Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'2666' dat Bolaño in 2004 vastlegde

Santiago is de hoofdstad van Chili die op 522 meter hoogte in de laagvlakte zich uitstrekt tussen het Chileense kustgebergte en de Andes. In de tweede helft van de 19de eeuw, namelijk in 1863 vond in Santiago de Chile een grote ramp plaats. Er was brand uitgebroken in de Iglesia de la Compañía. Hierbij kwamen ongeveer 2000 mensen om het leven.

Negentig, 90 jaar nadien kwam Roberto Bolaño ter wereld. Auteur en poëet die zowel in 1999 als weliswaar postuum, 2008 literaire prijzen won, te weten:

- de Premio Rómulo Gallegos

voor: LOS DETECTIVES SALVAJES

&

- de National Book Critics Circle Award

voor: 2666....

...dat Bolaño in 2004 op papier heeft vastgelegd.


De in 1953 geboren auteur en dichter die te Santiago, de hoofdstad van Chili ter wereld kwam, overleed een halve eeuw later in het Spaanse Barcelona. Het intrigerende '2666' is een roman die uit 5 delen bestaat die Bolaño in de laatste vijf jaar van zijn leven heeft geschreven. Bolaño was toen reeds ziek. Bij zijn overlijden was '2666' zo goed als geschreven. De roman '2666' beschrijft de onopgeloste moorden op 300 vrouwen in de fictieve stad Santa Teresa, gelegen in het noorden van Mexico. In werkelijkheid is dit Ciudad Juárez. Dit is de grootste stad in de deelstaat CHIHUAHUA in het noorden van Mexico. Een ander belangrijk deel van '2666' speelt zich af aan het Oostfront, berucht vanwege het hoge aantal levens dat het heeft geëist en de onmenselijke manier van oorlog voeren.

Het deel van de Critici beschrijft een kwartet literatuurwetenschappers die zich in het werk van de Duitse auteur Benno von Archimboldi verdiept dat uiteindelijk naar Santa Teresa leidt. Het daaropvolgend deel, dat van Amalfitano volgt een professor filosofie die vreest dat zijn dochter wordt geslachtofferd door het stedelijk, in dit geval Santa Teresa's geweld. Het deel van Fate volgt een journaliste die een bokswedstrijd moet verslaan, maar geïnteresseerd raakt in de vele moorden. Het deel van de Misdaden geeft de chronologie van de moorden en de vruchteloze pogingen van de politie de daders te detecteren. Het laatste deel, dat van Archimboldi, onthult naast de werkelijke naam van de schrijver eveneens zijn professie.

Lang na de oorlog ontmoet Bolaño zijn zus Lotte die heeft geconcludeerd dat de schrijver haar broer is. Zij bezoekt haar zoon Klaus die op verdenking van moord op verscheidene vrouwen lang tussen vier muren zal moeten verblijven...

Schrijver: Annejan Kuperus
17 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 167Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)