Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Barnaby Bright - Old Coats

Het indie folkpopduo Barnady Bright wordt gevormd door het uiterst sympathieke echtpaar Becky (Rebecca) Bliss en Nathan Cook. Becky is de leadzangeres en Nathan doet zo af en toe de achtergrondzang. Becky bespeelt de piano en het harmonium en Nathan bespeelt o.a. de akoestische gitaar, banjo, bas, ukelele, saxofoon, klarinet en percussie. Becky zong op haar 5-de solo op een kinderalbum en haar moeder en broer zijn operazangers. Zij zong in bars, zo ook in de Ierse pub O'Dowd's op County Club Plaza in Kansas City. Nathan is in Philadelphia opgegroeid en voor zijn 10-de verhuisde hij naar Kansas City. Becky trad op met de Kansas City Symphony en Lyric Opera en ze zong meerdere keren voor de gouverneur. In Italië zong zij in kathedralen en kerken. In 2001 ging zij naar de Universiteit van Kansas en studeerde zij Vocal Performance, waar zij een graad in behaalde. Ze probeerde daar ook opera te studeren, maar dat ging niet. Zij zong in opera's, masterclasses, tournees en Honor Recitals. Nathan ging naar de Shawnee Mission North High School, waar hij altsaxofoon in het orkest speelde. Becky zat vier jaar in het koor bij de Shawnee Mission East. Nathan behaalde een dubbele bachelor in jazzcompositie en saxofoonprestaties aan het Berklee College of Music in Boston.

Toen Becky op het podium bij O'Dowd's zong, deed ze dat ook met de Jeff Jenkins Band, waar Nathan in speelde. In januari 2005 heeft de boekingsagent Tim Sweeney Becky en Nathan in O'Dowd's aan elkaar voorgesteld. Ze werden verliefd op elkaar en ze gingen samen muziek schrijven. Voor haar try-out zong ze 'Superstition' van Stevie Wonder. Nathan was al bij de eerste klanken verkocht en daarna zei hij: 'Girl, you really can sing!'. Nathan las de naam 'Barnaby Bright' in een oud boek, wat een middeleeuwse term voor de zonnewende is. Het duidt op het feest van St. Barnabas op 11 juni, de langste dag en de kortste nacht. In bed droomde Nathan en zag hij Bob Marley boven hun bed zweven. Bob rookte een grote, vette joint en hij zei: 'Nathan, Barnaby Bright is een goede naam!'. En zo geschiedde. Becky en Nathan zijn in oktober 2007 met elkaar getrouwd. Rainer Maria Rilke is één van hun favoriete dichters. Ze beamen wat Rilke zegt: 'Ik vind dit de hoogste taak van een band tussen twee mensen: dat ieder de eenzaamheid van de ander in de wacht moet zetten.'. In oktober 2006 bracht Becky een solo-EP uit en woonde zij in New York City, waar zij Nathan erg veel miste. In januari 2007 kregen zij een vaste liefdesrelatie met elkaar, nadat hun eerdere relaties uit waren gegaan. Nathan bracht in 2007 zijn solo-EP uit.

Op 21 mei 2009 verscheen hun debuutalbum 'Wake The Hero', met naast de titelsong o.a. 'Don't Look Down', 'Begging My Weakness', 'Kissing Tree', 'Girl in the Cage', 'February', 'The Stone', 'If I Came Back as a Song' en 'Yellow Moon'. Ze zijn niet alleen als liefdespaar geknipt voor elkaar, maar zeker ook als muzikanten. De Birdy-achtige stem van Becky weerklinkt uitstekend naast het Art Garfunkel achtige gitaarspel van Nathan. Alles klopt gewoon en verloopt hartstikke harmonieus. De etherische stem van Becky is een klasse apart en gaat door merg en been. Beiden lijken wel twee derwisjen, die continu in extase en in eenheid met God verkeren. En steeds vaker en meer worden die twee derwisjen één gelukzalige derwisj, die met muzikale klanken de Liefde uitstraalt. In 2011 verscheen hun digitale EP 'Gravity' bij Handsome Lady Records, met 'Gravity', 'Don't Look Down', 'Finally Said It', 'Reverend's Son', 'If I Came Back as a Song' en 'Wake The Hero'. In 2012 verscheen hun album 'The Longest Day', met 'Old Coats', 'Made Up Of', 'Highway 9', 'Gravity', 'Alive', 'Castle Rock', 'Remember When', 'Crawl', 'I Love You Softly', 'Home' en 'Donal Ogue'. Stuk voor stuk uitzonderlijk mooie liederen van uitzonderlijk slimme muzikanten. Weergaloze meesterwerken!

'Old Coats' gaat over een jongeman, die op een tragische wijze de liefde van zijn leven heeft verloren en het antwoord op een brandend mysterie probeert te ontdekken: Zal hij haar ooit nog zien? In de kelder zoekt hij naar haar levende geest ('All the way down' klinkt het refrein), wat doet denken aan Orpheus en Eurydice. In de knappe videoclip zie je hoe hij haar voor een raam ziet staren. Hij vliegt naar boven en vanaf dezelfde plek kijkt hij naar een hoge uitkijktoren. Hij had haar beloofd om haar te volgen en na een paar dagen rent hij naar de uitkijktoren en even later springt hij er vanaf. Het refrein krijgt ineens een andere betekenis, vermengd met de eerste betekenis. In een laatste scene zie je hoe de geliefden zich als geesten liefdevol herenigen. Tekstueel is dit geniale duo ook baanbrekend en vol psychologische en spirituele diepgang. Neem bijvoorbeeld het magnifieke 'Home', waarin een vrouw door het raam naar buiten kijkt en een meisje blij ziet lachen. 'I used to be like that... used to live a little more', denkt de vrouw melancholisch.

Op 6 november 2020 verscheen het Kerstalbum 'Bleak Midwinter', met 5 originele songs en 5 interpretaties van Kerstklassiekers en een chanoekalied. Met o.a. 'In the Bleak Midwinter', gebaseerd op een gedicht van Christina Rosetti en met een mooie animatievideo, 'Christmas Time Is Here', 'Please Come Home for Christmas', met Caleb Hawley, 'If We Listen', met Liz Longley, 'Ner Li', 'The Hurting Times' ('I wish I could give you my heart for the hurting times') en het schitterende, hartverwarmende 'Mary, Did You Know?', met Calvin Arsenia. Op 19 november 2020 verscheen 'Barnaby Bright', met 'Fight or Fly', een cover van Annie Lennox, 'Break Me in Half', een cover van Sarah McLachlan, 'All My Fault', 'This Is Life', 'Sail', 'Go!', 'Who I Am', 'Going Up High', 'Just the Same', 'Girl Inside My Head' en 'Wave Your Flag'.

Vanuit hun appartement in Brooklyn, New York, gingen ze op wereldtournee en deden ze wereldwijd zo'n 200 shows per jaar, ook in Europa. In 2014 besloten ze naar Nashville te gaan, maar dat sloot niet bij hen aan, waarna ze naar Kansas City terug gingen. Ze hebben de hoofdprijs ontvangen op NYC's prestigieuze Songwriter's Circle en meerdere 'Best Music Video' awards en Amazon's Top 100 Albums of the Year. In 2021 verscheen hun nieuwste song 'Spotlight', met een eigentijdse, meesterlijke, originele videoclip van de animator/illustrator L. Ash. Met 8000 originele afbeeldingen. Ga dat horen en zien, zodat het zwijgen je zal vergaan!

Schrijver: Joanan Rutgers
3 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)