Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Traumata die de adem benemen

(voor Bella Darvi (1928 - 1971))

Jij bent geboren als Bajla Wegier op 23 oktober 1928 in Sosnowiec, Polen, waar het Paleis Schön, het Oskar Schön Paleis en de Kathedraalbasiliek staan. Jouw Joodse ouders waren de bakker Chajm Wegier en Chaja Zygelbaum. Jouw broers waren Robert, Jacques en Jean-Isidore. Jouw zus was Sura. Toen de Duitse militairen Frankrijk gingen bezetten, zijn jouw moeder met haar zussen en twee broers naar Zuid-Frankrijk gevlucht. Jouw broer Robert en jij bleven in Parijs voor de opleidingen. Omdat Robert en jij Pools waren, werden jullie door de Vichy-regering gevangen gezet. Jij zat in een tot gevangenis omgebouwd klooster in Toulouse gevangen. Daar werd jij geteisterd door honger en vernederingen. Jij was 15 jaar, toen Robert in een concentratiekamp is overleden. In 1943 werd jij vrijgelaten en ging jij naar het familiehuis in Perigueux, wat was afgebrand. Jij werd verpleegster in een ziekenhuis en jij woonde bij jouw moeder, die ook na 3 jaar was vrijgelaten, in een huis nabij Toulouse. Jullie werden nog steeds bedreigd, omdat jullie Pools waren. Sura deed wat modellenwerk en jij ontmoette in Parijs de rijke zakenman Alban Cavalcade.

Op 7 oktober 1950 trouwde jij met Alban en reisde je met hem naar Monaco, waar jouw goklust werd aangewakkerd. Jij ontmoette daar de filmproducent/studiodirecteur Darryl Francis Zanuck en vrouw, de actrice Virginia Oglesby Fox. Zij hadden drie kinderen; Susan Mary, Darrylin en Richard Darryl, die filmproducent werd van o.a. 'Jaws' en 'Driving Miss Daisy'. Alban en jij gingen scheiden en in 1952 ging jij bij de Zanucks in Los Angeles, in hun strandhuis in Santa Monica, wonen. Jij deelde een kamer met hun dochter Susan Zanuck, die jou haatte. Jij veranderde jouw naam in Bella Darvi. Darvi is een combinatie van Darryl en Virginia. Jij ging acteerlessen volgen en in februari 1953 had jij een contract bij 20th Century Fox getekend. De actrice/roddelcolumniste Elda Furry noemde jou 'een opwindende, nieuwe persoonlijkheid'. Jij was de minnares van Darryl, geboren op 5 september 1902 in Wahoo. Jij had affaires met de acteurs Robert Langford en Brad Dexter, bevriend met Marilyn Monroe en kort getrouwd met Peggy Lee.

In 1954 debuteerde jij als professor Denise Gerard in de dramafilm 'Hell and High Water', met Richard Widmark, die net als jij een hoofdrol speelde. In 1954 speelde jij ook de hoogst verleidelijke prostituee Nefer in de dramafilm 'The Egyptian', naast Jean Merilyn Simmons, Gene Eliza Tierney en Evelyn Morris. De vervelende critici klaagden over jouw Poolse accent. In 1956 scheidde Darryl van Virginia om met jou te kunnen trouwen, maar toen hij ontdekte dat jij biseksueel was, stopte hij de relatie subiet. Jij ging naar Parijs terug en jij had romances met de acteurs Jean-Pierre Aumont en Robert Stack. Jij had ook een relatie met prins Aly Khan, die met de edelvrouw Joan Yarde-Buller en de actrice Rita Hayworth getrouwd was geweest. In 1955 speelde jij naast Kirk Douglas in 'The Racers', gebaseerd op het leven van de Duitse autocoureur Rudolf Caracciola. In 1955 speelde jij ook in de misdaadfilm 'Je suis un sentimental'. In 1956 verloor jij in twee dagen 65.000 dollars in een casino. In 1956 speelde jij in 'Je reviendrai à Kandara' en in 1958 in drie films; 'Rafles sur la fille', met Danik Patisson en Gina Manès, 'Le Gorille vous salue bien' en 'Pia de' Tolomei'. In 1959 had jij de hoofdrol als Solange in 'Enigme aux Folies-Bergère', met Dora Doll. In 1959 kreeg jij een auto-ongeluk en raakte jij ernstig gewond. Jij lag drie maanden in het ziekenhuis.

In 1960 speelde jij in drie films; 'Il rossetto', naast Pierre Brice en Giorgia Moll (1938, Rome), 'Le pain des Jules' en 'La Donna di Ghiaccio', waarin je als Adriana Savelli de hoofdrol speelde en naast Maria Pia Casilio. Op 13 november 1960 trouwde jij in Las vegas met met de ober Claude Rouas, met wie jij een jaar later scheidde. Inmiddels had jij een ernstige alcohol- en gokverslaving. Jij ging failliet en jij moest al jouw sieraden, bontkledij, meubels en twee poedels verkopen. In 1961 had jij een hoofdrol in 'L'urlo dei bolidi', naast Lucia Modugno (1932, Bitonto) en Rossella D'Aquino. In 1962 speelde jij in de tv-serie 'View from the Eiffel Tower', naast Jane Powell (1929, Portland). In 1962 werd Radharnés Trujillo voor één jaar jouw suikeroom, totdat hij met de actrice Danielle Gaubert trouwde. Jij leed aan een chronische depressie en jij probeerde diverse keren zelfdoding te plegen, drie keer in de Rivièra, o.a. met een overdosis slaappillen, en in augustus 1962 in Monaco. In 1964 begon jij een café in Parijs. In april 1966 deed jij in Roquebrune-Cap-Martin opnieuw een poging tot zelfdoding en in juni 1968 in een hotelkamer in Monte Carlo. Daarna zat jij in een kliniek in de Rivièra.

Pas in 1969 speelde jij weer een filmrol in de komedie 'Bourgeois Gentil Mec', naast Annie Cordy en Denise Perrier, Miss World 1953. In 1971 speelde jij jouw laatste rol als Mme de Rosbourg in de komedie 'Les petites vult modèles', naast Michèle Girardon en Marie-Georges Pascal, die beiden zelfdoding pleegden en 36 en 39 jaar werden. Op 11 september 1971 pleegde jij zelfdoding in jouw kleine appartement op Avenue d'Ostende 9 in Monte Carlo. Jij hebt de gaspitten van jouw gasfornuis opengedraaid en jezelf vergast. Jij werd 42 jaar en jij bent in de Cimetière parisien de Bagneux in Parijs begraven, net als Michèle Girardon. Jouw biografie doet mij denken aan 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay, waarin de hoofdpersoon Sarah Starzinski uiteindelijk ook zelfdoding pleegde, omdat ze levenslang worstelde met het tragische overlijden van haar broertje Michel, die net als jouw broer Robert ook in de Tweede Wereldoorlog omkwam. Zelfdoding uit machteloosheid, schuldgevoel en intens verdriet.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)