaarse orkesten. Liza heeft eveneens met Jaap van Zweden gewerkt. Een concert van haar in de 'Big Apple' ofwel New-York, werd door de New York Times omschreven als:

'niets minder dan een OPENBARING'.

Liza Ferschtman staat dan ook bekend om haar gepassioneerde optredens, interessante programma's en communicatieve vaardigheden en kwaliteiten op het podium. Haar doordringende intensiteit, haar puurheid en de grote schoonheid van haar spel werd eerder door de New York Times geroemd.

Inmiddels 14 jaar is Liza artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, een festival met een grote internationale wereldlijke reputatie dat in principe elke Delftse zomer een zeer spannende, sterk thematische programmering met musici van internationale allure ten gehore brengt.

Als dochter van bekende Russische musici kreeg Liza haar eerste vioollessen op haar 5de van Philip Hirschhorn, een Letse violist. Daarna volgde Liza masterclasses bij 'Ivry', ofwel Yitzhak-Meir Gitlis. Een Israëlische violist die om zijn soms afwijkende interpretaties; hij improviseerde meer dan dat hij de bladmuziek volgde, bekend stond. Ook heeft Liza Ferschtman een masterclass bij Igor Oistrach/Ojstrach, een Russische violist en dirigent gevolgd. Daarnaast studeerde Liza Ferschtman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en eveneens in Amsterdam bij Herman Krebbers, een Nederlandse concertviolist. Liza sloot haar studie af in zowel Philadelphia als Londen. Liza Ferschtman heeft als soliste opgetreden, maar eveneens als lid van een duo, dat zij vormde met pianist Inon Barnatan. Met Barnatan voerde Liza in 2005/-06 alle Beethovensonates uit in het Amsterdamse Concertgebouw.

Een zeer bekwame en talentvolle violiste die inmiddels het klappen van de muzikale zweep kent en weet waar Abraham zijn muzikale noten/de mosterd haalt...!

Schrijver: Annejan Kuperus
5 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 146Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)