Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uit verdriet uit het leven gegleden

(voor Florence Deshon (1893 - 1922))

Jij bent geboren als Florence Danks op 19 juli 1893 in Tacoma, Washington. Jouw moeder was Flora Caroline Spatzer, een pianiste van Oostenrijks-Hongaarse afkomst, en jouw vader was Samuel Danks, een muzikant en vakbondsorganisator uit Wales. Jouw één jaar oudere broer was Walter. Tot ongeveer 1900 woonden jullie in Washington en daarna in New York City, waar jouw ouders muziekcarrières nastreefden. In 1913 ontmoette jij in Greenwich Village de schrijver/politiek activist Max Forrester Eastman, geboren op 4 januari 1883 in Canandaigua, met wie jij een liefdesrelatie kreeg. De ouders van Max waren de protestantse predikanten Samuel Elijah Eastman en Annis Bertha Ford. Zij dienden in de kerk van de Congregatiepredikant Thomas Kinnicut Beecher, een goede vriend van Mark Twain. Thomas leidde samen met de schrijver/predikant Joseph Twichell het huwelijk van Mark en Olivia Langdon Clemens.

Max Eastman was van 1911 tot 1922 getrouwd met de actrice/beeldhouwster/dichteres/advocate Ida Rauh, die met D.H. Lawrence bevriend was, van wie ze een buste maakte. De zoon van Max en Ida was Dan. De oudere zus van Max was de advocate/journaliste Crystal Catherine Eastman, met wie hij enkele jaren in 11th Street in Greenwich Village woonde. Zij waren lid van een groep radicale activisten met o.a. de beeldschone suffragette Inez Milholland, die op 25 november 1916 door bloedarmoede overleed en 30 jaar werd, de schrijver Floyd Dell en Ida Rauh. Max en Floyd waren redacteuren van het radicale tijdschrift 'The Masses', in 1911 opgericht door de Nederlandse Piet Vlag en met bijdragen van o.a. Pablo Picasso, Jack London, Amy Lowell, Inez Milholland en Upton Sinclair.

In 1915 debuteerde jij in de romantische dramafilm 'The Beloved Vagabond' van de Belgische Edward José en gebaseerd op de roman van William John Locke. In 1916 speelde jij in 'The Ruling Passion' en een hoofdrol in 'Jaffery'. In 1917 speelde jij in 'The Judgement House' en 'The Auction Block'. In 1918 speelde jij maar liefst in negen films; een hoofdrol in 'The Other Man', 'The Desired Woman', 'Just a Woman', 'A Bachelor's Children', 'The Golden Goal', 'The Girl and the Graft', 'One Thousand Dollars', éen hoofdrol in 'Love Watches', en 'The Clutch of Circumstance'. In 1919 lokte de Joodse filmproducent Samuel Goldwyn jou naar Los Angeles en ging jij in zijn studio werken. In 1919 speelde jij in 'The Cambric Mask' en 'The Loves of Letty'. Max was een goede vriend van Charlie Spencer Chaplin en hij heeft Charlie aan jou voorgesteld. Niet lang daarna begon Charlie een liefdesrelatie met jou, terwijl jij in Los Angeles woonde. Je pendelde tussen beide minnaars. Charlie was van 1918 tot 1920 met de filmactrice Mildred Harris getrouwd. Op 7 juli 1919 werd hun misvormde zoon Norman geboren, die na drie dagen overleed. De huichelachtige dondersteen Charlie beschuldigde Mildred ervan, dat zij hem ontrouw was met de biseksuele actrice Alla Nazimova. In 1919 speelde jij ook een kleine rol in Chaplin's film 'A Day's Pleasure', maar Chaplin heeft jouw scène eruit gehaald.

In 1920 speelde jij in zeven films; 'The Cup of Fury', 'Duds', 'Dangerous Days', de western 'Twins of Suffering Creek', 'Dollars and Sense', 'Curtain' en 'een hoofdrol in 'Deep Waters'. In 1921 speelde jij tenslotte in het romantische drama 'The Roof Tree'. In 1921 ging jij met jouw moeder naar NYC terug, waar jij in nieuwe films hoopte te kunnen spelen, maar wat niet gebeurde. Verder zijn de meeste van jouw films verloren gegaan.

Op 4 februari 1922 pleegde jij zelfdoding door gasverstikking in jouw huurflat op 120 West Eleventh Street in NYC, op de derde verdieping. Jij huurde de flatwoning van de eigenares Doris Stevens, een suffragette, die met de acteur Dudley Field Malone twee maanden op huwelijksreis naar Parijs was. Jij werd door de krantenvrouw Minnie Morris bewusteloos gevonden. Er stroomde gas uit een geopende gaspit en een slaapkamerraam stond open. Per ambulance werd jij naar het St. Vincent's Hospital op 7-15 7th Avenue gebracht, waar er tevergeefs is geprobeerd om jou te reanimeren. Jij overleed de volgende middag. Max had jou op donderdagmiddag 4 februari 1922 nog op straat gesproken. Jullie hadden jullie relatie onlangs verbroken en jullie spraken kort met elkaar. Met Max maakte jij een afspraak voor een theaterbezoek op aanstaande zaterdag. Max zat donderdagavond in een theater, toen hij over jouw ziekenhuisopname hoorde. Hij snelde naar het St. Vincent's, waar hij bloed doneerde. Een buurvrouw zei, dat jij onlangs ruzie had gehad met iemand, die naar jouw huis kwam. Dat zal Max geweest zijn. Jij was ontgoocheld door het keiharde Hollywood en diep bedroefd over de gestrande relatie met Max. Jij werd 28 jaar en jij bent in de Mt. Zion Cemetery in Queens, New York, begraven.

Op 23 februari 2021 verscheen het boek 'Love and Loss in Hollywood: Florence Deshon, Max Eastman en Charlie Chaplin' van Cooper C. Graham en Christoph Irmscher. Met de brieven, die Max en jij aan elkaar schreven.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)